Πώς είναι όταν ξετυλίγεις ένα μεγάλο, εντυπωσιακό πακέτο και ανακαλύπτεις μέσα δώρο κάπως ευτελές, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες γενναιοδωρίας που καλλιεργούσε το περιτύλιγμα; Κάπως έτσι είναι η αίσθηση από τις ανακοινώσεις του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνέ, μετά το πρόγευμα εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, και την επίσκεψή τους στη δομή στον Ελαιώνα.
«Η παρουσία μου αποτελεί έκφραση της γαλλικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα η οποία γνώρισε από το καλοκαίρι του 2019 μια περίοδο σημαντικής μεταναστευτικής αιχμής. Οταν μια χώρα της Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστάσεις, η έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη και η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιό της» σημείωσε ο κ. Νουνέ.
Αλλά τα έξι μέτρα που βγήκαν από αυτή την «επιχειρησιακή συνάντηση» είναι ζητούμενο αν ανταποκρίνονται σ’ αυτή την εισαγωγή και κυρίως στον πληθυσμό, την οικονομία και το κύρος της Γαλλίας, όπως και στο μερίδιό της στους πολέμους και στην παγκόσμια ανισότητα που δημιουργεί τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών.
Η Γαλλία λοιπόν «θα υποδεχτεί άμεσα» 400 ανθρώπους που ζητούν άσυλο, από τους πιο ευάλωτους, κυρίως οικογένειες, είπε ο κύριος Νουνέ. Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι θα έχουν «υψηλό προσφυγικό προφίλ», η γνωστή καραμέλα της Ν.Δ., αλλά και εύστοχα θυμήθηκε να ευχαριστήσει με νόημα την Πορτογαλία, που θέλει να υποδεχτεί χίλιους. Γιατί 400 έφταναν στα ελληνικά νησιά σε δύο ημέρες τον Δεκέμβριο, κατά μέσο όρο. Αλλά η Γαλλία θα χρειαστεί χρόνο. Μέσα Φεβρουαρίου θα έρθουν στην Ελλάδα Γάλλοι εμπειρογνώμονες και από Μάρτιο, να ’μαστε καλά, επιθυμεί ο Γάλλος υφυπουργός να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Τόσο «άμεσα»...
Το αντιστάθμισμα σ’ αυτή τη γενναιοδωρία είναι ότι η Γαλλία θα αυξήσει από δύο σε τρεις τους Γάλλους αξιωματικούς που επιτηρούν στα ελληνικά αεροδρόμια μην περάσει κανένας πρόσφυγας προς την Ευρώπη και από 176 σε 200 τους Γάλλους αστυνομικούς που θα ελέγχουν τα ελληνικά σύνορα στο πλαίσιο της FRONTEX. Επίσης θα συνδιοργανώσει ομαδικές ελληνογαλλικές απελάσεις από αέρος και θα ζητήσει από χώρες προέλευσης προσφύγων, με τις οποίες διατηρεί καλές σχέσεις, πρώην αποικιοκρατική δύναμη γαρ, να διευκολύνουν τις απελάσεις των πολιτών τους από την Ελλάδα.
Τέλος, θα ενισχύσει τη διαδικασία ασύλου με 24 εμπειρογνώμονες που θα μένουν στην Ελλάδα 3 ή 4 μήνες, αντί 2 που ίσχυε. Ως προς το «στιβαρό» ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου, σύμφωνα με τον αγαπημένο επιθετικό προσδιορισμό του κ. Κουμουτσάκου, οι δύο πλευρές συζήτησαν και θα συνεχίσουν να συζητούν.
Η συνάντηση περιείχε και μήνυμα του αν. υπουργού προς την Τουρκία, ότι πρέπει να δείξει πολύ μεγαλύτερη συνεργασία και πως η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές τις επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας ότι θα ανοίξει την πόρτα των προσφύγων προς την Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας