• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 24.5°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 16.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 24.8°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  47%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο έλεος της αστυνομικής αυθαιρεσίας και οι φιλόζωοι

 • A-
 • A+
Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Κρίτωνα Αρσένη και Λευτέρη Οικονόμου πριν από λίγες μέρες ● Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλυψε τα αστυνομικά όργανα που επέβαλαν παράλογα χρηματικά ποσά σε πολίτες που τάιζαν γάτες στη Λήμνο και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απ’ ό,τι φαίνεται, από το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν γλιτώνουν ούτε οι φιλόζωοι. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, που σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη κάλυψε απόλυτα τα αστυνομικά όργανα για τα παράλογα πρόστιμα που επέβαλαν στη Λήμνο (1.800 ευρώ) και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (6.000 ευρώ) σε πολίτες που τάιζαν αδέσποτες γάτες.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν όχι για τη σίτιση των ζώων, αλλά επειδή διαπιστώθηκε ότι αυτή συνέβαινε σε αυλές, οπότε οι αστυνομικοί θεώρησαν κατά το δοκούν ότι ήταν ιδιόκτητες, παρερμηνεύοντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου και απαιτώντας έτσι την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και την ύπαρξη βιβλιάριου υγείας.

Η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, εκτός του ότι υποτιμά την ακύρωση των προστίμων που ακολούθησε από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενέχει τον κίνδυνο επανάληψης ανάλογων περιστατικών και διαιωνίζει την άδικη ταλαιπωρία των φιλόζωων που ταΐζουν αδέσποτα.

«Από τη Διεύθυνση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κρίθηκε ότι από το εν λόγω περιστατικό δεν προκύπτει πειθαρχικό παράπτωμα των εμπλεκόμενων αστυνομικών, καθώς οι ενέργειές τους ήταν σύννομες και εντός των ορίων άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, με αποτέλεσμα η εν λόγω υπόθεση να τεθεί στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς.

Ως προς το περιστατικό στην περιοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, η προαναφερόμενη ημεδαπή υπέβαλε ένσταση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βορείου Αιγαίου, Τμήματος Κτηνιατρικής Λήμνου, και η εν λόγω υπηρεσία έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της και αποφάσισε τη διαγραφή και μη επικύρωση του εν λόγω προστίμου, παρ’ όλο που ο προϊστάμενός της διαβεβαίωσε την Αστυνομία για την ορθότητα των ενεργειών του επιληφθέντος αστυνομικού καθ’ ότι ο αύλειος χώρος θεωρείται τμήμα της οικίας. Κατά συνέπεια και στις δύο περιπτώσεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα αστυνομικά όργανα ενήργησαν με βάση αυτά τα οποία διαπίστωσαν και εφήρμοσαν τον νόμο», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμη και μετά τη διαγραφή και ακύρωση του προστίμου που επιβλήθηκε στη φιλόζωη στη Λήμνο η γυναίκα βρέθηκε αντιμέτωπη με την εκδικητικότητα των αστυνομικών, αφού το ίδιο αστυνομικό όργανο που της επέβαλε το πρόστιμο, προφανώς υπό τις ευλογίες του διοικητή του, προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της, με την αιτιολογία ότι δεν είχε εκδώσει βιβλιάριο υγείας για τα ζώα.

Αναλόγως, έδειξε ότι αγνοεί την παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος που απηύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Ευσεβία Κορμικιάρη, σε πρόσφατη εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία των ζώων: «Οι αδέσποτες γάτες βρίσκονται παντού και σε αυλές και σε κήπους κ.λπ. και ιδίως στην επαρχία και αυτό δεν τις καθιστά δεσποζόμενες», είχε αναφέρει.

Καμιά ΕΔΕ

Εκτός αυτών, έκπληξη προκαλεί ο ισχυρισμός του υφυπουργού ότι ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Λήμνου «διαβεβαίωσε την Αστυνομία για την ορθότητα των ενεργειών του επιληφθέντος αστυνομικού», όταν αυτή ήταν η υπηρεσία που διέγραψε το πρόστιμο. Το γεγονός προκάλεσε την έκπληξη του Κρίτωνα Αρσένη που στη δευτερολογία του ζήτησε από τον υφυπουργό να έχει γραπτώς αυτήν την απάντηση της υπηρεσίας προς τα αστυνομικά όργανα.

«Τα παράνομα αυτά πρόστιμα προκαλούν οικονομική αιμορραγία σε ανθρώπους που προσφέρουν έργο φροντίζοντας αδέσποτα ζώα. Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός καλύπτει τους αστυνομικούς και αρνείται να ξεκινήσει τη διαδικασία ΕΔΕ για τα παράνομα και παράλογα πρόστιμα, με την αιτιολογία ότι το να έχεις μια γάτα στην αυλή σου σε καθιστά κύριό της, άρα πρέπει να έχει τσιπάκι αναγνώρισης και ό,τι προβλέπεται για τα κατοικίδια στη φιλοζωική νομοθεσία», σχολίασε ο Κρίτων Αρσένης.

Πρόκληση

«Το υπουργείο κάλυψε με τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό τους αστυνομικούς που βεβαίωσαν τα πρόστιμα, αντί να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Ετσι, ως άλλος νομοθέτης, απεφάνθη ότι οι αστυνομικοί δεν υπέπεσαν σε καμία παράβαση, κι ας παραχάραξαν τον νόμο που περιγράφει επακριβώς ποιο ζώο είναι αδέσποτο και ποιο δεσποζόμενο, κι ας ακύρωσε τα πρόστιμα η αρμόδια εκ του νόμου Κτηνιατρική Υπηρεσία και στις δύο περιπτώσεις, κι ας τιμωρείται ο εθελοντισμός των πολιτών αντί της παραβατικότητας των αστυνομικών, κι ας είναι ενάντια στις διακηρύξεις -άρα είναι στα λόγια μόνο;- του υπουργείου και της κυβέρνησης για την προστασία των αδέσποτων» σχολίασε στο προφίλ της στο facebook η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

«Κύριε υφυπουργέ, με την απάντησή σας προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στην υστερία αντιφιλοζωίας που μαστίζει τη χώρα. Για ποιο λόγο; Για να προστατέψετε δύο Αστυνομικά Τμήματα; Εμάς τους πολίτες ποιος θα μας προστατέψει από την αυθαιρεσία τους; Εννοείται ότι η ΠΦΠΟ δεν θα αφήσει εδώ το θέμα ούτε και την προκλητική στάση των αστυνομικών. Γιατί περί πρόκλησης πρόκειται», προειδοποίησε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
Παράκληση προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιληφθεί του θέματος της παράνομης επιβολής χρηματικών προστίμων από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα απεύθυνε η αντεισαγγελέας Εφετών...
Αποδοκιμασία της ποινικοποίησης σίτισης αδέσποτων από την αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
Αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων ● Ο παραλογισμός που προκύπτει από την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από τους, κατά τα λοιπά, εντεταλμένους για την εφαρμογή του.
Ποινικοποιούν τη σίτιση αδέσποτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
Αντρες της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από καταγγελία γείτονα, επέβαλαν πρόστιμο 1.800 ευρώ σε γυναίκα επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης καταλογίζοντάς της ότι είναι δικές της.
Πρόστιμο από... δεσπόζουσα άγνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καμπάνα» 6.000 ευρώ γιατί τάιζε αδέσποτα
Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης, αποδεικνύεται πως σημαντικός αριθμός ενστόλων, παρά τις προσπάθειες και τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ., παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στη γνώση της νομοθεσίας για τα ζώα.
«Καμπάνα» 6.000 ευρώ γιατί τάιζε αδέσποτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους
Τα συν και πλην, οι παραλείψεις και οι ασάφειες στο νέο νoμοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που κατατέθηκε σε διαβούλευση
Ποιοι γουργουρίζουν και ποιοι γρυλίζουν στο ν/σ για τους πιστούς μας φίλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας