• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απλήρωτες παραμένουν οι καθαρίστριες του ΟΣΕ

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων γυναικών στους προαστιακούς σταθμούς κατά της εργολαβικής εταιρείας που τους οφείλει μισθούς από τον Ιούλιο, επιδόματα και δώρα. Παραδοχή της νοσηρής κατάστασης από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, το απόστημα των εργολαβιών στο Δημόσιο μένει. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πολλοστή καταγγελία απλήρωτων καθαριστριών, σε εργολαβική εταιρεία που διατηρεί εδώ και χρόνια παχυλά συμβόλαια με υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτή τη φορά, είναι οι καθαρίστριες στους προαστιακούς σταθμούς του ΟΣΕ, της «Οικολογική Ανακύκλωση και Διαχείριση Αποβλήτων Α.Ε.», που παραμένουν απλήρωτες από τον Ιούλιο, ενώ τους οφείλεται δώρο και επιδόματα.

Ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η διοίκηση του ΟΣΕ είχε δεσμευθεί να δώσει τέλος στην ομηρία τους και να τιμωρήσει τον παρανομούντα εργολάβο (βλ. «Εφ.Συν.» 19/12/2019 «Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους»), μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει.

Πρόσφατα, οι καθαρίστριες μαζί με αντιπροσωπεία του του Συνδικάτου Καθαριστών-Καθαριστριών Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΣΕ, κατά τη διάρκεια της γιορτής για την κοπή της πίτας. «Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, τις ημέρες των Χριστουγέννων, μας είχε υποσχεθεί ότι θα πληρωθούμε και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Ομως, όχι μόνο δεν μας πλήρωσαν, αλλά περνώντας οι γιορτές αυτοί κόβουν πίτες για το θεαθήναι και εμείς παραμένουμε χωρίς ευρώ στην τσέπη», κατήγγειλε χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καθαρισμού ΟΣΕ.

Οπως λέει η γραμματέας του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, Μαρία Στουραΐτη, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, είχε δεσμευθεί να κρατήσει τις επιταγές εξόφλησης του εργολάβου, ώστε να εξοφληθούν οι καθαρίστριες. Είπε ότι ο εργολάβος προσκόμιζε ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις ότι οι καθαρίστριες έχουν πληρωθεί, για να παίρνει τις επιταγές.

«Πήγαμε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας ακάλεστες. Ανεβήκαμε με το έτσι θέλω. Δεν μας περίμεναν. Ηταν αρκετοί επίσημοι, γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, και έβγαζαν πανηγυρικούς λόγους ότι τα χρήματα του ΟΣΕ είναι χρήματα του Δημοσίου. Ομως για τους απλήρωτους εργολαβικούς δεν είπαν κουβέντα. «Γιατί δώσατε την επιταγή στον εργολάβο, ενώ είχατε δεσμευθεί ότι θα την κρατήσετε;», ρωτήσαμε μετά τον πρόεδρο. Απάντησε ότι ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο. Ποια όμως νομιμότητα τηρείται όταν ο εργολάβος προσκομίζει ψευδείς δηλώσεις;», λέει η κ. Στουραΐτη στην «Εφ.Συν».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κ. Σπηλιόπουλος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι παρακρατήθηκαν οι επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και δρομολογείται η εξόφληση των εργαζομένων. Πλέον, την καθαριότητα των σταθμών του ΟΣΕ έχει αναλάβει προσωρινά νέος εργολάβος, μέχρι να γίνει διαγωνισμός.

«Κληρονομήσαμε μια νοσηρή και εκρηκτική κατάσταση από την προηγούμενη διοίκηση, όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και στη φύλαξη», παραδέχεται ο νέος διοικητής του ΟΣΕ. Ωστόσο, αυτή η νοσηρή κατάσταση των παρανομούντων εργολάβων, που θησαυρίζουν εις βάρος του Δημοσίου και των πιο φτωχών και επισφαλών εργαζομένων, δεν αφορά μόνο τον ΟΣΕ, ούτε μεμονωμένες διοικήσεις, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά χρόνιας παθογένειας και διαπλοκής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους
Δουλεύουμε σε ένα άκρως εκφοβιστικό περιβάλλον, στο οποίο απειλείται με απόλυση όποιος εργαζόμενος προσφύγει στον ΟΑΕΔ, την Επιθεώρηση Εργασίας ή οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα λένε οι καθαρίστριες.
Απλήρωτες καθαρίστριες του ΟΣΕ σπάνε τη σιωπή τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιστροφή των εργολάβων
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να διεκδικήσουν παράταση για έναν χρόνο στις ατομικές τους συμβάσεις .
Η επιστροφή των εργολάβων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητώντας τα αυτονόητα
Εκπρόσωποι των σωματείων των σχολικών καθαριστριών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Ζητώντας τα αυτονόητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση-σκούπα για τις σχολικές καθαρίστριες
Η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα σημάνει για τις εργαζόμενες ταχύτερη -στα 62 χρόνια- συνταξιοδότηση. Αυστηρή προειδοποίηση Αλ. Χαρίτση στους δήμους για εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου...
Ρύθμιση-σκούπα για τις σχολικές καθαρίστριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικάζεται ο αστυνομικός που χτύπησε καθαρίστρια με σιδερογροθιά 
Δικάζεται σήμερα στο Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο αστυνομικός Δροσίδης που χτύπησε πισώπλατα με σιδερογροθιά την αγωνιζόμενη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Φωτεινή Νικηταρά, στις 10 Ιουνίου...
Δικάζεται ο αστυνομικός που χτύπησε καθαρίστρια με σιδερογροθιά 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για 13ο-14ο μισθό και ΒΑΕ
Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών αύριο Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι καλεί η ΑΔΕΔΥ, για τα ζητήματα του 13ου και 14ου μισθού και των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για 13ο-14ο μισθό και ΒΑΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας