Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνές βραβείο σε φύλακες-αγγέλους παιδιών στην Ελλάδα

Ναντίνα Τσέκερη - Γιονούς Μουχαμαντί - Σοφία Κουβελάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνές βραβείο σε φύλακες-αγγέλους παιδιών στην Ελλάδα

  • A-
  • A+
Το ίδρυμα Child 10 ξεχώρισε δέκα οργανώσεις που αγωνίζονται ενάντια στην παιδική κακοποίηση, εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ● Οι τρεις βραβευθέντες στη χώρα μας, που θα λάβουν από 10.000 δολάρια ως επιδότηση, θα συνεργαστούν για την προστασία των χιλιάδων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Τρεις υποστηρικτές των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στους δέκα βραβευθέντες από το ίδρυμα Child 10 για τον αδιάκοπο αγώνα τους ενάντια στην παιδική κακοποίηση, εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση: η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Defense for Children International, Ναντίνα Τσέκερη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μουχαμαντί, και η επικεφαλής της οργάνωσης The Home Project, Σοφία Κουβελάκη.

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2020 στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου βρίσκεται η έδρα της οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την υποστήριξη και ενδυνάμωση ευάλωτων παιδιών.

Οι βραβευθέντες, που θα λάβουν από 10.000 δολάρια ως επιδότηση, θα συνεργαστούν αναζητώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση του επείγοντος ζητήματος προστασίας χιλιάδων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

«H οργάνωση βραβεύει κάθε χρόνο δέκα εξαιρετικά τολμηρά άτομα από όλο τον κόσμο για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα παιδιά και να αποτρέψουν την κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους, αλλά και την έκθεσή τους στην παραβατικότητα. Επιλέγουμε άτομα που είναι αφιερωμένα στην εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων, οι οποίες στοχεύουν στα υφιστάμενα κενά προστασίας και με παρεμβάσεις και προληπτικά μέτρα καταπολεμούν τους κινδύνους εκμετάλλευσης των ανηλίκων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο ιδρυτής του Child 10, Τζάκομπ Φλαρντχ, και προσθέτει: «Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του φαινομένου του τράφικινγκ, η συνεργασία στις χώρες διέλευσης και υποδοχής είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών, όπως και η λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κινδύνου».

Η οργάνωση Defense for Children International παρέχει νομική υποστήριξη σε παιδιά που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή στην Ευρώπη και είτε διαβιούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς και κέντρα κράτησης είτε αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές για να περάσουν τα κλειστά σύνορα της Ε.Ε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία πάρα πολλά παιδιά ασυνόδευτα ταξιδεύουν αόρατα, να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός φορέων που έχουν και τη δύναμη και τα μέσα να αναδείξουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει η καλύτερη αντιμετώπιση στην προστασία παιδιών που πέφτουν θύματα τράφικινγκ κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους. Θα συνεργαστούμε με οργανώσεις από Λιβύη, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Σιέρα Λεόνε, Υεμένη κ.α. και είναι πολύ σημαντικό για μας να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα», τονίζει η Ναντίνα Τσέκερη.

Για τον πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων το θέμα προστασίας των παιδιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς έχει ιδία πείρα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. «Το 2001, όταν ήρθα στην Ελλάδα, είχα δύο επιλογές: η μία να κοιμάμαι στα παγκάκια και η άλλη στα κέντρα κράτησης της αστυνομίας μαζί με πολλά μικρά παιδιά. Πλέον πολλά παιδιά είναι στην κυριολεξία άφαντα και ο αριθμός τους αυξάνεται ανησυχητικά, όπως εξαιρετικά ανησυχητικοί είναι και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν: σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία, πώληση ναρκωτικών. Για τον λόγο αυτό, το βραβείο μού δίνει μεν δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά δεν με χαροποιεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα προβλήματα παραμένουν», υπογραμμίζει ο Γιονούς Μουχαμαντί.

Η σύμπραξη

Η γενική διευθύντρια του «Home Project», της οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών για ασυνόδευτα παιδιά και στην κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας και κοινωνικής ένταξης, τονίζει ότι το βραβείο έρχεται ως διεθνής αναγνώριση και προσβλέπει «στο να δημιουργήσουμε θεραπευτικά περιβάλλοντα τόσο για τα ασυνόδευτα παιδιά όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που τα υποδέχονται, προκειμένου να χτίζονται πολυπολιτισμικές κοινότητες που λειτουργούν θετικά για όλους».

Οσο για τη σύμπραξη με τους άλλους βραβευθέντες, η Σοφία Κουβελάκη σημειώνει: «Ο Γιονούς Μουχαμαντί έχει άμεση πρόσβαση στις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και για μας είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε εκεί· η Ναντίνα Τσέκερη εξειδικεύεται στη νομική υποστήριξη, έναν τομέα με τεράστιες ανάγκες είτε ως προς τις αιτήσεις ασύλου είτε ως προς τις οικογενειακές επανενώσεις. Για τον λόγο αυτόν εκτιμώ ότι έχουμε πολλά να δώσουμε ο ένας στον άλλον».

Οι βραβευθέντες για το 2020

● Ναντίνα Τσέκερη, διευθύντρια του ελληνικού τμήματος του Organization Defense for Children International
● Γιονούς Μουχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
● Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής της οργάνωσης «The Home Project»
● Μάρτιν Αντερσον, διευθυντής διεθνών προγραμμάτων της οργάνωσης «RefugePoint»
● Ρουγκουιάτου Ντιάλο, ιδρύτρια της οργάνωσης «MAEJT Guinea»
● Νάντι Ζούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της οργάνωσης «Action Pro Sierra Leone»
● Γκλάουκο Ιρεμά, επικεφαλής της οργάνωσης «Dedalus» στη Νάπολη της Ιταλίας
● Λούρδες Ρεϊσαμπάλ, πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσής «Fundacion Raices»
● Γκουνγκόρ Τσαμπούκ, ιδρυτικό μέλος της τουρκικής οργάνωσης «Family Counsellors Association»
● Εζγκί Γιαμάν, ιδρυτικό μέλος του δικτύου «The NGOs Network Against Commercial Sexual Exploitation of Children in Turkey/ ECPAT Turkey»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Δήμο Νίκαιας προτείνει η κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προσφυγικό δράμα και την ομαλή ένταξή τους στην πόλη
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεργασία Λιμενικού με το «Χαμόγελο» υπέρ των παιδιών
Ένα εύχρηστο φυλλάδιο σε επτά γλώσσες, που μπορούν να δίνουν οι υπηρεσίες σε πρόσφυγες νεαρής ηλικίας, για να διευκολύνεται η επαφή τους με τις αρχές, κατέθεσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη συνάντηση με τον...
Συνεργασία Λιμενικού με το «Χαμόγελο» υπέρ των παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση ασυνόδευτων παιδιών στα νησιά του Αιγαίου
Όλο και περισσότερα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα από τη Συρία, που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατoλικού Αιγαίου. Καταγγελία πως οι πρόσφυγες στον Πειραιά γίνονται θύματα...
Αύξηση ασυνόδευτων παιδιών στα νησιά του Αιγαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανεπιθύμητα» τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Χαλκειός
Αναστάτωση δημιουργεί στο χωριό Χαλκειός της Χίου η ενοικίαση ενός κτιρίου από τη ΜΚΟ «Μετάδραση», που εδώ και καιρό έχει αναλάβει την προστασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής ασυνόδευτων...
«Ανεπιθύμητα» τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Χαλκειός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός ελέγχου η ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχοΐδη
Βίαιες επιχειρήσεις καταστολής σε Εξάρχεια και πλατεία Βικτωρίας ● Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αποδεικνύουν ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Εκτός ελέγχου η ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχοΐδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας