Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Παράκαμψη» του Συντάγματος από την Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράκαμψη» του Συντάγματος από την Κεραμέως

  • A-
  • A+

Η υπουργός Παιδείας επικαλείται το ενωσιακό δίκαιο για να δικαιολογήσει την απόφασή της να απελευθερώσει πλήρως τη δυνατότητα κατάληψης μιας θέσης στο Δημόσιο από κατόχους -επί πληρωμή και αμφίβολης ποιότητας- πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων, καταργώντας την ίδια στιγμή στην πράξη το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος.

Μπορεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να μην κατάφερε να αλλάξει το εν λόγω άρθρο μέσω των προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης τον Νοέμβριο του 2019, αλλά δεν το έβαλε κάτω και να που σήμερα, ως κυβέρνηση πλέον, καταργεί το άρθρο 16 διά της πλαγίας οδού.

Το έγκλημα ήταν προμελετημένο καταπώς φαίνεται... Με τον νόμο 4635/2019 του περασμένου Οκτωβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναγνώρισε αρχικά την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτή των ελληνικών Πανεπιστημίων για να έρθει αυτή ακριβώς η επαγγελματική ισοτιμία και να αποτελέσει πλέον τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση (άρθρο 50) στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή.

Γενική άποψη από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητιέται από χθες το νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δικαιολογήσει την απόφασή του, μια απόφαση που παραβιάζει ευθέως κάθε έννοια συνταγματικότητας.

Με το επιχείρημα ότι «το υπουργείο υποβάλλει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής τής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και ότι «η χώρα μας οφείλει να σέβεται και σέβεται ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. το Ενωσιακό Δίκαιο και την κείμενη νομοθεσία όπως αυτή ορίζεται στη σχετική Οδηγία που διασφαλίζει για όλους ευκαιρίες για εργασία χωρίς αποκλεισμούς», διευκρινίζει ότι η είσοδος στον εκπαιδευτικό κλάδο μετά την προτεινόμενη ρύθμιση θα προβλέπεται για:

1. Αποφοίτους ΑΕΙ της ημεδαπής.

2. Αποφοίτους εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ.

3. Κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

4. Κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Περιττή η «διευκρίνιση» του υπουργείου, αφού η επίμαχη διάταξη είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης. Η κυβέρνηση των «αρίστων», με πτυχία από πανάκριβα πανεπιστήμια του εξωτερικού -ή και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις- νομοθετεί σήμερα κάνοντας χάρες στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

«Φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία, απόφοιτοι κολεγίων οι οποίοι δεν έχουν πετύχει αναγνώριση των ακαδημαϊκών τους τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ, αποκτούν παρ’ όλα αυτά τη δυνατότητα ως «πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι» να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για διορισμό στο Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους διαγωνισμούς για εκπαιδευτικούς» δήλωσε στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια. Τα υπόλοιπα, εκείνα του εξωτερικού που είναι ομοταγή, πρέπει να περνούν από διαδικασία κρίσης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

»Οι ρυθμίσεις Κεραμέως λοιπόν επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένο, ώστε στη συνέχεια οποιοσδήποτε κατέχει αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για μόνιμα στελέχη του Δημοσίου» πρόσθεσε ο βουλευτής Α' Αθήνας, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.

Οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου έκαναν την εμφάνισή τους. Χθες, τα διοικητικά συμβούλια των δύο μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις ενόψει των σημερινών τοποθετήσεών τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, με το οποίο διαφωνεί πλήρως στα βασικά σημεία, με προεξάρχουσα τη διάταξη για τα κολέγια, που απορρίπτει ως απαράδεκτη θεωρώντας ότι υπονομεύει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνεδρίαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ, ενδεχομένως και με συμμετοχή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν για την έμμεση αναγνώριση των κολεγίων
Σκληρές διατυπώσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΟΙΕΛΕ και άλλων φορέων της εκπαίδευσης για το άρθρο 50 του νομοσχεδίου Κεραμέως.
Πυρ ομαδόν για την έμμεση αναγνώριση των κολεγίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητοποίηση από εκπαιδευτικούς
Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας κατ' άρθρο, οι τρεις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας με βασικό αίτημα την απόσυρση της ρύθμισης.
Νέα κινητοποίηση από εκπαιδευτικούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φέρνουν κινητοποιήσεις οι προσλήψεις αναπληρωτών
Για ακόμη μία σχολική χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν εκτός αιθουσών διδασκαλίας επειδή οι προσλήψεις αναπληρωτών για φέτος θα διενεργηθούν βάσει των περσινών πινάκων.
Φέρνουν κινητοποιήσεις οι προσλήψεις αναπληρωτών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σκάνδαλο του μεσονυχτίου
Με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η υπουργός Παιδείας εξισώνονται τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων κολεγίων με εκείνα των δημόσιων Πανεπιστημίων.
Το σκάνδαλο του μεσονυχτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επικοινωνιακό φιάσκο της Κεραμέως
Εσπευσμένα κάλεσε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες η υπουργός Παιδείας με αφορμή τη δημοσιοποίηση τμήματος της Μελέτης Αντικτύπου για την Προστασία Δεδομένων κατά την εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης...
Επικοινωνιακό φιάσκο της Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας