• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.7°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  74%

Δύο κόσμοι χωριστά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί ποδός οι νησιώτες, παραμονεύει η Ακροδεξιά

 • A-
 • A+
Εντελώς ετερόκλητο είναι το μείγμα των ανθρώπων που θα διαδηλώσουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, με κίνδυνο να βγουν μπροστά οι ακραίες ξενοφοβικές φωνές που ζητούν... κρεμάλες ● Η κινητοποίηση συνεχίζεται αύριο στην Αθήνα, λόγω της επίσκεψης του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη στο Μαξίμου

Μαζικές, αν και ετερόκλητες, αναμένεται να είναι οι σημερινές νησιωτικές κινητοποιήσεις για το προσφυγικό. Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, οι κάτοικοι νεκρώνουν τα νησιά, βάζουν λουκέτο σε κάθε οικονομική δραστηριότητα και σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την ασθμαίνουσα κυβέρνηση να δώσει άμεσες απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες πολύμηνου εγκλωβισμού και κράτησης 50.000 ανθρώπων σε δομές που έχουν σχεδιαστεί για την προσωρινή φιλοξενία μόλις 4.000 προσφύγων.

Στη Σάμο, πάντως, τον τόνο δίνει μια αφίσα που κυκλοφόρησε και φέρει την υπογραφή των επαγγελματιών εστίασης και των Εμπορικών Συλλόγων σε Καρλόβασι και πόλη της Σάμου και απεικονίζει μια κρεμάλα! «Απαιτούμε να προστατέψετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μας δώσετε πίσω το νησί μας», αναφέρουν οι εμπνευστές της, καλώντας τον κόσμο στη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα και ζητώντας τους να μαυροφορεθούν!

Στη Χίο, έπειτα από έντονες πιέσεις, ο περιφερειάρχης υποχώρησε και έδωσε την άδεια στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο να διαμορφώσει ελεύθερα το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία Πλαστήρα, με αποτέλεσμα φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ Χίου και άλλοι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί, με προεδρεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους και μόλις 24 ώρες πριν από τη σημερινή συγκέντρωση να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν και όχι σε κάποια ξεχωριστή συγκέντρωση, όπως είχε διαφανεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε και σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Επιμελητηρίου Χίου, Τεχνικού Επιμελητηρίου και Εργατικού Κέντρου, που θα εκπροσωπηθούν στο βήμα.

Σε χαμηλούς τόνους και οι αναφορές των εκπροσώπων της «σκληρής» δεξιάς, όπως του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη και του Παντελή Μπουγδάνου, που απέφυγαν τον ακραίο λόγο και τις ανάλογες αναφορές περί εθνικών κινδύνων, περιοριζόμενοι στο πλαίσιο των αιτημάτων του Δημοτικού Συμβουλίου περί άμεσης αποσυμφόρησης, στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ και στην άρνηση αποδοχής της κυβερνητικής πρότασης που αφορά την κατασκευή νέας γιγάντιας δομής.

Πλαίσιο που γίνεται αποδεκτό από όλους και συμπληρώνεται πλέον με τον πολιτικό λόγο της Αριστεράς περί ανθρωπισμού και των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης που έφεραν τα νησιά σε αυτό το σημείο.

Οριακά στη Λέσβο

Στη Λέσβο, η κατάσταση και η όποια ενότητα της συγκέντρωσης κρέμεται από μια κλωστή. Οι έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους πλέον δεν κρύβονται. Οπως του Κώστα Μουτζούρη, που καλοβλέπει μια νέα δομή και στέκεται αρνητικά στην αποσυμφόρηση, «ώστε να μην εξαπλωθεί ο εθνικός κίνδυνος», και των δημάρχων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Στρ. Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρου, αντίστοιχα, που την απαιτούν, αλλά και της μεταξύ τους κόντρας, αφού δεν θέλουν καμία δομή στα διοικητικά όρια των δήμων τους, ερίζοντας παράλληλα για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της Μόριας.

Αλλά δεν είναι και οι μοναδικές διαφοροποιήσεις, αφού ήδη οι προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε Δήμο Ανατολικής Σάμου, Μυτιλήνης και Χίου, αλλά και Περιφέρεια κυκλοφόρησαν δική τους αφίσα και καλούν σε προσυγκέντρωση στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λίγα μέτρα μακριά από το Δημοτικό Θέατρο όπου έχει οριστεί το ραντεβού.

«Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ντόπιων, αιτούντων άσυλο και επισκεπτών», αναφέρει η δική τους αφίσα, ζητώντας την «αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα και καμία νέα δομή στα νησιά», όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Σπιλάνη από τον περιφερειακό συνδυασμό, τη Βασιλική Ανδρεαδέλλη, εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης «Πυξίδα» στο Δ.Σ. Μυτιλήνης, αλλά και τον Κώστα Αστυρακάκη, εκλεγμένο με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Επανεκκίνηση» στο Δ.Σ. Μυτιλήνης.

Παράλληλα, προσυγκέντρωση θα κάνει και το ΚΚΕ στην πλατεία Σαπφούς, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα μιλήσει μόνο ο Κώστας Μουτζούρης και θα χαιρετίσουν οι δύο δήμαρχοι του νησιού.

Στο Μαξίμου την Πέμπτη

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου οι αιρετοί του Βορείου Αιγαίου καλούνται από τον Κώστα Μουτζούρη να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις δέκα το πρωί, για να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως θα απουσιάζει.

Το ίδιο ψήφισμα θα επιδοθεί και στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα δοθεί ως πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω, παρά τις αντιφάσεις τους, δείχνουν να έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαρροή στην εφημερίδα «Πολίτης της Χίου», συνεργατών του υπουργού, που υποστηρίζουν ότι πλέον ο κ. Μηταράκης δεν βλέπει ως μονόδρομο τη χωροθέτηση της νέας δομής στη Χίο, στο 15ο χλμ. του δρόμου Χίου - Βολισσού, αλλά προσανατολίζεται σε κάποιο σημείο πιο βόρεια αυτού, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακροδεξιά σύναξη με υπογραφή Μουτζούρη
Σε υπόθεση της «δεξιάς πολυκατοικίας», και ειδικότερα της ακραίας ξενοφοβικής πτέρυγας, μετατρέπει την αυριανή νησιωτική κινητοποίηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Ακροδεξιά σύναξη με υπογραφή Μουτζούρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι εκλεκτοί της Ν.Δ. στην τοπική αυτοδιοίκηση αρνούνται να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε αντιπολιτευτικές κορόνες αναζητά στήριγμα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενόψει των εκλογών. Uυμήθηκε, έστω και τώρα, τις δραματικές διαστάσεις που έχει...
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
Με το παράδειγμα του επιτυχημένου αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ, στα τέλη του 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011, προειδοποιεί την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,...
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
Πρόσκληση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για συνάντηση στη Μυτιλήνη απευθύνει τώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σε μια ύστατη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου...
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς με τις κινητοποιήσεις στα νησιά
Αν και προλόγιζαν για σήμερα μία μεγαλειώδη κινητοποίηση που θα παρέλυε κάθε αγοραστική κίνηση, οι δημοτικοί άρχοντες στα νησιά του Αιγαίου ουσιαστικά υπαναχωρούν και περιορίζουν την «απεργία».
Οπισθεν ολοταχώς με τις κινητοποιήσεις στα νησιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας