• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.1°C
  3 BF
  25%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 35.0°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  6 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.5°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  5 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.3°C / 34.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 35.0°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ευχολόγια και τα εμπόδια για τη διαχείριση απορριμμάτων

 • A-
 • A+
Τα προγράμματα των περιφερειών και των δήμων «σκοντάφτουν» σε δύο σημαντικά εμπόδια: στη δυσκολία εξεύρεσης χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σκουπιδιών και στην ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών τους που θα εκπονήσουν τις μελέτες.

Με ευχολόγια για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και χωρίς δέσμευση για τη στελέχωση των φορέων διαχείρισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει λύσεις για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει από το 2005, οπότε η Ελλάδα τιμωρήθηκε με τσουχτερό πρόστιμο, αφού από τότε εξακολουθεί να πληρώνει 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις τριτοκοσμικές χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στην Πελοπόννησο και σε ορισμένα νησιά.

Από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 940 εκατ. ευρώ, η απορρόφηση των οποίων υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 16.000 νέες θέσεις εργασίας. Από τις αρχές του 2017 όμως έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι εγκρίσεις για άλλα 517 εκατ. ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα των περιφερειών και των δήμων δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί «σκοντάφτουν» σε δύο σημαντικά εμπόδια: στη δυσκολία εξεύρεσης χώρων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σκουπιδιών και στην ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών τους που θα εκπονήσουν τις μελέτες.

Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημοπρατήσει μέσα στο 2020 δεκαεπτά νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε, νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστούν σε Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Λαμία, Βόρειο Εβρο, Λέσβο, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησο Ηρακλείου, Μύκονο, Φωκίδα, Ανδρο, Τήνο και Κεφαλονιά. Ενημερώνει ότι σήμερα λειτουργούν υποδομές επεξεργασίας σε Κοζάνη, Σέρρες, Γιάννενα και Χανιά, ενώ στη Φυλή και το Ηράκλειο οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν χρειάζονται αναβάθμιση. Απουσιάζουν αναφορές για το Αίγιο, τη Σαντορίνη και τη Λευκάδα, που «πνίγονται» στα σκουπίδια, ενώ το μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας αντιμετωπίστηκε με προσωρινά μέτρα με παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη που οδήγησε στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Δυτικής Μακεδονίας!

Από την πρώτη επεξεργασία του καταλόγου προκύπτει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η μόνη που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών, γιατί έχουν διασφαλιστεί από το 2017 πόροι 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και κυρίως γιατί διαθέτει τεχνικές υποδομές. Κατασκευάζονται ήδη δύο μονάδες, από τις οποίες η μία αφορά εργοστάσιο κομποστοποίησης υπολειμμάτων που βρίσκεται κοντά στην Αμφισσα και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί η μονάδα διαχείρισης στη Θήβα. Εχουν χωροθετηθεί άλλες δύο μονάδες, στη Λαμία και τη Χαλκίδα, για τις οποίες οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχέδια του ΕΔΣΝΑ και οι ανησυχίες των κατοίκων
Σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Γραμματικού και στον δήμο Μαραθώνα έχει προκαλέσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων, καθώς ψηφίσθηκε την Τρίτη (15/01) από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο...
Τα σχέδια του ΕΔΣΝΑ και οι ανησυχίες των κατοίκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση των δημοτικών τελών μέσω... της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν και όχι ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Επίσης...
Μείωση των δημοτικών τελών μέσω... της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας