• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.7°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 29.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 25.9°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.8°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 34.3°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους

 • A-
 • A+

Δύο μέρες προθεσμία για μια «χρυσή» ευκαιρία διαγραφής προσαυξήσεων και τόκων από βεβαιωμένα χρέη τους προς τους δήμους, από πηγές πάσης φύσεως (δημοτικά τέλη, φόρους, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά.) έχουν οφειλέτες.

Μέχρι και αύριο 31 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, μπορούν να σπεύσουν στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που τους προσφέρει τη δυνατότητα να απαλλαγούν από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε θεσπίσει στο παρελθόν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και επανέφερε στη συνέχεια ο επόμενος υπουργός Αλ. Χαρίτσης.

Με απόφαση του νυν υπουργού, Τ. Θεοδωρικάκου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση παρατάθηκε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ρύθμιση κινείται στη λογική των δόσεων και συνοπτικά σε όσες λιγότερες δόσεις επιλέξει ο οφειλέτης να εξοφλήσει το χρέος του, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσαυξήσεις που «σβήνει».

Διαγραφές

Ειδικότερα διαγράφονται προσαυξήσεις σε ποσοστό:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ,

β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις,

γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις,

δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις,

ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Βεβαίως στην περίπτωση που ο οφειλέτης -σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης- εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα για τον ίδιο.

Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησής του είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εντός τριών ημερών την πρώτη δόση (ή την εφάπαξ αποπληρωμή του χρέους). Διαφορετικά η αίτηση ακυρώνεται. Στη συνέχεια οι δόσεις που θα χρειάζεται να καταβάλει μηνιαίως, θα είναι ισόποσες και όχι μικρότερες των 20 ευρώ (με εξαίρεση την τελευταία δόση).

Τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Στη μέχρι σήμερα εφαρμογή της η ρύθμιση έχει αποδειχτεί ωφέλιμη τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για τους δήμους, καθώς ευνοεί την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Παιδικοί σταθμοί

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά (π.χ. πυρασφάλειας) για τη συμμόρφωσή τους στους κανονισμούς του ισχύοντος πλαισίου (ΠΔ 99/2017), σύμφωνα με εγκύκλιο με επείγον χαρακτήρα που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κοινοποίησε στην ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, σε συνέχεια της σχετικής ρύθμισης που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο.

Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε αντίθεση με τις παραπάνω περιπτώσεις, οι δημότες δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για δηλώσεις απαλλαγής από τέλη που αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Οπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε πρόσφατη συνάντησή τους, αναμένεται οριστική λύση για το θέμα, πιθανότατα με νέα υπουργική απόφαση, με την οποία οι δηλώσεις απαλλαγής θα αποσυνδέονται από την παραπάνω ημερομηνία.

Παράλληλα, σε αναμονή της ερμηνευτικής εγκυκλίου που έχει προαναγγείλει ο υπουργός για τις διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εγκύκλιος θα αφορά την απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν για διορθωτικές δηλώσεις, έως τις 31 Μαρτίου 2020, στον δήμο τους, για το σωστό εμβαδόν των ακινήτων τους, εάν υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχείο τους οι δημοτικές αρχές και η ΔΕΗ.

Με την επικείμενη εγκύκλιο (αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, επιβεβαιώνει το υπουργείο) για όσους ιδιοκτήτες είχαν οικειοθελώς δηλώσει τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους με το προϊσχύον πλαίσιο, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με καθυστέρηση τα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς
Οι γονείς αναμένεται να έχουν περιθώριο 10 ημερών να υποβάλουν ψηφιακά τα δικαιολογητικά τους με τα προσωρινά αποτελέσματα να ανακοινώνονται περί τις 16 Αυγούστου.
Με καθυστέρηση τα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδεια σπίτια, άστεγοι άνθρωποι
Ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική από επιστήμονες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τηλεημερίδα της ΚΕΔΕ ● Τι ισχύει στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγης σε πόλεις του...
Αδεια σπίτια, άστεγοι άνθρωποι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Vouchers από... Σεπτέμβρη
Οπως και πέρυσι, τα vouchers θα διανεμηθούν στους τελικούς ωφελούμενους μόλις μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην κορύφωση του καλοκαιριού, οπότε και πολλοί...
Vouchers από... Σεπτέμβρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας