• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.7°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.0°C / 17.1°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 13.4°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.6°C / 16.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.9°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυστηρή οδηγία Αρείου Πάγου για διερεύνηση θανάτων στις φυλακές

 • A-
 • A+

Τραγική επικαιρότητα –λόγω πέντε πρόσφατων θανάτων κρατουμένων στις φυλακές– αποκτάει η αυστηρή παρέμβαση του Αρείου Πάγου με αφορμή άλλη μια ελληνική καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αφορά την ολοκλήρωση διερεύνησης θανάτου κρατουμένου μετά από 56 ολόκληρους μήνες!

Συγκεκριμένα, η οικογένεια του άτυχου κρατουμένου, αφού δεν κατάφερνε επί 4 χρόνια και οκτώ μήνες να έχει μια απάντηση για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του, προσέφυγε τελικά στο ΕΔΔΑ.

Στην πολύχρονη προκαταρκτική εξέταση δεν κλήθηκε σχεδόν κανένας μάρτυρας, ούτε καν οι αυτόπτες συγκρατούμενοι και φύλακες, αν και –όπως αναφέρει ο Αρειος Πάγος– η ελληνική έννομη τάξη προβλέπει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση μόλις ο διευθυντής μιας φυλακής (όπως είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο) ανακοινώσει θάνατο κρατουμένου.

Ο Αρειος Πάγος τονίζει με έμφαση σε έκτακτη οδηγία προς τους εισαγγελείς Εφετών και κατ’ επέκταση τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους ότι: «ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών υποχρεώνεται όχι μόνο να παραγγείλει τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, αλλά να φροντίσει ώστε αυτή να διενεργηθεί επιμελώς και να περατωθεί ταχύτατα σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των εννέα μηνών».

Επιπλέον, ο Αρειος Πάγος κρίνει αναγκαίο να αξιοποιούνται σχολαστικά από τον εισαγγελέα όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες όλων όσοι έχουν γνώση του συμβάντος και να αναζητά τυχόν ποινική ευθύνη που ενδεχομένως προκύπτει από την προκαταρκτική έρευνα.

Η νομολογία του ΕΔΔΑ

Η έκτακτη αυτή οδηγία του Αρείου Πάγου εκδόθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ και προκειμένου να πάψει να παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην προκειμένη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 2 περί του δικαιώματος στη ζωή. Το άρθρο δεν προστατεύει απλώς όποιον έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν υπό την ευθύνη της πολιτείας, αλλά και εκείνον για τον οποίο δεν υπήρξε γρήγορα και σχολαστικά έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.

«Κατά τη νομολογία του ΕΔΔΑ, η υποχρέωση της προστασίας του δικαιώματος στη ζωή, που επιβάλλει το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό με το γενικό καθήκον που έχει η Πολιτεία δυνάμει του άρθρου 1 να αναγνωρίζει σε όλα τα εξαρτώμενα εκ της δικαιοδοσίας της πρόσωπα τα καθοριζόμενα στη Σύμβαση δικαιώματα και ελευθερίες, απαιτεί επίσης, σιωπηρά, να διενεργείται μια μορφή επίσημης και πραγματικής έρευνας όταν η προσφυγή στον εξαναγκασμό επέφερε ανθρώπινο θάνατο, με σκοπό να εξασφαλιστεί, μέσω μιας τέτοιας έρευνας, η πραγματική εφαρμογή των εθνικών νόμων που προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή και, στις υποθέσεις που εμπλέκονται υπάλληλοι ή όργανα του Κράτους, να εξασφαλιστεί ότι αυτοί θα λογοδοτήσουν σχετικά με τους θανάτους που συνέβησαν υπό την ευθύνη τους.

Το ΕΔΔΑ τονίζει ακόμη ότι για να είναι πραγματική η εν λόγω έρευνα απαιτείται να είναι αυτεπάγγελτη και συνάμα να χαρακτηρίζεται από επιμέλεια, ταχύτητα και σχολαστικότητα», αναφέρει η οδηγία του Αρείου Πάγου.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος το 2008 είχε συλληφθεί για χαμηλής έντασης αδικήματα λόγω χρήσης ουσιών. Αρχικά μετήχθη στις φυλακές Αλικαρνασσού ενώ παράλληλα εμφάνιζε πολύ σοβαρά στερητικά σύνδρομα.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Χίο, αντιμετωπίζοντας και άλλα ζητήματα υγείας. Γιατρός τού χορήγησε –όπως πάγια συνηθίζεται– ψυχοφάρμακα προκειμένου να βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση, όμως ο κρατούμενος λίγο αργότερα πέθανε μέσα στη φυλακή.

Αποτελεί σχεδόν ειρωνεία το γεγονός ότι από τη μέρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης παραχωρήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι ενώ έκτοτε υπήρξαν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι κρατουμένων μέσα στις φυλακές, η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να της χορηγηθεί το σκεπτικό, αλλά και ο πλήρης ιατρικός φάκελος, προκειμένου να ασκήσει αναίρεση στο απορριπτικό βούλευμα στο αίτημα αδείας του ● Αποφασισμένος να...
Παρέμβαση Ξένης Δημητρίου για Κουφοντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις αυτοκτονίες, ένας θάνατος και μια παραφωνία
Προβληματισμός από τους θάνατους κρατουμένων μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Οι βουλευτές συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους που στέλνουν τοξικοεξαρτημένους στη φυλακή αντί να φροντίσουν να δημιουργήσουν...
Τρεις αυτοκτονίες, ένας θάνατος και μια παραφωνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο νόμος φταίει για τα εγκλήματα!
Με τον Νόμο Παρασκευόπουλου «βγήκαν έξω οι τρεις από τους 7 δράστες που σιδέρωσαν την ηλικιωμένη» διατυμπανίζουν τα στρατευμένα ΜΜΕ του φόβου και της ανακρίβειας. Αραγε όλοι αυτοί ψάχνουν τους φακέλους του...
Ο νόμος φταίει για τα εγκλήματα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσκότιση για τα δεκάδες κρούσματα στις φυλακές
Την ώρα που περιχαρής η Σοφία Νικολάου διαφημίζει το έργο της και για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας στις φυλακές, η πραγματικότητα επιμένει να τη διαψεύδει.
Συσκότιση για τα δεκάδες κρούσματα στις φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
Οι ποινικολόγοι θεωρούν άστοχες έως χονδροειδείς τις παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής και τη συρρίκνωση της κοινωφελούς εργασίας.
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δολοφονημένος Νίκος και οι επικίνδυνες ειδήσεις
Ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από το Αρχηγείο πειθαρχικό έλεγχο κι έτσι την Κυριακή το πρωί υποστήριξαν ότι η «ασυνεννοησία» ήταν τελικά η αιτία της αιματηρής καταδίωξης.
Ο δολοφονημένος Νίκος και οι επικίνδυνες ειδήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας