• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.2°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπό αμφισβήτηση χιλιάδες ιδιοκτησίες

 • A-
 • A+

Πάνω από 2.500 ιδιοκτησίες σε εντός σχεδίου περιοχές των δήμων Σαρωνίδας και Λαυρίου καθώς και εκατοντάδες αγροτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές της Λαυρεωτικής διεκδικούνται από το Δημόσιο με βάση δικαστικές αποφάσεις του 1867 και του 1872!

Οι αμφισβητήσεις ανέκυψαν μετά από 150 χρόνια, με αφορμή το Κτηματολόγιο και την υποχρέωση που έχει από τον νόμο η Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών-Ανατολικής Αττικής να υποβάλει δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες που φέρεται να ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο με τις συγκεκριμένες αποφάσεις είχε δικαιωθεί από τα δικαστήρια απέναντι στους κληρονόμους Σερπιέρι, που διεκδικούσαν μέσω των μεταλλείων ολόκληρη τη Λαυρεωτική.

Από το 2017 αλλά και το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε Κουβαρά, Φώκαια, Καλύβια και Ανάβυσσο του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Λαυρεωτικής, έλαβαν επιστολές από το Κτηματολόγιο με τις οποίες ενημερώνονται ότι πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις για να μη χάσουν τις περιουσίες τους.

Στις αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες περιλαμβάνεται και μία πολυκατοικία με 40 διαμερίσματα που έχει χτιστεί τη δεκαετία του 1970 με νόμιμη άδεια και η περιοχή έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης από το 1959... Οι πρώτες έξι ομάδες ενστάσεων ήδη εκδικάστηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές αντιρρήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες της δημοτικής αρχής Σαρωνικού, δικαιώνουν τους κατοίκους.

«Ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι με ενστάσεις και δικαστήρια που μπορεί να διαρκέσουν πάνω από δύο χρόνια», τονίζουν οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Εχουν ήδη καταθέσει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών και σήμερα θα συναντηθούν με τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο για να πάρουν την απάντηση της κυβέρνησης. Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν αυστηρούς όρους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι μικροϊδιοκτήτες, αλλά και να μην ευνοηθούν οι καταπατητές δημόσιας γης.

Με τις δύο δικαστικές αποφάσεις, που είχαν εκδοθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, το Δημόσιο ανακηρύχθηκε ιδιοκτήτης όλων των εκτάσεων της Κερατέας και του Λαυρίου που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση στη γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου. Η υπόθεση είχε ξεχαστεί σχεδόν για έναν αιώνα και ήρθε στην επιφάνεια τη δεκαετία του 1970 από την επιμονή τού τότε δασάρχη!

Χάρη στην ευσυνειδησία του, το Δημόσιο απαλλάχθηκε από καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που ήταν αναγκαίες για την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Ακολούθησε προσφυγή από την τότε κοινότητα Κερατέας, που εξαιρέθηκε με δικαστική απόφαση από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου και η υπόθεση τακτοποιήθηκε λίγο αργότερα με διάταξη στον νόμο 719/1977, η οποία όμως καλύπτει μόνο ένα μέρος των ιδιοκτησιών.

Το θέμα δεν λύθηκε ούτε με τον νόμο 3127/2003, που θεωρεί ιδιοκτήτες όσους κατέχουν χωρίς τίτλους εκτάσεις σε εντός σχεδίου περιοχές με την προϋπόθεση ότι τις νέμονται για μία εικοσαετία.

Στις περιπτώσεις της Σαρωνίδας και του Λαυρίου, ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο για το οποίο δεν ισχύει η παραγραφή του δικαιώματος ιδιοκτησίας μετά από 20 χρόνια.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφουν στο Δημόσιο 7 παραλίες του Σαρωνικού
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται η μεταβίβαση παραλιακών φιλέτων της Αττικής, συνολικής έκτασης 263 στρεμμάτων, που βρίσκονται στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο.
Επιστρέφουν στο Δημόσιο 7 παραλίες του Σαρωνικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Προσφυγικά... σαν το Γεφύρι της Αρτας
Με τιμές... Εκάλης και με καθυστέρηση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει την τριετία, σχεδιάζει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην ανακαίνιση και αξιοποίηση των Προσφυγικών στη...
Τα Προσφυγικά... σαν το Γεφύρι της Αρτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
«Παραθυράκι» από το Κτηματολόγιο μιας και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και να ορίσουν ημερομηνία δήλωσης.
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία για να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό με κάθε κόστος
Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στο επενδυτικό σχήμα για να ξεκινήσουν τα έργα πριν από τη μεταβίβαση του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων ● Το Δημόσιο...
Τροπολογία για να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό με κάθε κόστος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα 70 εκατ. από το Δημόσιο στο Ελληνικό
Οι Ελληνες φορολογούμενοι φαίνεται ότι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να φορτωθούν περίπου 70 εκατ. ευρώ, για να εκπληρωθούν οι έωλες υποσχέσεις της κυβέρνησης, για «μπουλντόζες» στο Ελληνικό, την...
Εργα 70 εκατ. από το Δημόσιο στο Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας