Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατί Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ…;

Κοζάνη

EUROKINISSI

Γιατί Κύριε ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ…;

  • A-
  • A+
Μία σημαντική και επίκαιρη παρέμβαση - απάντηση στη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βήμα λάβαμε από τον πρώην νομάρχη Φλώρινας και νυν περιφερειακό σύμβουλο του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, Γιάννη Στρατάκη, την οποια και δημοσιεύουμε. Το θέμα αφορά τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ενεργειακό ζήτημα και ειδικά στην απολιγνιτοποίηση. 

(Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία)

του Γιάννη Στρατάκη,

Περιφερειακού Συμβούλου-Συνδ. ΕΛΠΙΔΑ

και τ. Νομάρχη Φλώρινας

Γιάννης Στρατάκηςπεριφερειακός σύμβουλος και πρώην νομάρχης Φλώρινας

Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 29/12/19 (σελ. Α5):

“Θέλω μία οικονομία που θα βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Εξωστρεφή και καινοτόμα που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας. Παράδειγμα: Όταν εμείς απαντάμε στην κλιματική αλλαγή με την μετάβαση στην οικονομία των χαμηλών ρύπων, η αντίδραση (του ……) είναι: «καταστρέφεται τη Δυτική Μακεδονία». Οι δήθεν αριστεροί της δήθεν οικολογίας δεν τολμούν να στηρίξουν μία τολμηρή πολιτική που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σωστή και αυτό για να μη χάσουν κανένα ψηφαλάκι στην Δυτ. Μακεδονία, σαν τους παλαιοκομματικούς πολιτευτές του ’60”

Κ. Πρωθυπουργέ, ατυχέστατο το παράδειγμά σας γιατί αν αυτό είναι το περιεχόμενο της νέας «φιλελεύθερης» πολιτικής σας τότε αλλοίμονο μας, και αλλοίμονο στην κοινωνία συνολικά.

- Γιατί το μέλλον δεν έρχεται με απώλεια μνήμης του παρελθόντος.

- Γιατί στη Δ. Μακεδονία χρόνια τώρα υποθηκεύονται οι ζωές των κατοίκων της, χάνονται οι περιουσίες τους, εκτοπίζονται ολόκληροι οικισμοί, αλλάζει η φυσιογνωμία της φύσης για μία θέση εργασίας.

- Γιατί όταν κάποιοι θέλουν ν’ αναφέρουν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για περιβαλλοντική διαχείριση, αναφέρουν αυτή την περιοχή και το βαρύ περιβαλλοντικό αντίτιμο που πλήρωσε και πληρώνει.

- Γιατί το οικονομικό όφελος στην Εθνική Οικονομία από τις ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε 400 και πλέον δις ευρώ συνεισφοράς σε σημερινές τιμές.

- Γιατί από την περιοχή αντλήθηκε το απόθεμα ορυκτού πλούτου εκατομμυρίων ετών μέσα σε 60 χρόνια χωρίς να ρωτηθεί κανείς γι’ αυτή την εξέλιξη, ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία.

- Γιατί η ζωή της αφθονίας μπορεί να μην υπήρχε χωρίς την παρουσία της ΔΕΗ, αλλά σίγουρα η αειφορία θα ήταν πιο ισόρροπη και εξασφαλισμένη με επί πλέον 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που έγιναν ορυχεία και υδατικών πόρων που έχουν εξαφανιστεί από αυτές τις δραστηριότητες

- Γιατί άλλο η Κλιματική Αλλαγή ως παγκόσμιο φαινόμενο που χρήζει σοβαρής και συντονισμένης προσοχής και άλλο να θυσιάζεις χωρίς κανένα σχεδιασμό μία περιοχή που εκπέμπει το 0,01% των ρύπων παγκοσμίως, εσπευσμένα με τέτοια σπουδή που ουσιαστικά προδιαγράφει την εξόντωσή της.

- Γιατί άλλο «ρουσφέτι» και «πελατειακό κράτος» και «ψηφαλάκια» και άλλο η προστασία των συμφερόντων μιας ολόκληρης κοινωνίας που πρέπει να οδηγείται με υπευθυνότητα, με σχέδιο, και δημοκρατικό τρόπο στην μεταλιγνιτική εποχή. Διαβουλευόμενος μαζί της για το πώς θα οδηγηθεί στην επόμενη μέρα και όχι ανακοινώνοντας τετελεσμένα μέσω των ΜΜΕ.

-Και αφού γίνεται λόγος περί αξιοπιστίας της Πολιτικής γιατί δεν ξεδιπλώσατε την πολιτική σας αυτή προεκλογικά αλλά αντ’ αυτού δεσμευόσασταν για τη στήριξη του λιγνίτη; Μήπως για τα ψηφαλάκια και πάλι; Σε τι διαφέρει αυτό από τα μοντέλα που ζήσαμε μέχρι σήμερα, τα οποία καταδικάζετε μεν επαγγελλόμενος νέα ήθη στην πολιτική ζωή της Χώρας.Στην πράξη όμως…;

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστό ότι υιοθετείτε άκριτα το μοντέλο της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία ούτε από τα «ρουσφέτια» και τις « συνδιαλλαγές» είναι απαλλαγμένη, ούτε και στο θέμα της ενέργειας που μας αφορά ήταν και θα είναι αξιόπιστη. Δεν υπάρχει όμως καμία «καινοτομία» ή «εξωστρέφεια» ή τουλάχιστον δεν αρκούν ως λόγοι για τη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής, η κοινωνικής συνοχής της οποίας θυσιάζεται στο βωμό του εντυπωσιασμού , για να αποκομιστούν πρόσκαιρα οφέλη εντυπώσεων.

Ας αναλογιστούμε το μέγεθός μας, αφού καλούμαστε να πληρώσουμε ως εξιλαστήρια θύματα υπέρμετρο κόστος για ένα αμελητέο αποτέλεσμα στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό πρόβλημα. Διαθέτουμε άραγε μεγαλύτερη πολυτέλεια σε πόρους και διοικητική-σχεδιαστική επάρκεια από τη Γερμανία και άλλους που προχωρούν στη μετάβαση με πιο αργούς ρυθμούς;

Ναι, θα έρθει η ώρα της απολιγνιτοποίησης και είναι αναπόφευκτη και δίκαιη, όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει πριν το έτος ορόσημο 2050, που υιοθετείται από όλους τους ρυπαντικούς κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας, όσοι τουλάχιστον δεσμεύονται γι’αυτό.

Εκτός αν θέλετε να μας εκδικηθείτε γιατί υποθηκεύσαμε την περιοχή μας, στο όνομα του Εθνικού Συμφέροντος, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας ,χωρίς την απαραίτητη περίσκεψη!

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σβήνουν τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία
Ενα οδοιπορικό στην περιοχή με τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Δύο δυνατές φωνές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δύο εργαζόμενοι στην επιχείρηση μιλούν στην «Εφ.Συν.» για τις ολέθριες επιπτώσεις της βίαιης...
Σβήνουν τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
Τα προβλήματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συζητήθηκαν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και δημάρχων από τις επίμαχες περιοχές.
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
Εμβρόντητοι ειδικά οι πολίτες της Κοζάνης διάβασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι απολυμένοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» • Τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν να «μαζέψουν τα απόνερα».
Ηλεκτροσόκ στη δυτική Μακεδονία από την κυνική δήλωση Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τους «μαύρισε» η απολιγνιτοποίηση
Ανεπιθύμητοι από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στη βόρεια Ελλάδα είναι οι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, που πήραν το μήνυμα και διάλεξαν απόμερο μέρος για να προεδρεύσουν σε εκδήλωση αύριο.
Τους «μαύρισε» η απολιγνιτοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίστωση 20 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφής τέλους ΑΠΕ
Ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί συνολικά στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές με εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Πίστωση 20 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφής τέλους ΑΠΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έξι «μνηστήρες» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα που προκύπτουν από την ανταπόκριση επιχειρήσεων στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, καθώς υπάρχουν έξι...
Έξι «μνηστήρες» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας