• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα μελέτη για τα έργα στον Πειραιά

 • A-
 • A+
Συγκροτείται στον δήμο Πειραιά επιτροπή που θα εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα σχέδια της Cosco. Σύσκεψη των δήμων της περιοχής με πρωτοβουλία του δημάρχου Περάματος.

Κοινή επιτροπή θα συγκροτηθεί στον Δήμο Πειραιά η οποία θα μελετήσει και θα επεξεργαστεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε ο ΟΛΠ στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα υφιστάμενα έργα, των οποίων η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει λήξει, αλλά και γι’ αυτά που πρόκειται να υλοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά (master plan).

Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην περιφέρεια. Τη σχετική πρόταση έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους» Νίκος Μπελαβίλας και έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, που ήδη έχει ζητήσει, όπως και ο Νίκος Μπελαβίλας, την παράταση της διαβούλευσης για τη ΜΠΕ, καλεί αύριο Τρίτη σε σύσκεψη όλους τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής (Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού) και τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τη μελέτη. Ηδη έχει αποστείλει τις πρώτες παρατηρήσεις στη διοίκηση του ΟΛΠ, ενώ τις τελικές θα τις υποβάλει όταν η διαβούλευση γίνει σε επίπεδο περιφέρειας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο δημαρχείο Περάματος για το ίδιο θέμα, εκφράστηκε η ανησυχία ότι η ΜΠΕ θα επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Πέραμα και στους γύρω δήμους και πως έρχεται να προσθέσει νέες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με δραματικές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στη διαβούλευση δικαίωμα συμμετοχής, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραλιμένιους δήμους (Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας), τις δημοτικές παρατάξεις και τα επιμελητήρια, έχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, οι απόψεις των οποίων πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υποχρέωση υποβολής γνώμης έχουν σειρά Διευθύνσεων των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του, χαρακτήρισε το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά «πολυσχιδές» που, όπως είπε, θα καθορίσει την ταυτότητα και το περιβάλλον της πόλης για τουλάχιστον μία γενιά. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, όφειλε να είναι το αντικείμενο διερεύνησης για τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές του Δήμου Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, αυτή τη στιγμή στο λιμάνι υπάρχουν 19 υφιστάμενα έργα παντός τύπου και 14 υπό κατασκευή ή απολύτως νέα -συνολικά 33 δραστηριότητες και έργα μεγάλης κλίμακας που απλώνονται σε συνεχή αδιάσπαστη ζώνη από το Παλατάκι ώς την άκρα Περάματος και τα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Μια χερσαία παράκτια ζώνη μήκους 13 χιλιομέτρων, μια θαλάσσια έκταση 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιβάλλει από Νότο και Δύση την πόλη και μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Μέσα σε αυτή την αδιάσπαστη ζώνη βρίσκονται επίσης χωροθετημένα: το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού Αθήνας-Πειραιά, ο εφεδρικός ενεργειακός σταθμός της Αθήνας-ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου και ο εθνικής κλίμακας πολεμικός ναύσταθμος της Σαλαμίνας. «Δεν μιλάμε δηλαδή για ένα ψαρολίμανο, αλλά για το μεγαλύτερο λιμενοβιομηχανικό σύμπλεγμα όχι μόνο της χώρας αλλά των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Γι’ αυτό το σύμπλεγμα και γι’ αυτά τα 19 παλαιά και 14 σε εξέλιξη ή νέα έργα ανέφερε ότι δεν υπάρχει Ενιαία Περιβαλλοντική Στρατηγική. Με λίγα λόγια, στην παρούσα μελέτη του ΟΛΠ δεν υπολογίζονται συνολικά οι επιπτώσεις των έργων στη θάλασσα του Σαρωνικού, στον αέρα της Αττικής και στην πόλη των πέντε δήμων του Πειραιά και της Σαλαμίνας.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρότεινε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως την ορίζει η νομοθεσία, η οποία θα σχεδιάσει το μέλλον του λιμανιού για τις ερχόμενες δεκαετίες ή την πλήρη αναμόρφωση της παρούσας ΜΠΕ και τη μετονομασία της σε ΣΜΠΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να φύγει το πανό της Χρυσής Αυγής από τον Πειραιά!
Το κατέβασμα ενός πανό της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται πάνω σε κτίριο στην κεντρική πλατεία του Πειραιά (πλατεία Κοραή) απέναντι από το δημαρχείο και δίπλα από την αστυνομική διεύθυνση ζητά η δημοτική παράταξη...
Να φύγει το πανό της Χρυσής Αυγής από τον Πειραιά!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή επίθεση Μώραλη σε Μπελαβίλα και Δρίτσα
Ο δήμαρχος με μια μακροσκελή δήλωσή του επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του «Πειραιάς για Ολους» όσο και κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα, καθώς δεν παραβρέθηκε ούτε αυτός...
Σφοδρή επίθεση Μώραλη σε Μπελαβίλα και Δρίτσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στον Πειραιά
Σε εργολάβους δόθηκαν οι εργασίες της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Πειραιά, όπως κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»
Για επικίνδυνη απόρριψη βυθοκορημάτων που περιέχουν τοξικά απόβλητα στον Σαρωνικό από την ΟΛΠ Α.Ε κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα στον ΟΛΠ-Cosco
Την ανησυχία του για τις υφιστάμενες συνθήκες στους χώρους εργασίας εκφράζει με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά
Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα στον ΟΛΠ-Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων
Ανέστειλαν χθες αργά το βράδυ τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με πάνω από 30 εμπορικά πλοία περιμένουν στη ράδα για να ξεφορτώσουν. ● Νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Νοεμβρίου.
Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας