Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακρίσεις και στον θάνατο...

Παρά την απαγόρευση πάντως, ο κ. Αρβανίτης και ολόκληρη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μαρία Τοπαλίδου- επισκέφτηκαν τη δομή, όπου, όπως λέει ο κ. Αρβανίτης, «οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι μας υποδέχτηκαν και μας εξήγησαν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, ώστε να τα μεταφέρω στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL και την αρμόδια επιτροπή LIBE της οποίας είμαι μέλος»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακρίσεις και στον θάνατο...

  • A-
  • A+

Ο χαμός δύο προσφύγων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους πριν από τα Χριστούγεννα και η αχαρακτήριστη άρνηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης να απαγορεύσουν την είσοδο στην ξενοδοχειακή μονάδα που φιλοξενεί πρόσφυγες στις Μουριές Κιλκίς στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, τη βουλευτίνα του ίδιου κόμματος Ειρήνη Αγαθοπούλου και μία μέρα αργότερα στον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργο Φραγγίδη, ανέδειξαν την αδυναμία ή την ανικανότητα των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, κυρίως όμως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Προβλήματα που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.» οδήγησαν σε τρίτη -ευτυχώς ανεπιτυχή- απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία όμως τροφοδότησε μια έκρηξη παραπληροφόρησης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που συνοδεύτηκε από την ανεύθυνη και προσβλητική αναπαραγωγή της φωτογραφίας ενός από τους αυτόχειρες.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις, κυρίως των προσφύγων, από τους υπεύθυνους της δομής στις Μουριές, σήμερα διατίθεται λεωφορείο πενήντα θέσεων για όσους και όσες επιθυμούν να συνοδέψουν τις σορούς των δύο νεκρών στην τελευταία τους κατοικία, στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Κομοτηνής όπου θα κηδευτούν.

«Δεν κρίνεται σκόπιμο...»

Οι δύο αυτοκτονίες στο ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα» συντάραξαν τους πρόσφυγες και αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχειώδες πρωτόκολλο για τη διαχείριση τέτοιας μορφής κρίσεων. Τη στιγμή που ο προσφυγικός πληθυσμός στη δομή -κοντά στα 300 άτομα- είχε ακριβώς την ανάγκη να πει τους καημούς του, οι υπεύθυνοι απαγόρευαν σε πολιτικά πρόσωπα να εισέλθουν, παρότι οι ίδιοι αναγνώριζαν ότι… δεν μπορούσαν να τους απαγορεύσουν την είσοδο.

Ωστόσο, όπως απαντούσαν στις διαμαρτυρίες του Κώστα Αρβανίτη, «οφείλουμε να διευκρινίσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη απάντησή μας, πως από την πλευρά της Υπηρεσίας δεν κρίνεται σκόπιμη η πραγματοποίηση της επίσκεψης στην εν λόγω δομή λόγω των θλιβερών γεγονότων των προηγούμενων ημερών. Γι' αυτόν τον λόγο και δεν γίνεται από την πλευρά μας να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη».

Παρά την απαγόρευση πάντως, ο κ. Αρβανίτης και ολόκληρη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μαρία Τοπαλίδου- επισκέφθηκαν τη δομή, όπου, όπως λέει ο κ. Αρβανίτης, «οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι μας υποδέχτηκαν και μας εξήγησαν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους ώστε να τα μεταφέρω στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL και την αρμόδια επιτροπή LIBE της οποίας είμαι μέλος».

Τι ακριβώς συνέβη; «Οι φιλοξενούμενοι, φιλικοί, πράοι παρά τον πόνο τους, ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας τα συναισθήματά τους. Οι εργαζόμενοι, άνθρωποι που πασχίζουν καθημερινά να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους τα στοιχειώδη». Και πίσω από τα στοιχειώδη, «τα προβλήματα είναι η έλλειψη μεταφραστών και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο ταλαιπωρημένους ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης σε ανθρώπους τραυματισμένους από τον πόλεμο, την προσφυγιά και τις κακουχίες μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες».

Εννοείται ότι η επίσκεψη αυτή τίποτα δεν διατάραξε, κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησε, αλλά οι μόνοι που δεν έμαθαν τίποτα ήταν η κυβέρνηση και ο ΔΟΜ.

Απαξιωτική συμπεριφορά

Διότι προχθές θέλησε να βρεθεί στη δομή ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, στον οποίο όχι μόνο δεν επετράπη η είσοδος, αλλά αντιμετώπισε και την «απαξιωτική συμπεριφορά των υπευθύνων του ΔΟΜ».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες των όσων συνέβησαν αφού, όπως καταγγέλλουν, ο κ. Φραγγίδης «αντιμετώπισε την αγένεια και απρέπεια από τους υπεύθυνους του ΔΟΜ, που λειτουργεί τη δομή από το 2017. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τον χώρο χωρίς να του δοθεί καμία ενημέρωση».

Σωστά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρατηρεί ότι ο ΔΟΜ μέχρι σήμερα «δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για όσα συνέβησαν σε χώρο ευθύνης του, σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό την προστασία του» και θυμίζει σε έντονο ύφος ότι «όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλουν να σέβονται τους Ελληνες πολίτες και τους θεσμούς, να ελέγχονται και να λογοδοτούν». Ζητά να φτάσει σε βάθος η αστυνομική και δικαστική έρευνα για τους δύο θανάτους και σημειώνει ότι το κόμμα του «θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να δοθούν απαντήσεις αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή».

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε τόσο στον ΔΟΜ όσο και στην αρμόδια Γραμματεία της κυβέρνησης, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Η ουσία του θέματος -πέρα από τις δύο αυτοκτονίες, που είναι υπόθεση των αρμόδιων υπηρεσιών- είναι η κατάσταση των ανθρώπων στη δομή και την περιγραφή της τη βρίσκουμε στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει η κ. Αγαθοπούλου και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς πριν από τις επισκέψεις στον χώρο:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο αυτοχείρων στις Μουριές, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο ήταν διαγνωσμένος με ψυχολογικά προβλήματα και έχρηζε φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθησης. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, εάν όχι εγκληματικό, να μην παρέχεται υγειονομική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς και να μην υπάρχει πρόβλεψη της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ για παροχή φαρμακευτικής αγωγής και νοσηλείας στους χώρους διαμονής τους.

»Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο και πέντε μήνες μετά την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πληθυσμούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αναμένουμε ακόμη την ΚΥΑ των πέντε συναρμόδιων υπουργείων για την έκδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού».

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγνωρίζοντας τις... αστοχίες με αφορμή τις επισκέψεις πολιτικών στις δομές φιλοξενίας
Διευκρινίσεις στο δημοσίευμά μας (30.12.2019, «Διακρίσεις και στον θάνατο...») για όσα συνέβησαν στη δομή φιλοξενίας μάς έδωσε χθες ο ειδικός γρ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης.
Αναγνωρίζοντας τις... αστοχίες με αφορμή τις επισκέψεις πολιτικών στις δομές φιλοξενίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας ανάθεση με το... Κλειδί στο χέρι
Η Μαλακάσα είχε το κατάλληλο... Κλειδί και οι απευθείας αναθέσεις -για την κατασκευή «προσωρινών» προσφυγικών δομών με... μόνιμα χαρακτηριστικά- από το υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζονται.
Απευθείας ανάθεση με το... Κλειδί στο χέρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
«Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει σε άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εξορία» προσφύγων στο όρος Μπέλες
Βραχονησίδα… στη στεριά αποτελεί η θέση την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να κατασκευάσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, καταμεσής μιας λαγκαδιάς στο όρος Μπέλες.
«Εξορία» προσφύγων στο όρος Μπέλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιο καζάνι που βράζει η Κεντρική Μακεδονία
Η έντονη δυσαρέσκεια των προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία δεν κρύβεται πια, ιδίως όταν μεταφέρονται αιφνιδιαστικά πρόσφυγες στις υφιστάμενες δομές.
Γαλάζιο καζάνι που βράζει η Κεντρική Μακεδονία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας