Με ευχολόγια για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και χωρίς δέσμευση για τη στελέχωση των φορέων διαχείρισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει λύσεις για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει από το 2005, οπότε η Ελλάδα τιμωρήθηκε με τσουχτερό πρόστιμο, αφού από τότε εξακολουθεί να πληρώνει 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις τριτοκοσμικές χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στην Πελοπόννησο και σε ορισμένα νησιά.
Από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 940 εκατ. ευρώ, η απορρόφηση των οποίων υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 16.000 νέες θέσεις εργασίας. Από τις αρχές του 2017 όμως έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι εγκρίσεις για άλλα 517 εκατ. ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα των περιφερειών και των δήμων δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί «σκοντάφτουν» σε δύο σημαντικά εμπόδια: στη δυσκολία εξεύρεσης χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σκουπιδιών και στην ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών τους που θα εκπονήσουν τις μελέτες.
Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημοπρατήσει μέσα στο 2020 δεκαεπτά νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε, νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστούν σε Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Βόρειο Εβρο, Λέσβο, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησο Ηρακλείου, Μύκονο, Φωκίδα, Ανδρο, Τήνο και Κεφαλονιά. Ενημερώνει ότι σήμερα λειτουργούν υποδομές επεξεργασίας σε Κοζάνη, Σέρρες, Γιάννενα και Χανιά, ενώ στη Φυλή και το Ηράκλειο οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν χρειάζονται αναβάθμιση. Απουσιάζουν αναφορές για το Αίγιο, τη Σαντορίνη και τη Λευκάδα, που «πνίγονται» στα σκουπίδια, ενώ το μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας αντιμετωπίστηκε με προσωρινά μέτρα με παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη που οδήγησε στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Δυτικής Μακεδονίας!
Από την πρώτη επεξεργασία του καταλόγου προκύπτει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η μόνη που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών, γιατί έχουν διασφαλιστεί από το 2017 πόροι 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και κυρίως γιατί διαθέτει τεχνικές υποδομές. Κατασκευάζονται ήδη δύο μονάδες, από τις οποίες η μία αφορά εργοστάσιο κομποστοποίησης υπολειμμάτων που βρίσκεται κοντά στην Αμφισσα και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί η μονάδα διαχείρισης στη Θήβα. Εχουν χωροθετηθεί άλλες δύο μονάδες, στη Λαμία και τη Χαλκίδα, για τις οποίες οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας