Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσανεξία στις πολιτικές εκδηλώσεις

  • A-
  • A+

Συγκρούστηκαν ΚΚΕ και ΚΝΕ με τη γενική συνέλευση καθηγητών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με αφορμή εκδήλωση της ΚΝΕ στις 22 Νοέμβρη με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην αντιδραστική πολιτική στη δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Η εκδήλωση γέμισε την αίθουσα, αλλά και τον διάδρομο της σχολής και αυτό προκάλεσε... αναστάτωση σε διπλανή αίθουσα, όπου γινόταν μάθημα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με αποτέλεσμα ο καλεσμένος στο μάθημα εφέτης να... «φοβηθεί».

Χθες οι οργανώσεις Νομικής Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι «το τμήμα κατόπιν επώνυμων διαμαρτυριών μέρους καθηγητών κάλεσε την ΚΝΕ να “απολογηθεί” για την εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Δικηγόρων και των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ» με επίσημη αιτιολογία «ότι “ενόχλησαν” τα χειροκροτήματα (!!!) τη διεξαγωγή του μαθήματος που λάμβανε χώρα σε παρακείμενο αμφιθέατρο και έθεσε ως ζήτημα τον περιορισμό των κομματικών εκδηλώσεων στον χώρο της ΝΟΠΕ, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και ως απόφαση!».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «ας μιλήσουμε λοιπόν καθαρά! Η απόφαση της Γενικής συνέλευσης του τμήματος καθηγητών της Νομικής ΑΠΘ επιβεβαιώνει ηχηρά τα όρια που έχει η “ελεύθερη διακίνηση ιδεών” εντός του σημερινού Πανεπιστημίου, καθώς και τον χαρακτήρα του “ευρωπαϊκού πανεπιστημίου” των ταξικών φραγμών και των εμποδίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κύριο γνώρισμα τον αντικομμουνισμό».

«Ηχεία στον διάδρομο»

«Οταν παραχωρούμε την αίθουσα, οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτή την εκδήλωση είχε γεμίσει ακόμη και ο διάδρομος, είχαν βάλει ηχεία, πουλούσαν βιβλία, -πράξη που απαγορεύεται στο πανεπιστήμιο- και στη διπλανή αίθουσα που είχαν μεταπτυχιακό μάθημα δύο καθηγητές με καλεσμένο έναν εφέτη, δεν μπορούσαν να κάνουν μάθημα» λέει στην «Εφ.Συν.» η κοσμήτορας της Νομικής Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου.

Σύμφωνα με την ίδια «ο εφέτης φοβήθηκε από τις φωνές» ωστόσο σε διευκρινιστική μας ερώτηση απάντησε ότι «κανένας δεν απείλησε βέβαια, αλλά αναστατώθηκε».

Η κ. Συμεωνίδου - Καστανίδου αρνείται ότι κλήθηκε για απολογία ο επικεφαλής της ΚΝΕ, αλλά ότι «κλήθηκε να διατυπώσει την άποψή του και μάλιστα δεν αρνήθηκε ότι έγιναν αυτά που δύο καθηγητές ανέφεραν». Σχολιάζει για την ανακοίνωση: «ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι είναι προνόμιό του να στοχοποιείται».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών διευκρινίζει ότι «δεν ελήφθη απόφαση απαγόρευσης των εκδηλώσεων, αλλά να μη δίνουμε πλέον αίθουσες για εκδηλώσεις παρά μόνο το μικρό αμφιθέατρο για να μην ενοχλείται κανένας. Δεν τίθεται θέμα περιορισμού της διατύπωσης απόψεων, εξάλλου μπορώ να σας στείλω όλες τις αιτήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων που έχουμε εγκρίνει ως επιβεβαίωση».

«Κατάργηση ασύλου»

Στην ανακοίνωσή τους οι ΝΟΠΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν «κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο φοιτητή και καθηγητή στη σχολή της Νομικής, να σκεφτεί πίσω από αυτό και να προβληματιστεί τι πραγματικά τους ενόχλησε: Η τεκμηριωμένη άποψη πάνω στις ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης, η αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης της ναζιστικής ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής;» ή ακόμη «η διαφορετική άποψη για τη συνταγματική αναθεώρηση και η αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα του συντάγματος και του δικαίου;».

Καταγγέλλουν πως τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων και εντάσσονται στην εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
Βαρύτητα και σημασία που σχετίζεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις μελλοντικές, όσο και με το αύριο του ίδιου του Πανεπιστημίου αποκτούν οι πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου...
Απεταξάμην τη βία στον δρόμο για την κάλπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
Δριμεία επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, η δεύτερη συνεχόμενη μέσα σε λίγες μέρες, για στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας του...
Επίθεση του ΚΚΕ στην κυβέρνηση για στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι έβγαλε η σύσκεψη για το ΑΠΘ
Και ξαφνικά προέκυψε… πολλά υποσχόμενη σιγή ασυρμάτου. Δήμαρχος, πρύτανης και αστυνομικοί διευθυντές στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν, τα είπαν και δεν ανακοινώθηκε τίποτα, πέραν του θέματος της συζήτησης που ήταν...
Τι έβγαλε η σύσκεψη για το ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
Το ναρκεμπόριο είναι κακούργημα. Η ληστεία είναι κακούργημα. Για τα κακουργήματα δεν χρειάζεται καμιά άδεια για να εισέλθει η αστυνομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κι όμως, παρότι τις τελευταίες μέρες η...
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
Οι κοσμήτορες πέντε σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώθηκαν για να ανακοινώσουν ένα μεγάλο συνέδριο, για να βγει κεντρική θέση στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ● Σαφείς οι αποστάσεις από τη...
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το... κυνήγι των πτυχίων που ξεκίνησε με τον διοικητή της ΕΥΠ συνεχίστηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων και υπουργούς και τώρα καταλήγει στον Γ.Γ. του Δήμου.
Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας