• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.1°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.2°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 29.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 29.9°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%

Παντελής Γρετζελιάς και Γιάννης Βούρος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Χριστουγεννιάτικες απολύσεις στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα

 • A-
 • A+

Τη μη ανανέωση των συμβάσεων 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία» αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση. Υπέρ των απολύσεων τάχθηκαν οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στον δήμαρχο Γιάννη Βούρο και οι 3 σύμβουλοι του Παντελή Γρετζελιά, που τον στηρίζει. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι διερμηνείς του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι 20 εργαζόμενοι είναι πλήθους ειδικοτήτων, ενώ οι τρεις που παραμένουν είναι μόνο διερμηνείς. Οι εργαζόμενοι είχαν υπό τη φροντίδα τους περίπου 50 σπίτια, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 250 ανθρώπους.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, ο εκπρόσωπος της Δύναμης Πολιτών Κώστας Ντάτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Κοινωφελούς επιχείρησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο politisfx.gr, σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους και το σωματείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Η «Εστία» είναι πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Δύναμη Πολιτών, ζητώντας να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση της Δύναμης Πολιτών

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία»

Σε μία τρίωρη συνεδρίαση – ρεσιτάλ πολιτικού κανιβαλισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου αποφάσισε με πλειοψηφία 6-3  την απόλυση των 20 εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία» που λειτουργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για το τι πραγματικά σκοπεύει να πράξει η δημοτική αρχή, από την απόλυση εξαιρούνται οι διερμηνείς, των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν αυτόματα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12!!! Κατά της απόφασης  και υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο κ. Ντάτσης (Δύναμη Πολιτών) , ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και,  προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Καραβίας.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση παρέδωσαν μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας με τις παρεμβάσεις τους , σε αντίθεση με όσα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν υπέρ της απόλυσής τους,  με μοναδικό επιχείρημα «την μη έγκαιρη ενημέρωσή τους ότι λήγουν οι συμβάσεις 31.12.19». Η υλοποίηση του προγράμματος από τη συγκεκριμένη ομάδα, αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους πράγμα που παραδέχθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχουμε απλώς να κάνουμε με μία διοίκηση που ασκεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική εις βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, αλλά με μία πλήρως ανάλγητη και υποκριτική διοίκηση, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που και η ίδια ψηφίζει (223/2019).

Μία διοίκηση, που προκειμένου να προσλάβει «ημετέρους» αυξάνει το ετήσιο κόστος για δαπάνες έμμισθων συνεργατών του Δημάρχου κατά 81.000 ευρώ, τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις στα σχολεία μειώνονται κατά 75.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Μία διοίκηση, που σε μία πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής αλαζονείας, δεν διστάζει να απολύσει εργαζομένους που δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα, όχι επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά με αποκλειστικό στόχο να προσλάβει «τα δικά της παιδιά».

Η απόφαση αυτή, εκτός της μνημειώδους πολιτικής ανηθικότητας που τη διακρίνει, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος και τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι ενταγμένοι σε αυτό. Γιατί, αν η σημερινή διοίκηση, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες με εργαζόμενους της ήδη υποστελεχωμένης Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτός του ότι είναι παράνομο, πραγματικά παίζει με τη φωτιά. Γιατί αν η διοίκηση θεωρεί ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίστηκαν με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια για να στηριχθούν άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια και να ενταχθούν ομαλά στην τοπική κοινωνία, μπορούν να διαγραφούν μέσα σε μία νύχτα, πλανάται πλάνην οικτρά.

Η θέση της Δύναμης πολιτών ήταν και παραμένει η δημιουργία υποδομών και σταθερών θέσεων εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες με ασφαλή, ισότιμο και λειτουργικό τρόπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Καλούμε τη σημερινή δημοτική αρχή Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη, Κοπελούσου, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην απειλήσει τη συνέχεια ενός απόλυτα επιτυχημένου προγράμματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύσεις εργαζομένων σε δομές
Στην ανεργία οδηγούνται 2.000 εργολαβικοί εργαζόμενοι που απασχολούνται στις προσφυγικές δομές όλης της χώρας, μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή τους ● Ανάστατες οι διοικήσεις των δομών και οι τοπικές...
Απολύσεις εργαζομένων σε δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Με κινητοποιήσεις απαντούν στα σχέδια απόλυσης οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), σημειώνοντας ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για όλους
48ωρη απεργία στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
Στη δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων «ESTIA» προχώρησε την ύστατη στιγμή και μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από πλήθος κατευθύνσεων η...
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα»
«Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» φωνάζουν έξω από τις αποκλεισμένες εγκαταστάσεις οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις για το επόμενο δεκαήμερο. Ισχυρή παρουσία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ
Νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους εργαζόμενους της «Μαλαματίνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
«Bράζουν» τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης μετά τις 24 απολύσεις εργαζομένων από τον κατασκευαστικό τομέα και άλλων τριών έκτακτων αρχαιολόγων, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή.
27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κερνάει» απολύσεις και εκβιασμούς η Μαλαματίνα
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εταιρεία Μαλαματίνα για αντεργατικές πρακτικές που περιλαμβάνουν απολύσεις, περικοπές μισθών ώς και παρεμπόδιση βουλευτή να μπει στις εγκαταστάσεις της.
«Κερνάει» απολύσεις και εκβιασμούς η Μαλαματίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας