Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον αέρα οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης

  • A-
  • A+

Χρονίζουν τα προβλήματα των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας, που, παρά τη θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από το 2018, δεν μπορούν ουσιαστικά να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην ελληνικά αγορά καθώς εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι στιγμής η υπό σύσταση Πανελλαδική Ενωση Παραγωγών Κάνναβης (ΠΕΠΚΑΝΝ) έχει στείλει 3 επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να έχει γίνει κάποια συνάντηση ή να έχει λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Τα νομικά κενά τα αναγνωρίζει και ο κ. Βορίδης, που πρόσφατα μίλησε για ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και εξειδίκευσης του νομοθετικού πλαισίου.

Στρεβλώσεις

Οπως αναφέρουν στην πιο πρόσφατη επιστολή (5 Δεκεμβρίου) που υπογράφουν συνεταιρισμοί και παραγωγοί, εκκρεμεί από τον περασμένο Φεβρουάριο η έκδοση της ΚΥΑ για τα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, σε εφαρμογή του σχετικού πορίσματος της Επιτροπής του ΥΠΑΑΤ. Την ίδια ώρα τα εισαγόμενα προϊόντα κάνναβης κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς αντίστοιχα εμπόδια, κάτι που έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και προβλήματα στους Ελληνες παραγωγούς.

«Χωρίς την ΚΥΑ τα εγχώρια διατροφικά προϊόντα κάνναβης βρίσκονται σε μια μετέωρη γκρίζα ζώνη, αφού δεν θεωρούνται επίσημα τρόφιμα από το κράτος και ως τελικά προϊόντα δεν μπορούν να λάβουν όλες τις επιδιωκόμενες πιστοποιήσεις (π.χ. σαν βιολογικά τρόφιμα) ή εγκρίσεις αδειών κυκλοφορίας και εξαγωγών (π.χ. από το Γενικό Χημείο του Κράτους).

Αυτό συμβαίνει μόνο με τα προϊόντα των εγχώριων παραγωγών, καθώς αντίστοιχα προϊόντα ή συστατικά τροφίμων από κάνναβη έρχονται πιστοποιημένα από χώρες της Ε.Ε. και κυκλοφορούν χωρίς αντίστοιχα εμπόδια στην ελληνική αγορά, πολλές φορές μάλιστα ως ελληνοποιημένα προϊόντα (με εισαγόμενη πρώτη ύλη και συσκευασία στην Ελλάδα) που φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις.

Από αυτό τον παραλογισμό δεν ξεφεύγουν ούτε τα προϊόντα κάνναβης που δεν περιέχουν THC, όπως είναι τα προϊόντα σπόρου και τα παράγωγά τους (π.χ. σπορέλαιο και αλεύρι)», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα για τους Ελληνες παραγωγούς είναι το όριο του 0,2% THC στα ακατέργαστα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης, καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περιοριστικό, την ώρα που στην Ευρώπη τείνει να επικρατήσει το όριο του 0,3%.

Μάλιστα, στη χώρα μας, λόγω κλιματικών συνθηκών, το «όριο ανοχής» βρισκόταν στο 0,6% THC, αλλά στην ουσία καταργήθηκε το καλοκαίρι με εγκύκλιο η οποία επιβάλλει να σταλούν στον εισαγγελέα όλα τα δείγματα που ξεπερνούν το όριο του 0,2%.

«Προχωρήσαμε στη σύσταση ένωσης παραγωγών από όλα τα μέρη της Ελλάδας γιατί χρειάζεται κοινή εκπροσώπηση προς τα αρμόδια υπουργεία. Η όλη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για τη βιομηχανική κάνναβη πάει πολύ πίσω έναν αναπτυσσόμενο κλάδο στην Ελλάδα και υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων για τους παραγωγούς.

»Ζητάμε να διευθετηθούν άμεσα οι απαιτούμενες ΚΥΑ, το όριο THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα να ανέβει στο 0,3% και να επανεξεταστεί προς τα πάνω και το όριο ανοχής λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος από τον Συνεταιρισμό ΚΑΝΝΑΒΙΟ και μέλος τής υπό σύσταση Πανελλαδικής Ενωσης.

Το ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σχετικά με τη βιομηχανική κάνναβη παραδέχθηκε και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στις 9 Δεκεμβρίου στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης:

«Tο βασικό ζήτημα είναι ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το τρόφιμο. Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με τις υπερβάσεις στα όρια THC τόνισε ότι είναι δύσκολο να αιτιολογηθούν και να τεκμηριωθούν από τεχνική άποψη.

Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη, όπως και να το αναπτύξει ώστε να γνωρίζουν οι αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές ότι υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον.
 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την κατακραυγή έκανε ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι θα ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση για τη χθεσινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας ύψους 12.000 ευρώ.
Κάηκε η γούνα του και θυμήθηκε τον Καμμένο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιέστα Βορίδη με βασιλόπιτα των 12.000 ευρώ!
Για σπατάλες που θυμίζουν άλλες εποχές και αχρείαστες φιέστες με έξοδα 12.000 ευρώ για την κοπή βασιλόπιτας (!) καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η τέως υφυπουργός, επί ΣΥΡΙΖΑ, και...
Φιέστα Βορίδη με βασιλόπιτα των 12.000 ευρώ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καλλιεργούν» τώρα την ιδιωτική ασφάλιση
Η νέα διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με πρόεδρο τον Ανδρεά Λυκουρέντζο, παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
«Καλλιεργούν» τώρα την ιδιωτική ασφάλιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμμένει στις δηλώσεις του περί αστυνομικής βίας ο Μάκης Βορίδης
Αυστηρότερες ποινές και εντατικούς ελέγχους για ελληνοποιήσεις, προσπάθειες εξαίρεσης κι άλλων ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εμμένει στις δηλώσεις του περί αστυνομικής βίας ο Μάκης Βορίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2020. Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υπογραφές για την υλοποίηση του οποίου μπήκαν χθες.
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας