• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε κτίριο ούτε σχέδιο ούτε ετοιμότητα

 • A-
 • A+
Η προχειρότητα που περιβάλλει το ανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -με χαρακτηριστική την έλλειψη κτιρίου, η οποία θα κρατήσει για μήνες- είναι ενδεικτική της κακής προετοιμασίας της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού

Με τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη φάνηκαν στα πιο απλά πράγματα η έλλειψη προετοιμασίας και η διαχειριστική αδυναμία, αν όχι ανεπάρκεια και αμεριμνησία, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως και η απουσία γείωσης στην κοινωνική πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση της συγκρότησης του υπουργείου έγινε χωρίς μέριμνα για το πού θα στεγαστούν όχι μόνον οι υπηρεσίες και η διοικητική δομή του, αλλά και οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες, όπως φαίνεται, στα παλιά τους γραφεία. Ο κύριος Μηταράκης στο υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου, και ο κύριος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Κατεχάκη.

«Δημιουργείται πρόβλημα πολυδιάσπασης που το αντιμετωπίζουμε με τεχνολογία και κοινά συστήματα ώστε να επικοινωνούμε», ήταν η... πρωτότυπη παραδοχή του κυρίου Μηταράκη, πριν από τη συνάντησή του με τον Μαργαρίτη Σχοινά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δήλωση παραπέμπει σε απουσία αντίληψης για τις πραγματικές διοικητικές ανάγκες ενός υπουργείου, και μάλιστα κομβικού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. «Σε μερικούς μήνες θα βρούμε χώρο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η εύρεση χώρου δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα.

Προκαλεί απορία γιατί δεν είχε φροντίσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εργασίες στο κτίριο Κεράνη στη Νίκαια με τον γρήγορο ρυθμό που αναλογεί στην εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει. Αλλωστε, στο κτίριο είχαν εγκατασταθεί ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην υφυπουργός Αγγελος Τόλκας. Εκτός αν δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας οι υπουργοί. Αλλά τότε γιατί επέμεινε η κυβέρνηση να μεταφερθούν στο κτίριο Κεράνη εργαζόμενοι της υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς μάλιστα να συζητήσει μαζί τους, όπως κατήγγειλαν τον Νοέμβριο, προχωρώντας σε στάση εργασίας;

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας είναι μάλιστα ιδιαίτερα προκλητική αν θυμηθούμε ότι ασκούσε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διάρθρωση του υπουργείου. «Κατακερματισμένο, χωρίς ενιαία κουλτούρα των υπηρεσιών, διάσπαρτο σε έξι κτίρια, με ανεπαρκείς υποδομές, χρονοβόρες διαδικασίες [...]» το χαρακτήριζε ο Γιώργος Κουμουτσάκος («Καθημερινή», 11/10/2019). Σήμερα, η πολυδιάσπαση της διοικητικής δομής του χαρτοφυλακίου για το προσφυγικό ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Οσο για τις χρονοβόρες διαδικασίες, είναι χαρακτηριστικό ότι, μολονότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμευόταν τον Ιούλιο πως θα διαπιστεύονταν στο υπουργείο για θέματα προσφυγικού οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι στο παλιό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η διαπίστευση αυτή δεν έχει προχωρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να μην κληθούν δημοσιογράφοι για να καλύψουν τη συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Γερμανό πρέσβη Ερνστ Ράιχελ στις 10 Δεκεμβρίου, παρά μόνο τα δημόσια μέσα, το ΑΠΕ και η ΕΡΤ. Ενώ για να παρευρεθούν δημοσιογράφοι σε προσεχή συνάντηση του αν. υπουργού πρέπει να δώσουν ξανά τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, για να βγάλουν άδεια εισόδου, καθώς εξακολουθεί να μην έχει δοθεί διαπίστευση, προκαλώντας το ερώτημα αν πρόκειται για ανεπάρκεια ή για πολιτική επιλογή.

Απορεί κανείς αν με τέτοιους ρυθμούς θα γίνει η «ταχύτερη απόδοση ασύλου» στα νησιά, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα του νέου υπουργού, όταν δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την εφαρμογή του νόμου, ή τα «νέα πολυλειτουργικά κέντρα» στην ενδοχώρα, σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο κύριος Μηταράκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποτροπή προσφύγων, το σχέδιο της Ελλάδας
Τη σκληρή γραμμή της ανάπτυξης ένοπλων δυνάμεων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων για να εμποδίσει το πιθανό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν υιοθετεί η κυβέρνηση, ασπαζόμενη την ακραία λογική της...
Αποτροπή προσφύγων, το σχέδιο της Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο Μουτζούρη στον Μηταράκη
Για ψεύδη και συκοφαντίες σχετικά με την Μόρια κατηγορεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης.
Εξώδικο Μουτζούρη στον Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κουμουτσάκος ζητεί από την Ε.Ε. θεσμοθέτηση των εξαιρέσεων στο προσφυγικό
Τη μονιμοποίηση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αξιώνει με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Κουμουτσάκος ζητεί από την Ε.Ε. θεσμοθέτηση των εξαιρέσεων στο προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ΜΚΟ, γιατρούς και δικηγόρους τα έβαλε ο Κουμουτσάκος
Σε νέα επιχείρηση στοχοποίησης οργανώσεων προχώρησε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, μία μέρα μετά την ομιλία του στη Βουλή, όπου άστραψε και βρόντηξε κατά οργανώσεων, κυκλωμάτων και του...
Με ΜΚΟ, γιατρούς και δικηγόρους τα έβαλε ο Κουμουτσάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμφωνία... με το σταγονόμετρο
Μόνο στο ζήτημα του ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ φαίνεται ότι συμφώνησαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου η κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από τα νησιά, που έδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα της...
Συμφωνία... με το σταγονόμετρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγχαρητήρια με ευχές για αλλαγή πλεύσης στο προσφυγικό
Με επιστολή τους προς τον Νότη Μηταράκη, δεκαεφτά οργανώσεις επισημαίνουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε σχέση με τη μετανάστευση και το άσυλο.
Συγχαρητήρια με ευχές για αλλαγή πλεύσης στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας