Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάθε τέχνη... κι άσ’ τηνε ώς το Πάσχα τουλάχιστον
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάθε τέχνη... κι άσ’ τηνε ώς το Πάσχα τουλάχιστον

  • A-
  • A+

Καλό Πάσχα και… βλέπουμε για τον εισαγωγικό διαγωνισμό της ΚΖ΄ εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Εξι και πλέον μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό νέου προέδρου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), η κυβέρνηση των «αρίστων» –όπως αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται– δεν έχει ακόμη προκηρύξει τον διαγωνισμό για τους πραγματικούς άριστους, τους προσοντούχους νέους και νέες που επιθυμούν να διαγωνιστούν για την ΕΣΔΔΑ.

Η «Εφ.Συν.» έχει γίνει δέκτης της αγωνίας και της δυσφορίας που επικρατεί στις τάξεις των (συνολικά χιλιάδων) υποψηφίων οι οποίοι από τον Μάιο περιμένουν την προκήρυξη του διαγωνισμού και εδώ και καιρό έχουν καταπονηθεί μελετώντας και επικαιροποιώντας τις γνώσεις τους προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις, δαπανώντας επί μακρόν χρήματα για φροντιστήρια, όπως περιέγραψαν στην εφημερίδα μας.

Το θέμα του διαγωνισμού της ΚΖ΄ σειράς έχει φτάσει να συζητείται μέχρι τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να μάθουν πού οφείλεται η στασιμότητα.

Ως γνωστόν, καθώς η εισαγωγή στην ΕΣΔΔΑ έχει χαρακτηριστικά πρόσληψης στο Δημόσιο, οι σχετικές διαδικασίες πάγωσαν με την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Απαντώντας στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος, εξήγησε ότι απαιτείται επιπλέον να ληφθούν υπόψη και οι αλλαγές ή συγχωνεύσεις υπουργείων και γενικών γραμματειών –φορείς στους οποίους θα εργαστούν με την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές– και ακόμα να τροποποιηθεί η απόφαση ορισμού μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, στην οποία μετέχει ex officio o πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ.

«Μετά και την εν λόγω διαδικασία, το ΕΚΔΔΑ θα είναι σε θέση να προβεί, κατά λόγο αρμοδιότητας, στην προκήρυξη του εισαγωγικού διαγωνισμού», υποστήριξε ο υπουργός έναν μήνα νωρίτερα.

Ομως οι εξελίξεις ακόμη αγνοούνται. Και αυτό παρότι η τροποποίηση της απόφασης που αφορά την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απαιτεί ουσιαστικά διορθωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και μόνο, δηλαδή την επικαιροποίηση των ονομάτων του (νέου) προέδρου του ΕΚΔΔΑ και του (νέου) διευθυντή της ΕΣΔΔΑ.

Με απόφαση του περασμένου Απρίλη, καθορίστηκαν όλα τα υπόλοιπα μέλη, δηλαδή εκπρόσωποι από το αρμόδιο υπουργείο, από το ΑΣΕΠ, τον Συνήγορο του Πολίτη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την ΑΔΕΔΥ, καθώς και οι ειδικοί επιστήμονες που στελεχώνουν την επιτροπή και, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας, αποτελούσαν βασικά εχέγγυα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εντολή επίσπευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από αρμόδιες πηγές, έχει δοθεί σαφής εντολή στον πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ, Διονύση Κυριακόπουλο, από τους πολιτικούς του προϊσταμένους να επισπεύσει κατά το δυνατόν τις διαδικασίες. Είναι, άραγε, ο μοναδικός υπεύθυνος για τη στασιμότητα; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις του δείχνουν ότι μεριμνά περισσότερο για την προσωπική του εικόνα παρά για τον ρόλο του ΕΚΔΔΑ.

Δεν είναι μόνο η έγκριση δαπάνης 3.500 ευρώ για προμήθεια καλαθιών με κρασιά, δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ εξήγγειλε νέα επιμορφωτικά προγράμματα για τους υπαλλήλους του «Διοικητηρίου», ενώ ενδεικτική είναι η συνάντηση του κ. Κυριακόπουλου με βουλευτή της Ν.Δ. από τον Νομό Κυκλάδων, στον οποίο δεσμεύτηκε για την υλοποίηση κλειστών επιμορφωτικών δράσεων των δημόσιων λειτουργών όλων των κατηγοριών του νομού, όπως διαβάζουμε σε τοπικές ιστοσελίδες.

Μέχρι να υλοποιηθούν τα παραπάνω, νεοδημοκρατικοί κύκλοι θα επιμένουν να βλέπουν επίμονες προσπάθειες του κ. Κυριακόπουλου να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στην κυβερνητική και κοινοβουλευτική επετηρίδα.

Ολα αυτά, ενώ από την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών στο ΕΚΔΔΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος «ξεκαθάρισε (σ.σ. σπάνια διατύπωση σε δελτίο Τύπου) ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προσδοκίες από το έργο του ΕΚΔΔΑ στη διαρκή επιμόρφωση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε από τον νέο πρόεδρο, Διονύση Κυριακόπουλο, ιεράρχηση στόχων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Ξεκαθάρισε, δηλαδή, στον κ. Κυριακόπουλο ότι απαιτεί... δουλειά.

Κοντά στο Πάσχα

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του εισαγωγικού διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι ακόμη και εάν μέσα στην εβδομάδα ανταποκριθεί ο κ. Κυριακόπουλος στην εντολή που έχει λάβει, οι υποψήφιοι θα καθίσουν στα θρανία των εξετάσεων περίπου την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Στην περίπτωση που η προκήρυξη βγει άμεσα, στα μέσα Ιανουαρίου, θα φτάσει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου η προθεσμία του ενός μήνα που απαιτείται να παραμείνει η προκήρυξη στη δημοσιότητα.

Με το υπόλοιπο διάστημα, περίπου δύο μηνών, που απαιτείται για κατάθεση αιτήσεων, ενστάσεων κ.λπ., οι εξετάσεις υπολογίζεται να πέσουν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Να σημειωθεί ακόμη ότι στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προκηρυχθεί και δεύτερος διαγωνισμός εντός του 2020, αν φυσικά το επιτρέψουν οι εξελίξεις...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
Ο δήμαρχος κατέθεσε αλλαγές και τροποποιήσεις μήπως και σώσει το... μεγαλόπνοο σχέδιο του. Διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε μια σειρά δρόμους με βασικότερες τις οδούς Ερμού και Αθηνάς.
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στα βράχια» η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στον Δήμο Αθηναίων
Σπριντ σε μαραθώνιο καλείται να τρέξει ο Δήμος Αθηναίων για να βρει αίθουσες νηπιαγωγείων στο πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης, που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή στην Αθήνα από την ερχόμενη χρονιά.
«Στα βράχια» η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στον Δήμο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντεργατικές πρακτικές ιδιωτικού τομέα στην κορωνίδα του «επιτελικού κράτους»
Την καταστρατήγηση ενός εκ των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο των Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Αντεργατικές πρακτικές ιδιωτικού τομέα στην κορωνίδα του «επιτελικού κράτους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
74.400 ευρώ για τα «λαγουδάκια» του Πατούλη
Mετά τις πολυθρόνες τύπου Τσέστερφιλντ και την κοπή βασιλόπιτας-υπερπαραγωγή, η περιφερειακή αρχή προχωρά σε... κατεπείγουσα αγορά 81 πασχαλινών φωτιστικών στολιδιών
74.400 ευρώ για τα «λαγουδάκια» του Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον πάγο το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ
Κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης εντοπίζεται στην εφαρμογή του επιμορφωτικού προγράμματος του ΕΚΔΔΑ για την απόκτηση Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας από δημοσίους υπαλλήλους (Δ.Ε.).
Στον πάγο το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης
Εντονη κριτική ασκήθηκε από την ΑΔΕΔΥ στην πολιτική του Τ. Θεοδωρικάκου για τις προσλήψεις, την κινητικότητα, τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και άλλα θέματα της δημόσιας διοίκησης.
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας