• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 8.4°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 4.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -0.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.7°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  54%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρεμιέρα» στην ημιαυτόνομη διαβίωση για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

 • A-
 • A+
Σταγόνα στον ωκεανό τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμερίσματα που προορίζονται για περίπου 500 παιδιά, όταν τον Ιανουάριο του 2019 είχαν καταγραφεί 3.790.

Τουλάχιστον 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφηβοι πρόσφυγες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής στην Ελλάδα και να ενταχθούν στα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Το πράσινο φως για τη μετάβαση από ένα πιλοτικό πρόγραμμα –που ήδη λειτουργούσε και το 2019, αλλά για περιορισμένο (περίπου 260) αριθμό ανηλίκων και με ασαφές πλαίσιο– προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φιλοξενίας και φροντίδας ημιαυτόνομης διαβίωσης άναψε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι φορείς επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δινόταν απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς (όπως UNICEF, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) για τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Η αναμενόμενη και αυτονόητη Υ.Α., η οποία μάλιστα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι 31.12.2019, όπως κι έγινε, σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4554/18 για την «επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων», αντιμετωπίστηκε σκαιότητα από ακροδεξιά έντυπα, τα οποία παρουσίασαν τις ελάχιστες προδιαγραφές στέγασης ως πολυτελή διαβίωση και τα κοινοτικά κονδύλια ως σπατάλη εθνικών πόρων.

«Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι μια ενδεδειγμένη μορφή φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες άνω των 16 ετών», διευκρινίζει η υφυπουργός Εργασίας με δήλωσή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Η χώρα, στο πλαίσιο και των διεθνών της υποχρεώσεων, οφείλει να μεριμνήσει γι’ αυτούς τους εφήβους, προκειμένου να τους εντάξει ομαλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Αν αφεθούν μόνοι τους, σε αυτήν την ηλικία, με τα βιώματα που έχουν, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την κοινωνία», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου, καταλήγοντας: «Aν αδιαφορήσουμε τώρα, θα βρούμε όλοι μπροστά μας το πρόβλημα με πολύ οδυνηρό τρόπο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Υ.Α., τα παιδιά που θα επιλεγούν για το καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να συμβιώνουν ανά 4 σε κάθε διαμέρισμα και όχι πάνω από 2 σε κάθε δωμάτιο. Θα επιλέγονται ύστερα από την αξιολόγηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, υπό την εποπτεία και τη στήριξη κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θα βοηθήσει πολλά προσφυγόπουλα να έχουν μια εκπαιδευτική κανονικότητα και να προετοιμαστούν για τη διαχείριση μιας ενήλικης ζωής, χωρίς επιτροπεία, σε κάποια από τις ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμη και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (31.12.2019) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης περίπου 3.790 ασυνόδευτα παιδιά ζούσαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που βελτιώνεται η συνθήκη διαβίωσης για αρκετά προσφυγόπουλα, μια άλλη κατηγορία παιδιών και μάλιστα κάτω των 16 ετών εξαιρούνται από την ιδιαίτερη προστασία διότι, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο Χρυσοχοΐδη «Περί Διεθνούς Προστασίας», κατατάσσονται στις ροές από «ασφαλείς» τρίτες χώρες και άρα αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για ανήλικους πρόσφυγες
Τουλάχιστον 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφηβοι πρόσφυγες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής στην Ελλάδα και να ενταχθούν στα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης της...
Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για ανήλικους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγνοούνται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά
Σε 4.700 ανέρχονται πλέον τα ασυνόδευτα παιδιά που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση κατά τους τελευταίους μήνες.
Αγνοούνται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς πέθανε το μόλις ενός έτους προσφυγόπουλο στο Καρά Τεπέ;
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο γύρω από τον ξαφνικό θάνατο ενός μωρού στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.
Πώς πέθανε το μόλις ενός έτους προσφυγόπουλο στο Καρά Τεπέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στέλνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την προστασία παιδιών συλληφθέντων ή κρατουμένων
Η Δ. Μιχαηλίδου είπε ότι η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος. Κριτική από Θ. Φωτίου.
Στέλνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την προστασία παιδιών συλληφθέντων ή κρατουμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αριστεία και στην Πρόνοια
Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, ακόμη και... τραγουδιστές αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών δομών παιδικής προστασίας και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.
Αριστεία και στην Πρόνοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας