Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χριστουγεννιάτικες απολύσεις στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

Παντελής Γρετζελιάς και Γιάννης Βούρος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Χριστουγεννιάτικες απολύσεις στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

  • A-
  • A+

Τη μη ανανέωση των συμβάσεων 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία» αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση. Υπέρ των απολύσεων τάχθηκαν οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στον δήμαρχο Γιάννη Βούρο και οι 3 σύμβουλοι του Παντελή Γρετζελιά, που τον στηρίζει. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι διερμηνείς του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι 20 εργαζόμενοι είναι πλήθους ειδικοτήτων, ενώ οι τρεις που παραμένουν είναι μόνο διερμηνείς. Οι εργαζόμενοι είχαν υπό τη φροντίδα τους περίπου 50 σπίτια, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 250 ανθρώπους.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, ο εκπρόσωπος της Δύναμης Πολιτών Κώστας Ντάτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Κοινωφελούς επιχείρησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο politisfx.gr, σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους και το σωματείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Η «Εστία» είναι πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Δύναμη Πολιτών, ζητώντας να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία»

Σε μία τρίωρη συνεδρίαση – ρεσιτάλ πολιτικού κανιβαλισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου αποφάσισε με πλειοψηφία 6-3  την απόλυση των 20 εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία» που λειτουργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για το τι πραγματικά σκοπεύει να πράξει η δημοτική αρχή, από την απόλυση εξαιρούνται οι διερμηνείς, των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν αυτόματα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12!!! Κατά της απόφασης  και υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο κ. Ντάτσης (Δύναμη Πολιτών) , ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και,  προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Καραβίας.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση παρέδωσαν μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας με τις παρεμβάσεις τους , σε αντίθεση με όσα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν υπέρ της απόλυσής τους,  με μοναδικό επιχείρημα «την μη έγκαιρη ενημέρωσή τους ότι λήγουν οι συμβάσεις 31.12.19». Η υλοποίηση του προγράμματος από τη συγκεκριμένη ομάδα, αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους πράγμα που παραδέχθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχουμε απλώς να κάνουμε με μία διοίκηση που ασκεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική εις βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, αλλά με μία πλήρως ανάλγητη και υποκριτική διοίκηση, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που και η ίδια ψηφίζει (223/2019).

Μία διοίκηση, που προκειμένου να προσλάβει «ημετέρους» αυξάνει το ετήσιο κόστος για δαπάνες έμμισθων συνεργατών του Δημάρχου κατά 81.000 ευρώ, τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις στα σχολεία μειώνονται κατά 75.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Μία διοίκηση, που σε μία πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής αλαζονείας, δεν διστάζει να απολύσει εργαζομένους που δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα, όχι επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά με αποκλειστικό στόχο να προσλάβει «τα δικά της παιδιά».

Η απόφαση αυτή, εκτός της μνημειώδους πολιτικής ανηθικότητας που τη διακρίνει, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος και τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι ενταγμένοι σε αυτό. Γιατί, αν η σημερινή διοίκηση, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες με εργαζόμενους της ήδη υποστελεχωμένης Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτός του ότι είναι παράνομο, πραγματικά παίζει με τη φωτιά. Γιατί αν η διοίκηση θεωρεί ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίστηκαν με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια για να στηριχθούν άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια και να ενταχθούν ομαλά στην τοπική κοινωνία, μπορούν να διαγραφούν μέσα σε μία νύχτα, πλανάται πλάνην οικτρά.

Η θέση της Δύναμης πολιτών ήταν και παραμένει η δημιουργία υποδομών και σταθερών θέσεων εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες με ασφαλή, ισότιμο και λειτουργικό τρόπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Καλούμε τη σημερινή δημοτική αρχή Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη, Κοπελούσου, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην απειλήσει τη συνέχεια ενός απόλυτα επιτυχημένου προγράμματος.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
Στη δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων «ESTIA» προχώρησε την ύστατη στιγμή και μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από πλήθος κατευθύνσεων η...
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νόμος αποκλεισμού, παρά τις βελτιώσεις
Επειτα από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ιθαγένειας, ακόμα και εκ των έσω, οι συντάκτες του μειώνουν το κόστος συμμετοχής και τον βαθμό δυσκολίας στις...
Νόμος αποκλεισμού, παρά τις βελτιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ζητά το Σωματείο τους, ύστερα από την θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον
Ποσοστά ανεργίας που φτάνουν το 60%, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτα επιδόματα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ, αποβιομηχάνιση, απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο -για χιλιάδες εργαζόμενους- στη Δυτική Μακεδονία,...
Χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αν υποχωρήσουμε, θα φανεί ότι έχουμε ηττηθεί»
Απίστευτη αναλγησία και τιμωρητική τακτική από τον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος ρίχνει την ευθύνη στην Υπατη Αρμοστεία και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
«Αν υποχωρήσουμε, θα φανεί ότι έχουμε ηττηθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας