Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028

  • A-
  • A+

Η συνέχιση της τηλεθέρμανσης από άλλες πηγές και η χρηματοδότηση προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης είναι τα βασικά αιτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα το σχεδιαζόμενο κλείσιμο, ώς το 2028, όλων των μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με το εγχώριο αλλά ρυπογόνο καύσιμο.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι έχουν πάνω από 7.000 άμεσα εργαζομένους στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και άλλους 1.400 στη Μεγαλόπολη, ενώ παράγουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ των δύο περιοχών.

Το σταδιακό κλείσιμο των «φουγάρων», που έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά και θα έχει αυξητικούς ρυθμούς ώς το 2023, θα είναι οικονομικό σοκ για τις τοπικές κοινωνίες.

Στη σύσκεψη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσαν ότι, την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει να εκπονήσει το master plan της «επόμενης ημέρας», ενώ ώς το τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, μετείχαν οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασ. Γιαννάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, Κοζάνης Λαζ. Μαλούτας, Αμύνταιου Ανθ. Μπιτάκης και Μεγαλόπολης Αθ. Χριστογιαννόπουλος, που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.

Το φυσικό αέριο

Το πρώτο θέμα είναι η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που προβλέπεται να αντικατασταθεί από φυσικό αέριο και αφορά κυρίως την Κοζάνη, όπου ώς το 2023 θα κλείσουν και οι επτά λιγνιτικές μονάδες, δύο στην Καρδιά και πέντε στον Αγιο Δημήτριο.

«Εχει θεσπιστεί από το 1999 τοπικός πόρος για να αναπτυχθούν άλλες δράσεις στις περιοχές μας, γιατί ήταν δεδομένο από τότε ότι ο λιγνίτης εξαντλείται», επισημαίνει ο Λάζαρος Μαλούτας. Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει σταματήσει από χρόνια η καταβολή του και σήμερα το Δημόσιο οφείλει στις λιγνιτικές περιοχές περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να γίνει η καταβολή του «το συντομότερο δυνατόν».

Εχει επίσης θεσπιστεί πόρος 6% από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι, για το 2018, διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ. «Περιμένουμε σημαντικούς πόρους από το ευρωπαϊκό ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2021», μας ενημερώνει ο δήμαρχος Κοζάνης.

Ανθρωποι και αριθμοί

«Δεν είναι μόνον οι αριθμοί, υπάρχουν και οι άνθρωποι», τονίζει ο Αθ. Χριστογιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζονται κεφάλαια». Η δημοτική αρχή και οι άλλοι φορείς της Μεγαλόπολης έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες λύσεις για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της περιοχής, η οποία για δεκαετίες είχε στηριχθεί στη λειτουργία της ΔΕΗ.

Ως το 2022 προβλέπεται να κλείσουν τρεις λιγνιτικές μονάδες και την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις, που θα δημιουργήσουν μεγάλες αναταράξεις στην τοπική οικονομία.

Οι φορείς της Μεγαλόπολης ζητούν να προχωρήσει η αποκατάσταση των παλιών λιγνιτωρυχείων, που αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ. Οι παρεμβάσεις, που θα διαρκέσουν περίπου πέντε χρόνια, θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

Προτείνουν επίσης να δημιουργηθεί βιομηχανική ζώνη ειδικού σκοπού, που θα εξασφαλίζει φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές μονάδες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.

Ειδική μέριμνα να ληφθεί για το αρχαίο θέατρο της πόλης, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και δεν έχει αξιοποιηθεί. Μαζί με τον πολιτισμό, μπορεί να αξιοποιηθεί και η πίστα μοτοκρός που λειτουργεί και το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο άθλημα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ…;
Μία σημαντική και επίκαιρη παρέμβαση - απάντηση στη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βήμα λάβαμε από τον πρώην νομάρχη Φλώρινας και νυν περιφερειακό σύμβουλο του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, Γιάννη Στρατάκη, την οποια...
Γιατί Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ…;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για το ποδήλατο
Η ένταξη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις εμπορευματικές μεταφορές μικρής κλίμακας είναι τα βασικότερα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ομάδα ειδικών του υπ. Περιβάλλοντος.
Ημερίδα για το ποδήλατο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
Με τη συνήθη... κινδυνολογία και με «συνταγές» τύπου «Ολυμπιακής» και ΔΕΗ, αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος το μεγαλύτερο έως τώρα μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας ● Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.».
Πάρκο Τρίτση: φοβίζει η «καθαρή λύση» του κ. Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος το «γερμανικό» μοντέλο
Με ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τον παραμελημένο δασικό πλούτο της χώρας και με ορίζοντα 20ετίας να εξασφαλίσει έσοδα 1% του ΑΕΠ της χώρας, όταν σήμερα είναι...
Τέλος το «γερμανικό» μοντέλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
​Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από χθες είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με...
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας