Ήταν ξημερώματα 18ης Δεκεμβίου όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε καταλήψεις στην περιοχή του Κουκακίου, αλλά και στο σπίτι της οικογένειας του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρε σε ένα ακόμη όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Χθες, στο βραδινό δελτίο του ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι βγήκαν τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια στα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα των δύο γιων του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. H αστυνομία, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γενετικού υλικού (DNA) και εργαστηριακών ελέγχων και πως υπάρχουν μόνο αποτελέσματα ελάχιστων δακτυλικών αποτελεσμάτων.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν διαμαρτυρίες για την αλόγιστη χρήση βίας, ενώ βίντεο, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν αποδείκνυαν τη αγριότητα του περιστατικού.
Όμως η αστυνομία, η κυβέρνηση, αλλά και τα περισσότερα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, αμέσως άρχισαν να κατασκευάζουν μία διαφορετική πραγματικότητα αρνούμενοι την ύπαρξη αστυνομικής βίας, αλλά και δικαιολογώντας την εισβολή των ΕΚΑΜ στο σπίτι του Δ. Ινδαρέ.
Δεν ήταν λίγες, μάλιστα οι περιπτώσεις όπου οι γιοι του γνωστού σκηνοθέτη, αλλά και η οικογένεια συνολικά κατηγορήθηκαν για φιλικές σχέσεις, ακόμη και συμμετοχή στην γειτονική κατάληψη.
Δηλώσεις, δημοσιεύματα, προκλήσεις
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα όσα ακούστηκαν από επίσημα και μη χείλη εκείνη την περίοδο.
Ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 18/12 επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ,, Θόδωρου Χρονόπουλου: Ένα άτομο πέρασε στην ταράτσα του άλλου κτιρίου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα, μετά από νέα επιχείρηση της ΕΚΑΜ. Κατά την είσοδο των αστυνομικών ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, ένα τρίτο άτομο προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού για αυτό και επίσης συνελήφθη…. Στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν. Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα….
Ανακοίνωση της αστυνομίας 18/12 με δηλώσεις του εκπροσώπου τη ΕΛ.Σ.: στην κατάληψη της οδού Ματρόζου όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση κατ’αρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο όπου όπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία. Οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά.
Εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. στις 18 / 12: «οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου είναι πατέρας και οι δύο γιοι του. Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος. Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν. Είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφω». Στις ίδιες ανακοινώσεις ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. «διαμαρτύρεται» για το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι πριν γίνει η επιχείρηση της αστυνομίας.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 18/12: «… στη συνέχεια τα δύο νεαρά άτομα πήδηξαν σε διπλανή ταράτσα, όπου εμφανίστηκε και τρίτο άτομο, όπως αποδείχθηκε ήταν ο πατέρας τους. Στη συμπλοκή που ακολούθησε τα τρία άτομα δεσμεύθηκαν και συνελήφθησαν. Παράλληλα παρουσία εισαγγελέα και σχετική άδεια, άλλοι αστυνομικοί εισήλθαν στο διπλανό της κατάληψης κτήριο, ώστε να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στην ταράτσα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί. Ολόκληρο το πρωινό, κατασκευασμένες ειδήσεις, με κουκούλες -που δεν υπήρχαν- με ξεγυμνώματα -που δεν υπήρχαν- , με τάχα παραβίαση ιδιωτικού χώρου χωρίς εισαγγελέα -που δεν υπήρξε-, πλημμύρισαν διαδίκτυο και οθόνες. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι πολιτικά κόμματα, με πρώτο βέβαια τον συνήθη επισπεύδοντα ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλαν ανακοινώσεις, περί βίας, αυθαιρεσίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και καταστολής. Πραγματικά πρέπει να συνέλθουν στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις δυο νέους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τέτοιο τυφλό μίσος. Κατανοούμε τον πατέρα τους που βγήκε να τα προστατέψει, τη μητέρα που ηθελημένα ή αθέλητα μετέδωσε σειρά ψευδών ειδήσεων, όπως το ότι δεν υπήρχε εισαγγελέας. Δεν κατανοούμε βέβαια πως, με κλεμμένο ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, με πολλές ώρες δουλειάς που θέλει αυτή η μεσαιωνική παγίδα θανάτου, οι γονείς επόπτευαν τα παιδιά τους στο διπλανό δημόσιο, παράνομα κατειλημμένο κτήριο»
Απαγγέλλονται κατηγορίες στην οικογένεια Ινδαρέ στις 19/12: Βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή, εξύβριση και απόπειρα παράνομης βίας.
Δηλώσεις Στέλιου Πέτσα στις 19/12: «...αρμόδιοι να κρίνουν είναι οι εισαγγελείς που ήταν παρόντες στην επιχείρηση και τα αρμόδια όργανα της Αστυνομίας. Δεν μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα και να διογκώνονται γεγονότα από βιντεάκια που χρησιμοποιούνται για την αντιπολιτευτική ατζέντα, τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπάρχει το προανακριτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της και πρέπει να επιβεβαιώσει η Αστυνομία και οι εσωτερικές διαδικασίες και δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος..». «… να μην βιάζονται όσοι πέφτουν θύμα από ένα τηλεφώνημα ή όσοι θέλουν να διογκώσουν μία εικόνα. Η αστυνομία έχει το ανακριτικό υλικό να ταυτοποιήσει. Περιμένουμε να έχουμε γνώση όλων των περιστατικών, όταν ξεδιπλωθεί αυτή η υπόθεση. Θα πρέπει όλοι να περιμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες πρώτα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου».
Δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη στις 19./12 στον ΑΝΤ1: «έχεις δίπλα σου μία κατάληψη από όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα βγαίνουν και καίνε το αστυνομικό τμήμα. Γιατί κυρία μου είπες όχι στην αστυνομία να πάει να εκκενώσει την κατάληψη; Από την αφήγηση της οικογένειας προκύπτει ότι υποστήριζε την κατάληψη. Κάθε νομοταγής άνθρωπος θα έλεγε “ναι”, δεν θα έλεγε “όχι”» και «εάν η κυρία αυτή ήταν στην πόρτα από πίσω που έριχνε τα καρφιά και αντιστάθηκε στην αστυνομία μπορεί να έχει και κάποιες εκχυμώσεις πάνω της, πώς θα την πιάνανε εάν πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς; Με χάδια;».
Δηλώσεις Γιάννη Λοβέρδου στις 21/ 12 για τον Δημήτρη Ινδαρέ: « αφού δεν μπόρεσε να διακριθεί ως πετυχημένος σκηνοθέτης στην μυθοπλασία του κινηματογράφου, ελπίζει σε νέα καριέρα μετατρέποντας την πραγματικότητα σε μύθο, προς τέρψιν των ιδεοληπτικών συντρόφων του της αριστεράς!
Διαρροή της ΕΛ.ΑΣ. στις 27/12: Μέσω άρθρου στην «Καθημερινή» η αστυνομία προτρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, δημοσιογράφους και χρήστες των social media να μην αναπαράγουν και σχολιάζουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας. ( βλ. Εφ.Συν. Μην αντιδράς, μη μιλάς, κινδυνεύει η ΕΛ.ΑΣ. 27.12.2019 )
Δηλώσεις δημοσιογράφων στις 23/ 12 (ρεπορτάζ Εφ.Συν.):
►Ηλίας Κανέλλης: «.... Ακριβώς έτσι έγιναν χθες τα πράγματα. Μπήκε η αστυνομία σε μια κατάληψη στο Κουκάκι. Οι καταληψίες αμύνθηκαν, αρχικά με πέτρες, ξύλα, μεταλλικά αντικείμενα, με μπογιές, με τη χρήση πυροσβεστήρων. Όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν τον χώρο, δύο καταληψίες προσπάθησαν να διαφύγουν από τη διπλανή ταράτσα, που ήταν η ταράτσα του πατρικού σπιτιού τους. Οι αστυνομικοί πέρασαν στην ταράτσα και τους συνέλαβαν - μαζί με τον πατέρα τους, που προσπάθησε να τους εμποδίσει....».
►Δημήτρης Οικονόμου ΣΚΑΪ «Κατάληψη με τη μανούλα τους έκαναν "σκληροί αντεξουσιαστές". Μεσοτοιχία με το κτίριο της κατάληψης ήταν όλως τυχαίως το πατρικό τους στο οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν κατά την αστυνομική επέμβαση. Τι ζούμε...» (σ.σ. έσβησε το tweet λίγο αργότερα)
►Τάκης Θεοδωρόπουλος στην έντυπη «Καθημερινή»: «Απορίας άξιον γιατί οι γονείς και οι γόνοι τους, καταληψίες του Κουκακίου δεν αποκαλύπτουν οικειοθελώς την ταυτότητά τους. Δεν είναι υπερήφανοι για τις πράξεις τους και την προσήλωσή τους στα αγωνιστικά τους ιδεώδη; Τέλος πάντων, προς το παρόν αρκούμαι στα γνωστά: ο πατέρας σκηνοθέτης, η μητέρα απλώς μητέρα, ο ένας γιος ασκούμενος δικηγόρος και ο άλλος φοιτητής. Για να έχουν τόσο νέα παιδιά συμπεραίνεις ότι είναι και οι ίδιοι παιδιά της μεταπολίτευσης. Μπορεί να γεννήθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, όμως τα πολιτικά τους γράμματα τα έμαθαν στα χρόνια της δημοκρατίας. Δεν έζησαν ούτε το μετεμφυλιακό αυταρχικό κράτος ούτε τα ξερονήσια, ούτε ποτέ κανείς τους ζήτησε πιστοποιητικό φρονημάτων. Υποθέσεις κάνω αφού από χθες προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτονται δύο άνθρωποι οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δίπλα στο σπίτι τους, να το οχυρώσουν και να οργανώσουν σχέδιο άμυνας σε περίπτωση επίθεσης της αστυνομίας. Υπάρχει δόλος; Η κατάληψη δημιουργεί δικαιώματα χρησικτησίας; Πόσες μεγάλες περιουσίες δεν οικοδομήθηκαν από καταπατητές; Ας πούμε όμως ότι οι άνθρωποι είναι αγνοί ιδεολόγοι. Ακούγοντας ροκ στα μπαράκια και τις συναυλίες, εντυπωσιάσθηκαν από τα γραπτά του Κροπότκιν, πίστεψαν ότι η εξέγερση είναι η μόνη λύση και οι «μπάτσοι» που την εμποδίζουν ο εχθρός. Και αν δεν μπορείς να ζήσεις την εξέγερση μπορείς να την παραστήσεις. Εκαναν παιδιά, όμως δεν τα άφησαν να διαφθαρούν. Τα έμαθαν να επιθυμούν τη «φαντασία στην εξουσία» με αποτέλεσμα να φαντασθούν την κατάληψη του γειτονικού κτιρίου».
Σε άλλο άρθρο του προσπάθησε να ανασκευάσει γράφοντας Ας πούμε ότι δεχόμαστε τον ισχυρισμό του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ ότι δεν έχει σχέση με την όμορη κατάληψη στο Κουκάκι. Ομως, όταν σου χτυπάει την πόρτα η αστυνομία και σου ζητεί πρόσβαση στην κατοικία σου διότι δίπλα περιφέρονται εγκληματίες τι κάνεις; Ανοίγεις την πόρτα ή ζητείς παρέμβαση του εισαγγελέα και η γυναίκα σου τηλεφωνεί στον ΣΚΑΪ για να καταγγείλει την παραβίαση του οικογενειακού ασύλου της; Ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της θολοκουλτούρας που σου επιβάλλει ότι η αστυνομία είναι ο εχθρός, ακόμη κι αν δεν θεωρείς σύμμαχό σου τους καταληψίες, ενώ μετέχεις της θολοκουλτούρας τους.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου 04/01: «για το τι τελικά συνέβη στο Κουκάκι θα πρότεινα να παραμείνετε επιφυλακτικός ως προς την εικόνα που δόθηκε από κάποια Μέσα και στις βιαστικές δηλώσεις που υιοθέτησαν άκριτα αβάσιμους ισχυρισμούς».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας