Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση στην ελληνική κοινωνία για άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ
AP Photo/Alberto Pezzali

Έκκληση στην ελληνική κοινωνία για άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

  • A-
  • A+

Την ανάγκη η ελληνική κοινωνία να στηρίξει τον συνιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο επισήμανε ο νομικός σύμβουλός του, Χουάν Μπράνκο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

Ο Χουάν Μπράνκο, μιλώντας στους εκπροσώπους των τεσσάρων Μέσων που είχαν προσκληθεί στη συνέντευξη Τύπου (Εφημερίδα των Συντακτών, Documanto, Εποχή και Πριν) τόνισε εν όψει της δίκης του που θα ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, με αντικείμενο την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ότι αν δικαστεί εκεί και καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 χρόνων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και βασανιστήρια. Αυτή είναι η ποινή για την κατηγορία της κατασκοπίας που του αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές.

Αλλά, τότε, όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος του Τζούλιαν Ασάνζ «θα τον χάσουμε».

Τόνισε ότι ο συνιδρυτής των Wikileaks έχει αναγνωριστεί πολιτικός από τον ΟΗΕ ως πολιτικός κρατούμενος, και όταν η Βρετανία προσέφυγε εναντίον της απόφασης αυτής, έχασε τη δίκη.

Ο Χουάν Μπράνκο από το βήμα της ΕΣΗΕΑ κάλεσε τον ελληνικό λαό, όπως και κάθε άλλο λαό να τον στηρίξει, να κινητοποιηθεί, ώστε να του προσφερθεί άσυλο, γιατί «αν πάει στις ΗΠΑ, τον έχουμε χάσει». Καθώς έχει ήδη πάρει άσυλο από τον Ισημερινό, ο ίδιος ο Ασάνζ δεν μπορεί να υποβάλει ξανά αίτημα, εκτός αν κάποια χώρα του το προσφέρει.

Επισήμανε ότι οι διώξεις εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ οφείλονται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αντιζηλία μεταξύ των Wikileaks και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, και ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Ασάνζ έχει μια διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά τη δημοσιογραφία: πιστεύει ότι πρέπει να είναι ερευνητική και περισσότερο βίαιη έναντι των κρατικών θεσμών.

Τέλος, ο Χουάν Μπράνκο τόνισε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, πρέπει να ζήσει γιατί αυτό «θα είναι μια νίκη της ελευθερίας της δημοσίευσης».

Αύριο Παρασκευή στις 5.00 μ.μ., στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση υπό την αιγίδα της εφημερίδας «Εποχή» και της καλλιτεχνικής ομάδας Erinna (Παρίσι).

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και του Ασάνζ, διδάκτορας διεθνούς δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, και ο Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφος- Quartier Général- και ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο συντονισμός θα είναι του Μάκη Μπαλαούρα για την εφημερίδα «Εποχή» και η παρουσίαση-διερμηνεία της Αναστασίας Πολίτη, ηθοποιού-σκηνοθέτιδας της Compagnie Erinna.

Δίκη σε δύο φάσεις

Η ακροαματική διαδικασία στη Βρετανία για το αίτημα να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπίας θα χωριστεί σε δύο μέρη.

Έπειτα από αιτήματα της νομικής ομάδας του Ασάνζ και των δικηγόρων που αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ συμφώνησε πως η ακρόαση της υπόθεσης για την έκδοσή του θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου.

Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις ακροάσεις και να συγκεντρώσουν στοιχεία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργή της δικαστή Μπαράιτσερ, γιατί προκαλούνται καθυστερήσει στη διεξαγωγή της δίκης.

Άλλωστε οι συνήγοροι του Ασάνζ υπογράμμισαν πως είναι δύσκολο να μιλούν με τον πελάτη τους, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπελμάρς στο ανατολικό Λονδίνο και εμφανίσθηκε σήμερα μέσω σύνδεσης βίντεο.

«Δεν μπορούμε να μπούμε, όπως έχουμε ανάγκη, για να δούμε τον κ. Ασάνζ και να πάρουμε οδηγίες ... χρειαζόμαστε χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο συνήγορός του Έντουαρντ Φιτζέραλντ.

Το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο Γούλγουιτς, θα αφορά επιχειρήματα ότι η έκδοση έχει πολιτικά κίνητρα και συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας.

Η Κλερ Ντόμπιν, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, είπε ότι θα ζητήσει να μην επιτραπεί στον Ασάνζ να καλέσει ανώνυμους μάρτυρες, κάτι που η νομική ομάδα του προτίθεται να πράξει. Κατά την ακροαματική διαδικασία θα κατατεθούν επίσης ψυχιατρικά στοιχεία για την ψυχική του κατάσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ
Το διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, καλεί πολίτες, συλλογικότητες και φορείς σε παγκόσμια κινητοποίηση αυτό τo Σάββατο, 22/2 στις 12 το μεσημέρι, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά...
Συγκέντρωση υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Black Lives Matter: Ακούμε τη φωνή των αμερικάνικων δρόμων»
Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Black Lives Matter: Ακούμε τη φωνή των αμερικάνικων δρόμων» διοργανώνει αύριο στις 7 μ.μ. το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας
«Black Lives Matter: Ακούμε τη φωνή των αμερικάνικων δρόμων»
ΕΥΡΩΠΗ
Ενάντια στην έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ το Συμβούλιο της Ευρώπης
Αναφανδόν εναντίον της έκδοσης του συνιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπία τάσσεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου,...
Ενάντια στην έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ το Συμβούλιο της Ευρώπης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον χάσαμε»
Ο Τζουλιάν Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος. Είναι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος που έχει αναγνωριστεί ως τέτοιος από τον ΟΗΕ στην Ευρώπη. Μάλιστα η Αγγλία άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή και την έχασε»
«Αν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον χάσαμε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Work for your Rights» από τους Coexistence is Possible στην Κυψέλη
Τη σημερινή παγκόσμια ημέρα εθελοντή και την ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζει η SCI Hellas με την συνεργασία της θεατρικής ομάδας Coexistence is Possible το Σάββατο στη βιβλιοθήκη...
«Work for your Rights» από τους Coexistence is Possible στην Κυψέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και... χωρίς παραγωγούς
Κανένας δεν περίμενε πως το προγραμματισμένο εδώ και χρόνια ραντεβού με την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες», που πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, ξαφνικά απλά δεν θα γίνει. Η Περιφέρεια δηλώνει...
Δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και... χωρίς παραγωγούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας