• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 24.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 24.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.0°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 24.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  46%

Πίκρα και απόγνωση για τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτά είναι τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας»

 • A-
 • A+

Παράγει ζάχαρη, αλλά μοιράζει πίκρα σε τευτλοπαραγωγούς και εργαζόμενους. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) βιώνει καταστάσεις που δύσκολα περιγράφονται σε λίγες λέξεις και βαδίζει σταθερά σε αδιέξοδο, το οποίο προκαλείται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε απόγνωση και τευτλοπαραγωγοί που δίνουν μάχη για να κρατήσουν με κάθε μέσο όρθια την κάποτε ανθούσα καλλιέργεια.

Εργαζόμενοι και τευτλοκαλλιεργητές βλέπουν πίσω από τις μεθοδεύσεις την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, θεωρούν ότι υποσκάπτεται ακόμη και το τελευταίο σχέδιο σωτηρίας (;) –με τα όποια κενά, ατέλειες και ασάφειες στην αδημοσίευτη μέχρι σήμερα συμφωνία- με τη μίσθωση των εργοστασίων στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες στη μισθώτρια Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω αυτής στη συνεργαζόμενη Royal Sugar.

Χθες στη γενική συνέλευση Μετόχων της ΕΒΖ αποφασίστηκε ότι τα δύο εργοστάσια θα παραδοθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής θα γίνει με αναφορά στην επιφύλαξη της μισθώτριας εταιρείας να κάνει καταμέτρηση στοιχείων του εξοπλισμού στο μέλλον...

Κι αυτό με δεδομένο ότι τα εργοστάσια χρειάζονται συντήρηση που θα διαρκέσει ένα εξάμηνο, για να φέρει κατόπιν η εταιρεία ακατέργαστη ζάχαρη από Ν. Αμερική τον Ιούλιο, πριν αρχίσει παραγωγή από ελληνικά τεύτλα τον Σεπτέμβριο.

Πριν από όλα αυτά, θα έχουμε, σύμφωνα με προχθεσινή συμφωνία στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου σε 20 μέρες από σήμερα μετά από πιεστικό αίτημα των αγροτών και βήματα προόδου στις μετατάξεις των 100 εργαζομένων που έχουν μείνει στη βιομηχανία. Ολα αυτά σε επίπεδο λόγων που μένει φυσικά να γίνουν πράξη.

Δεδομένο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο και έχουν να περιμένουν μόνο το δώρο των Χριστουγέννων. Εξαιτίας της απληρωσιάς, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία παράδοσης των εργοστασίων, η διοίκηση προσπάθησε να βρει ιδιωτική εταιρεία, η οποία όμως τα βρήκε μπαστούνια και... παραιτήθηκε. Πληροφορίες θέλουν στο ταμείο της ΕΒΖ να υπάρχουν περί τις 290 χιλιάδες ευρώ από χρήματα που έλαβε από... πώληση ρύπων.

Εργαζόμενοι που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» έλεγαν ότι «το Δ.Σ. της ΕΒΖ μάς έλεγε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα οφειλόμενα διότι δεν της το επιτρέπει η Πειραιώς και ότι είχαν δεχτεί επίπληξη όταν τους έδωσαν χρήματα τον Σεπτέμβριο» και έκαναν λόγο για «τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας».

Οι τευτλοπαραγωγοί από τη μεριά τους θυμούνται ότι έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία για εκμίσθωση των δύο εργοστασίων (στις 5 Νοεμβρίου) στη Royal Sugar και ακόμη «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη φετινή σοδειά, αλλά ούτε με αυτήν του επόμενου χρόνου», ότι «η τράπεζα παίζει διαρκώς τεχνητές καθυστερήσεις για να χαθεί και η επόμενη καλλιεργητική χρονιά».

Μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό όχι μόνο για την ΕΒΖ, αλλά συνολικά για την τευτλοπαραγωγή, λένε και επιμένουν ότι «εμείς και του χρόνου θα σπείρουμε, θα τους απογοητεύσουμε όλους αυτούς, διότι όχι μόνο βρήκαμε σπόρους, αλλά θα σπείρουμε... 100.000 στρέμματα»! Αν το εννοούν ή είναι μέρος μιας τακτικής θα φανεί πολύ σύντομα.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
Η τράπεζα ζητεί από την ενοικιάστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει την παράδοση-παραλαβή των δύο μονάδων.
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των τραπεζών, της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Royal Sugar ΑΒΕΕ του Χρήστου Καραθανάση, που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2019 και...
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣτΕ: Δικαίωση με... ουρά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ
Πρώτη και μοναδική δικαίωση πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί η χθεσινή δημοσιοποίηση απόφασης του Δ’ τμήματος του ΣτΕ που αφορά προσφυγή εργαζόμενων, οι οποίοι ήταν παράλληλα...
ΣτΕ: Δικαίωση με... ουρά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρέμουν στην ιδέα ότι η ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποκτήσει μιμητές
​Η ΒΙΟΜΕ έχει κοινωνικό ρεύμα, θέλει, ξέρει και μπορεί να μεταδώσει δωρεάν σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι ίσως γι’ αυτό θέλουν να τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα πάνω που συμπληρώνει πέντε...
Τρέμουν στην ιδέα ότι η ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποκτήσει μιμητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας