Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δημιουργήσαμε συμμαχίες ώστε ο φεμινισμός να διαχυθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δημιουργήσαμε συμμαχίες ώστε ο φεμινισμός να διαχυθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα»

  • A-
  • A+

Από τη Χιλή μέχρι την Ελλάδα, τα φεμινιστικά κινήματα που με μαχητικότητα ξεπηδούν από πόλη σε πόλη σε όλο τον κόσμο διεκδικούν αυτό που τους αρνούνται: ισότητα στο σπίτι και στην εργασία.

Οι δυσχερείς συνθήκες που οδηγούν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να βγουν στον δρόμο, να τραγουδήσουν κατά της έμφυλης βίας με καλυμμένα τα μάτια τους, δεν είναι πρόβλημα ορισμένων και ξεπερνά τα σύνορα, γίνεται παγκόσμιο και αφορά κάθε μια από μας.

Η Genevieve de Rham, στέλεχος του Συνδικάτου του Δημόσιου Τομέα και συντονίστρια της απεργίας των γυναικών στη Λοζάνη της Ελβετίας, και η Lara Blas από τη Διεθνή Επιτροπή της φεμινιστικής απεργίας της Μαδρίτης, οι προσκεκλημένες της ελληνικής «Συνέλευσης 8ης Μάρτη», μοιράζονται μαζί μας τις ελπίδες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους.

Πρωταγωνίστριες στους φεμινιστικούς αγώνες στις χώρες τους και με χρόνια εμπειρίας σ’ αυτούς, ήρθαν στη χώρα μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Φεμινιστικής Απεργίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου του 2020 και, όπως μας λένε, το μόνο που χρειάζεται το φεμινιστικό κίνημα για να οργανωθεί είναι «μια σπίθα».

Genevieve de Rham και Lara Blas, ακτιβίστριες του διεθνούς φεμινιστικού κινήματος

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

• Εχουμε μπροστά μας ένα νέο φεμινιστικό κύμα στην Ευρώπη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

G.R.: Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου κύματος είναι η αποστροφή του απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γιατί ο φιλελευθερισμός σημαίνει περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ό,τι κάνει τη ζωή των γυναικών δυσκολότερη. Ολο και περισσότεροι δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έτσι επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι γυναίκες. Οπως και οι άντρες, αλλά η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας πλήττει πρώτα και κύρια τις γυναίκες. Και σιγά σιγά βλέπουμε πως η καταπίεση αφορά όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

L.B.: Το πρόβλημα είναι η σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ίδια τη ζωή. Είναι καθολικό το αίτημα του κινήματος. Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως έχουμε μπροστά μας μια νέα γενιά και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει να δικτυωθεί.

• Μιλάμε πάντα για την ανάγκη διαθεματικού φεμινισμού, αλλά η προσπάθεια συμπερίληψης όλων των γυναικών μπορεί να αποδειχθεί πολύ απαιτητική διαδικασία. Ποιες είναι οι απαιτήσεις μιας διεθνούς φεμινιστικής απεργίας;

G.R.: Η διαθεματικότητα είναι απαραίτητη για να έρθουν στο στόχαστρό μας όλα τα είδη των διακρίσεων. Πάντα οι διακρίσεις συνυπάρχουν και προέρχονται από πολλά μέτωπα. Αν κάνεις μια απεργία, κατακρίνεις τις συνθήκες εργασίας, μισθωτής και μη. Και όταν μιλάμε για εργασία, κάνουμε λόγο για συλλογικότητες που περιλαμβάνουν ανθρώπους που υφίστανται φυλετικές διακρίσεις, ξενοφοβία, ομοφοβία κ.λπ. Η πλειονότητα των γυναικών στην Ελβετία εργάζεται ακόμα με μειωμένο ωράριο.

L.B.: Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλες τις διακρίσεις που υφίστανται άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες, που υφίστανται διαφορετικές γυναίκες, γιατί υπάρχει ποικιλομορφία και πρέπει να καταλάβουμε τη γενεαλογία των φεμινιστριών για να αφουγκραστούμε στην τελική ποιο είναι το μέλλον του φεμινισμού. Ενάμισι εκατομμύριο γυναίκες στην Ισπανία απειλούνται από τον κίνδυνο της φτώχειας. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο, οπότε το χάσμα είναι τεράστιο.

• Η συνδιαλλαγή με φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα θα συνεισφέρει σε έναν γόνιμο διάλογο;

G.R.: Αυτές οι ανταλλαγές εμπειριών σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ σημαντικές. Στην Ελβετία έχουμε πολλές επαφές με Ισπανίδες φεμινίστριες για να μας βοηθήσουν να οργανωθούμε καλύτερα. Ανταλλάσσουμε ιδέες, δίνουμε συμβουλές, μας βοηθούν να τολμήσουμε.

L.B.: Το σημαντικότερο είναι να λαμβάνουμε υπόψη τα προβλήματα σε όλες τις χώρες και να σκεφτόμαστε ποιες είναι οι λύσεις των προβλημάτων που έχει η κάθε μία από μας στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστούμε τη γνώση και τις εμπειρίες μας, γιατί η πατριαρχία είναι πρόβλημα για όλες.

• Ακόμα και σε μια χώρα σαν την Ελβετία, που φημίζεται για το πόσο κοινωνικά ισορροπημένη είναι και για την οικονομική της ευμάρεια, βλέπουμε συγκρούσεις κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τι συμβαίνει εκεί;

G.R.: Γράψαμε ένα μανιφέστο και εκφράσαμε την ανησυχία των γυναικών για τις εργασιακές συνθήκες, τα ζητήματα του σώματος, την αντισύλληψη, την ετεροκανονικότητα, την καταπίεση της σεξουαλικότητας, τι σημαίνει να είσαι σήμερα γυναίκα, τις διακρίσεις και τις διεκδικήσεις. Ηταν πολύ ριζοσπαστικό και σε απλή γλώσσα ώστε να είναι κατανοητό από την κάθε μία. Κινητοποιήσαμε όλες τις γυναίκες και έπρεπε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Και αποφασίσαμε να κάνουμε την απεργία στις 14 Ιουνίου. Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 και μετά ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Κατηγορηθήκαμε ότι είναι μια απεργία της Αριστεράς, ότι η απεργία είναι παράνομη και κατά των αντρών. Και όλο αυτό ενδυναμώθηκε από τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

• Συμμετείχατε και στην απεργία του 1991. Ποιες είναι οι καινοτομίες που διακρίνετε στην απεργία του 2019 και πόσο έχει εξελιχθεί το κίνημα μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες;

G.R.: Οταν διαβάζεις τις διεκδικήσεις του 1991, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές. Υπάρχει θετική εξέλιξη όσον αφορά την αύξηση των απολαβών, έχουμε την αποποινικοποίηση της έκτρωσης και την άδεια μητρότητας που αυξήθηκε στις 14 βδομάδες. Καταφέραμε, όμως, να βάλουμε νεότερες γυναίκες στον αγώνα και να μπολιάσουμε το νόημα των αγώνων των φεμινιστριών του 1970, να τα ενώσουμε και να τα εμφυσήσουμε στις νέες γυναίκες ώστε να ξαναγεννηθεί το φεμινιστικό κίνημα. Το 2019 βγήκαμε 60.000 γυναίκες στην πόλη της Λοζάνης και μισό εκατομμύριο συνολικά στους δρόμους όλης της χώρας.

• Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ισπανία, πέρυσι, ενθάρρυνε και άλλες κοινωνικές ομάδες να απεργήσουν τους επόμενους μήνες, όπως συνταξιούχους, οδηγούς ταξί και εργαζομένους της Amazon. Tι έχει κάνει το φεμινιστικό κίνημα για να βοηθήσει αυτές τις κινηματικές δράσεις;

L.B.: Η βασική ιδέα μας για να ξεκινήσουμε ήταν να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Ηταν σημαντικό να διαδώσουμε οριζόντια τα αιτήματά μας σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα έτσι ώστε ο φεμινισμός να διαχυθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

• Με το ακροδεξιό Vox να έχει ανεβάσει τα ποσοστά του και την επιρροή που έχει αρχίσει να αποκτά στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της Ισπανίας, ο φεμινισμός έχει μπει στο στόχαστρο της Δεξιάς. Πώς το ερμηνεύετε;

L.B.: Υπάρχει μια πραγματικότητα, πως η ψήφος του Vox είναι μια ψήφος του λευκού cis ετεροκανονικού στρέιτ άντρα και είναι αλήθεια ότι το φεμινιστικό κίνημα στην Ισπανία είναι αντικαπιταλιστικό, αντιρατσιστικό και αντιαποικιακό. Αυτή τη στιγμή παγκόσμια δημιουργούνται δύο πόλοι: από τη μία είναι αυτός του Τραμπ, του Μπολσονάρο και των ακροδεξιών κομμάτων και από την άλλη, το φεμινιστικό. Οι γυναίκες δεν ένιωθαν ποτέ κομμάτι της θεσμικής κατάστασης που υπάρχει στην Ισπανία, γιατί δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη τα φεμινιστικά αιτήματα, παρόλο που το φεμινιστικό κίνημα στη χώρα έχει ιστορικά πολλές επιτυχίες. Τα αιτήματά μας δεν ακούγονται και γι’ αυτό πάντα βγαίνουμε στον δρόμο για να τα διεκδικήσουμε.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Μωβ» με τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη
Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποίησε χθες το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ», μαζί με τις κρατούμενες στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, δεν υπήρχε διάθεση για αστειάκια.
Πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Μωβ» με τις κρατούμενες της Πέτρου Ράλλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω "όχι" σημαίνει ότι δεν θέλω»
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας που είχε καλέσει η συνέλευση «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» ενάντια στον ορισμό του βιασμού στην Αθήνα.
«Ακόμα κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω "όχι" σημαίνει ότι δεν θέλω»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«'Η μητρότητα ή δουλειά»
Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ειδικευόμενες και επικουρικές γιατρίνες, συμβασιούχες ορισμένου χρόνου, ελαστικά εργαζόμενες και υπάλληλοι σε ιδιωτικές εταιρείες θα γίνουν μητέρες μόνον όταν αποφασίσουν τα...
«'Η μητρότητα ή δουλειά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες
Η κρίση δεν έκανε διακρίσεις. Γονάτισε τους εργαζόμενους, εξευτέλισε την έννοια της αμειβόμενης εργασίας και δεν χαρίστηκε ούτε στα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιούχα. Οι συνθήκες...
Σούπερ ηρωίδες οι εργαζόμενες μητέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έπεσε Κυριακή η γιορτή της γυναίκας...
Δεν μπόρεσαν να μοιράσουν μπαλόνια τα καταστήματα, που άλλες χρονιές επεδείκνυαν ψευδο-φεμινιστικά-διαφημιστικά ανακλαστικά. Γυναικείες οργανώσεις έδωσαν το «παρών» στο Μοναστηράκι, έγιναν δράσεις στο...
Έπεσε Κυριακή η γιορτή της γυναίκας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανδρών - γυναικών
Κοινή εκδήλωση φεμινιστικών οργανώσεων θα γίνει σήμερα, Σάββατο, στο Μοναστηράκι, με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Η κρίση έχει δυσανάλογες συνέπειες για τις γυναίκες, καταγγέλλει η Πρωτοβουλία.
Διαμαρτυρία για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανδρών - γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας