• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 26.2°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 23.3°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.6°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 26.4°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%

Σαν να μην έφτανε η ζημιά από το φλοιοφάγο έντομο, έρχεται και η πολιτεία να χειροτερέψει την κατάσταση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα έγγραφο του Δασαρχείου λέει πολλές αλήθειες

 • A-
 • A+
Πώς μεθοδεύεται η υλοτόμηση μέρους του περιαστιακού δάσους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κατασκευαστεί λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας ● Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει την απάντηση της δασάρχη Ελ. Αγγελίδου προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία (με κοινοποίηση προς έγκριση, κατά το τυπικό, στη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης), με την εισήγηση άρσης του αναδασωτέου χαρακτήρα ● Για «προκλητική διαδικασία» μιλά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σωκ. Φάμελλος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη στιγμή κατά την οποία δήμαρχοι και φορείς της Θεσσαλονίκης αγωνιούσαν και διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που αφάνιζε και αφανίζει δεκάδες στρέμματα στο δάσος του Σέιχ Σου, το Δασαρχείο μέσα σε ύποπτη, τουλάχιστον, σιωπή ενέκρινε άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα για 75 στρέμματα, έδινε δηλαδή έγκριση για επιπλέον υλοτόμηση.

Και αυτό προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική εξαγγελία του περασμένου Σεπτεμβρίου για κατασκευή υπερυψωμένης –πάνω από την περιφερειακή οδό– ταχείας λεωφόρου (fly over), με ενδεικτικό(;) προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια (!!!) ευρώ και για την οποία υπάρχουν… μακέτες.

Χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα, με πρωτοφανείς ταχύτητες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να άρει την αναδάσωση για 75.274,69 τ.μ. χωρίς να ενημερώσει ή να διαβουλευτεί με κανέναν στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρισκόταν σε επικοινωνία μόνο με την «Εγνατία Οδό», σε τρία ηλεκτρονικά έγγραφα της οποίας κάνει αναφορά.

Εχουν ημερομηνία 5 Νοεμβρίου, 5 και 18 Δεκεμβρίου 2019, ενώ η απόκριση του Δασαρχείου στην αίτηση της εταιρείας είναι κυριολεκτικά αστραπιαία, καθώς αποστέλλει -κατά το τυπικό- στη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης την πρόταση για άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα την επόμενη κιόλας μέρα, δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου του 2019.

Η δασάρχης Ελένη Αγγελίδου, στο έγγραφο που η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα, κάνει μνεία:

1) στην απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1322/Β/06-11-73) με την οποία κηρύχθηκε αναδασωτέα η έκταση του περιαστικού δάσους συνολικής επιφάνειας 29.790 στρεμμάτων, αλλά και όλες τις σχετικές μέχρι το 1990 αποφάσεις,
2) στο αναγκαίο τυπικό και απαίτηση υπογραφής από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
3) στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων… του 2012 για την κατασκευή και λειτουργία των έργων κυκλοφοριακής αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στο τμήμα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τα Κωνσταντινουπολίτικα,
4) σε απόφαση του ΣτΕ, θυμίζοντας ότι στις 10.6.2013 είχε γίνει προσφυγή από την «Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου» και τη Λευκοθέα Βυζέλη κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και της «Εγνατίας Οδού», με αποτέλεσμα οι προσφεύγοντες, πέντε χρόνια μετά, το 2018, να δικαιωθούν, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο περιαστικό δάσος χωρίς να έχει προηγηθεί άρση της αναδασωτέας έκτασης.

Η τελική πρόταση

Γίνεται φανερό ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εμπόδιο που χρειάζεται πολλή επιδεξιότητα για να το παρακάμψει κάποιος, γι’ αυτό και η δασάρχης Θεσσαλονίκης το επικαλείται ξανά στην τελική πρόταση για άρση της αναδάσωσης:

«Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει σήμερα, είναι επιτρεπτή η διάνοιξη οδών στις αναδασωτέες εκτάσεις, προς συμμόρφωση (sic) όμως της αριθμ. 1713/2018 απόφασης του Τμήματος Ε΄ του Συμβουλίου της Επικρατείας, εισηγούμαστε την άρση αναδάσωσης της αριθ. Γ.Δ. 2193/1973 απόφασης Νομάρχη Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1322/β/06-11-1973) κατά το μέρος που αφορά τις τριάντα δύο (32) εκτάσεις συνολικού εμβαδού (75.274,69 τ.μ.), που βρίσκονται εκατέρωθεν της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Δ.Ε. Τριανδρίας και Θεσσαλονίκης Δήμου Θεσσαλονίκης και Δ.Ε. Πυλαίας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και αποτυπώνονται στο καθοριζόμενο από τη διαδικασία άρσης αναδάσωσης σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα».

«Είναι προκλητική η διαδικασία άρσης αναδάσωσης», σχολιάζει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κυρίως διότι, όπως τονίζει, «ενώ περιμέναμε τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση από τη ζημιά με το φλοιοφάγο έντομο, αντί να ανακοινωθεί η μελέτη για την αναγέννηση και αναζωογόνηση του δάσους -βασικό στοιχείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε όλη τη Θεσσαλονίκη- τελικά μαθαίνουμε για μια fast track διαδικασία και σε συνθήκες ύποπτης σιωπής για άρση αναδασωτέου χαρακτήρα του Σέιχ Σου. Δηλαδή κάποιοι ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα υλοτόμησης κοντά στις αστικές περιοχές της Ανω Πόλης και των Συκεών, το οποίο θα έμενε κρυφό, αν δεν κάναμε την ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πόλη ως αυτοδιοίκηση και οι πολίτες της οφείλουν να αντιδράσουν».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μπαρουταποθήκη του Σέιχ Σου
Αρμόδια υπουργεία, Περιφέρεια, δήμοι δεν έχουν καν απαντήσει στις επιστολές που έχουν λάβει σχετικά με τις εργασίες προληπτικού καθαρισμού στο δάσος του Σέιχ Σου που είναι απαραίτητες για την αντιπυρική...
Η μπαρουταποθήκη του Σέιχ Σου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
Ο δικηγόρος των 304 πολιτών που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόσπαση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου μίλησε για διχασμό και παραταξιακή αντιπαράθεση στη διάρκεια της δίκης.
«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
Συγκρουσιακή αλλά και με πολύ ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επί της αίτησης πολιτών για διακοπή εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, όπου όσο συνεχίζεται το καταστροφικό σκάψιμο......
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση... κατόπιν εορτής για τους Εθελοντές Πυροσβέστες Αναδασωτές
Νέα δικαίωση του ΕΣΕΠΑ στην πολύχρονη διαμάχη του με τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου για διαγραφή χρέους από δασμούς και τέλη και κυρίως για την κατηγορία της λαθρεμπορίας, ενώ του επιστρέφονται και...
Δικαίωση... κατόπιν εορτής για τους Εθελοντές Πυροσβέστες Αναδασωτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκλεισαν το δάσος με τον «λύκο» μέσα
Καλά και χρήσιμα τα μέτρα προφύλαξης των δασών και η απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση αλλά, όταν δεν προσέχουμε όταν πρέπει, μπορεί να κλειδώσουμε μέσα τους και… τον «λύκο».
Εκλεισαν το δάσος με τον «λύκο» μέσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου
Mέχρι πού μπορεί να φτάσει η ιδιωτική πρωτοβουλία; Μέχρι τα βουνά, είναι η απάντηση στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο δασόκτημα του οποίου σύλλογος μηχανοκίνησης έστρωσε τους δρόμους με...
Ανοίγουν δρόμο σε δάσος για αγώνες αυτοκινήτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας