Ηχηρό ράπισμα στην επίμαχη απόφαση του ΚΑΣ, στις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των αρχαιοτήτων τού υπό κατασκευή σταθμού μετρό στη Βενιζέλου.
Με μια ανακοίνωση που χαρακτηρίζεται από προσεγμένες μεν αλλά καίριες διατυπώσεις, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου τοποθετείται ανεπιφύλακτα στο φλέγον ζήτημα, «σφάζει με το βαμβάκι» όσους σχεδιάζουν την απόσπαση των αρχαιοτήτων, ασκεί κριτική στις αποφάσεις θεσμών όπως το ΚΑΣ και ζητά να ξαναδούν το θέμα από την αρχή, βάζοντας στη διάθεσή τους τις πανεπιστημιακές δυνάμεις τις οποίες πρόσωπα και όργανα αγνόησαν τελείως (θυμίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του τμήματος πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των μεταπτυχιακών τμημάτων συντήρησης, κ.ά.).
Η Σύγκλητος, αφού λέει ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης, ποιοτικής μαζικής μετακίνησης είναι μια βασική αναγκαιότητα για κάθε σύγχρονη, ανθρώπινη πόλη», θυμίζει και τονίζει πως «την ίδια στιγμή είναι απαίτηση ο σεβασμός και η ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς της κάθε κοινωνίας όχι μόνο ως οφειλή στη διατήρηση της μνήμης και στην επέκταση της γνώσης, αλλά και ως επένδυση για την ανάπτυξή της».
Αιτιάσεις
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η παράγραφος είναι ίσως η πιο ζουμερή περιγραφή των αιτιάσεων όσων επιθυμούν και αγωνίζονται να μείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους.
Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί «η Σύγκλητος του ΑΠΘ διατυπώνει την ανησυχία της ως προς την επίτευξη των δύο αυτών στόχων για τη Θεσσαλονίκη».
Αν αυτά θα ήταν ήδη αρκετά για τους υπέρμαχους της παραμονής των αρχαιοτήτων, η Σύγκλητος κάνει ένα βήμα παραπάνω προχωρώντας σε ευγενική μεν, παρατήρηση δε, στο ΚΑΣ, σημειώνοντας ότι «απευθύνει έκκληση για μια προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμόδιων θεσμών». Προτείνει, δε, ευγενικά επίσης, να ξαναδούν το θέμα αφού, όπως υπογραμμίζει στην καταληκτική παράγραφο της ανακοίνωσης, «προς υποστήριξη αυτών των διεργασιών, θα μπορούσε να ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, προκειμένου να συμβάλει με συγκεκριμένες θέσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Σκληρή κριτική
● Με ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι η απόφαση του ΚΑΣ «απλά επιβεβαιώνει τις γνωστές προθέσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση της μεθόδου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου». Το ΚΚΕ θυμίζει ότι «η αιτία για τις τραγικές καθυστερήσεις και τη διόγκωση – αναθεώρηση του κόστους κατασκευής του Μετρό δεν είναι η παρουσία αυτών των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων, αλλά ο σχεδιασμός και η παραγωγή μεγάλων κατασκευαστικών έργων με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τη θέση του «να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του λαού της πόλης και των εργαζόμενων του έργου, με ταυτόχρονη πρόνοια για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».
● Σφοδρή επίθεση κατά του Νίκου Ταχιάου και στελεχών της Αττικό Μετρό εξαπέλυσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4» ο τέως πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος. Χαρακτηρίζοντας τον κ. Ταχιάο «επιστημονικά αγράμματο», καθώς, «κάνοντας το άσπρο-μαύρο ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, και αναφέρομαι στον σημερινό πρόεδρο της Αττικό Μετρό, «έβαλε τα γυαλιά» σε καθηγητές πανεπιστημίου και επιστήμονες, κάνοντάς τους μάθημα για το τι είναι μελέτη και τι δεν είναι. Είναι ντροπή για την επιστήμη… Είναι ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή την ανάλωσε σε κομματικές θέσεις».
Αναφερόμενος δε στον διευθυντή του Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη, σημείωσε ότι είπε ψέματα στο ΚΑΣ πως δεν υπήρξε λύση και μάλιστα «ο ίδιος βρήκε λύση και την υποστήριξε. Είπε ψέματα διότι υπάρχει η έκθεση του συμβούλου της Αττικό Μετρό, του καθηγητή της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, Χρήστου Αναγνωστόπουλου».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας