• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.6°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 16.9°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.6°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.6°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.4°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  66%

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου (αριστερά) , ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς (κέντρο) και ο Δημήτρης Κάρναβος (δεξιά) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απόγνωση για το προσφυγικό «πρωταγωνιστής» στην ΚΕΔΕ

 • A-
 • A+
Στα κάγκελα οι νησιωτικοί δήμοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζονται από την κεντρική εξουσία με αδιαφορία ● Ζητούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ηπειρωτικής Ελλάδας να «βάλει πλάτη» και από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα χρηματοδοτήσεις.

«Δήμαρχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, βάλτε πλάτη στη φιλοξενία προσφύγων. Κυβέρνηση, δώσε άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς δήμους που δέχονται προσφυγικές ροές».

Σε αυτό το δίπτυχο κινήθηκαν οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση, όπου δεν έλειψε η κριτική προς την κυβέρνηση, ούτε όμως και η… ενδοθεσμική αυτοκριτική, με αιχμές κατά όσων δημάρχων επιμένουν να αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης και Αν. Σάμου Γ. Στάντζος, που μίλησαν για «κατάσταση εκτός ελέγχου» στα νησιά τους, τα οποία έχουν βρεθεί σε μια «ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κι έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών».

Συνοπτικά, σύμφωνα με όσα είπαν, οι τοπικές δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον συνολικό (ντόπιο και προσφυγικό) πληθυσμό, ακόμα και σε βασικά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας πόλεων, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων.

Αμφότεροι, πάντως, οι δήμαρχοι επέλεξαν να επιβεβαιώσουν από ποια πολιτική οπτική γωνία προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση: ο μεν κ. Κύτελης ισχυρίστηκε ότι στη Μυτιλήνη «έχουμε πόλεμο» και ότι τα ΑΤΜ των τραπεζών… «μονοπωλούνται από μετανάστες λόγω επιδομάτων», ο δε κ. Στάντζος μίλησε για πρόσφυγες και μετανάστες «με παραβατικό προφίλ».

Και αμφότεροι υποστήριξαν ότι «η φωνή μας δεν φτάνει στην κεντρική εξουσία». Πώς αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση όταν ζητούν πρόσθετους οικονομικούς πόρους και ενίσχυση υπηρεσιών (δημοτικών, δομών υγείας, πυρόσβεσης, αστυνόμευσης κ.λπ.) σε προσωπικό και εξοπλισμό; «Μας απαντούν μπείτε στον “Φιλόδημο”, μπείτε στο ΕΣΠΑ, κάντε μελέτες”», απάντησε ο κ. Κύτελης σε σχετική ερώτηση συναδέλφων του.

«Εισπράττουν αδιαφορία από την κυβέρνηση» ήταν το συμπέρασμα ορισμένων μελών της ΚΕΔΕ, με τον Δ. Μπίρμπα να επισημαίνει το αδιαμφισβήτητο: «Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε μια ακροδεξιά – λαϊκίστικη λογική που την πληρώνει τώρα».

Πέρα από τον ίδιο, και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν και οι ηπειρωτικοί δήμοι ευθύνες στη φιλοξενία προσφύγων:

«Να βάλουμε πλάτη», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας την άποψη ότι από την κατανομή προσφύγων ανά τη χώρα πρέπει να εξαιρεθούν οι δήμοι της Θράκης και νησιωτικοί δήμοι «για λόγους εθνικούς και κοινωνικούς».

Αγεφύρωτο χάσμα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι σύνθετο και δεν λύνεται «αύριο το πρωί» και άφησε αιχμές για λοιπούς δημάρχους: «Δεν μπορώ να κατανοήσω αντιρρήσεις δημάρχων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ενώ δεν φιλοξενούν κανέναν», σχολίασε.

Η ΚΕΔΕ θα διεκδικήσει άμεσες έκτακτες χρηματοδοτήσεις για νησιωτικούς δήμους που δέχονται προσφυγικές ροές και θα ζητήσει συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε «να ξεκαθαριστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι δήμοι σε αυτήν τη διαδικασία».

Ολα αυτά, τη στιγμή που το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης φαίνεται να διευρύνεται. Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ τέθηκαν επί τάπητος οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού (έτους 2020) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η συζήτηση ξεκίνησε με ακόμα μία καταγγελία από πλευράς του κ. Κυρίζογλου.

Οπως είπε, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «συσκεπτόμενος μεθ’ εαυτόν», εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία μπορεί να αφαιρεί πόρους από τους δήμους (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) «και να τους πηγαίνει όπου θέλει. Μπαίνει στο “πορτοφόλι” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αυθαιρεσία αυτό;» διαμαρτυρήθηκε.

Πρόκειται για «φυσικό επακόλουθο της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων. Ουσιαστικά, μεταφέρει πιστώσεις», σχολίασε το μέλος της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, σε πιο ψύχραιμους τόνους, χωρίς όμως να πείθει τον κ. Κυρίζογλου.

Προϋπολογισμός

Οσον αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μουράτογλου, μεταξύ άλλων:

● Οι επιχορηγήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι κατά 50 εκατ. λιγότερες σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου!

● Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μικρότερο κατά 50% των αντίστοιχων προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου (750 εκατ. έναντι 1,55 δισ. ευρώ).

● Συνεχίζεται η καταστρατήγηση του «Καλλικράτη» (2010) που προέβλεπε 4,205 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα στους δήμους από φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ).

● Είναι πλασματική η αύξηση των εσόδων των δήμων κατά 226 εκατ. ευρώ, λόγω μεταφοράς ποσών για άλλες δαπάνες (π.χ. παιδικών σταθμών).

● Δεν υπάρχει μνεία για τα παρακρατηθέντα.

● Οι δήμοι πρέπει να παράξουν πλεονάσματα ύψους 201 εκατ. ευρώ (αυξημένο κατά 27 εκατ. σε σύγκριση με το 2019), κυρίως μέσω αύξησης ανταποδοτικών τελών (κατά 95 εκατ. ευρώ).

Πολιτική Προστασία

Σε καθεστώς «Ειδικής Κινητοποίησης λόγω Επαπειλούμενου Κινδύνου» θα μπορεί να κηρύσσεται μια περιοχή ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την αποτροπή φυσικών καταστροφών, όπως προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που βρίσκεται σε διαβούλευση και παρουσίασε χθες στην ΚΕΔΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.

Στην περίπτωση που μια περιοχή κηρύσσεται στο παραπάνω καθεστώς, θα ισχύσουν όσα έκτακτα μέτρα στήριξης προβλέπονται και στην περίπτωση κήρυξής της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - πριν όμως χτυπηθεί από μια φυσική καταστροφή.

Παράλληλα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου συγκροτείται «Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου» που -ανεξάρτητα από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε ειδική κατάσταση- μπορεί να χαρακτηρίζει ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των δήμων ή περιφερειών, όπως: καθαρισμούς, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, αντιπλημμυρικά έργα μικρής κλίμακας, συντήρηση δασικών δρόμων.

Αν η Επιτροπή κρίνει ένα έργο κατεπείγον, θα αδειοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εντός 90 ημερών, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο οι δήμοι αποκτούν δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ειδικότητας χειριστών μηχανημάτων έργου, με τετράμηνες συμβάσεις και αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές που προβλέπονται για τις προσλήψεις δασοπυροσβεστών.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου συνάντησαν τον αναπληρωτή υπουργό, Στ. Πέτσα, και ακολούθως προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ όπου συνάντησαν τον πρόεδρο της Ενωσης, Δ. Παπαστεργίου.
Χιλιάδες στον δρόμο με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
Ειδική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγινε χθες στην Πτολεμαΐδα, στην οποία οι δήμαρχοι άσκησαν κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 ζητώντας ομαλότερη ενεργειακή...
Δήμοι κατά της απολιγνιτοποίησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό και «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση ζητούν οι δήμαρχοι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Στα κάγκελα η ΚΕΔΕ με τον Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας