• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.1°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 32.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  3 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 24.5°C / 30.6°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.2°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 26.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαρροή εγκεφάλων ως... επιχειρηματική ευκαιρία

 • A-
 • A+

Εάν η αποκαλούμενη «διαρροή εγκεφάλων», το γνωστό brain drain, ακριβέστερα η μετανάστευση χιλιάδων ταλαντούχων και μορφωμένων νέων (πάνω από 550 χιλιάδες αθροιστικά την περίοδο 2011-2015) στο εξωτερικό είναι θέμα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, αυτό που οι ειδικοί του χώρου ονομάζουν συνταίριασμα (matching), τότε όντως η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που εγκαινιάστηκε στις αίθουσες γνωστού ξενοδοχείου στο Φάληρο, πέτυχε διάνα.

Διότι δημιουργεί προϋποθέσεις, με το χτίσιμο, ουσιαστικά, μιας τράπεζας εξειδικευμένων πληροφοριών, να φέρει κοντά επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό με νέους επαγγελματίες ή επιστήμονες που ψάχνουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Εάν, λοιπόν, το θέμα της οικονομικής μετανάστευσης των παιδιών μας είναι τεχνικό και συνδέεται με έλλειμμα πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ούτε τα δεκάδες ιδιωτικά γραφεία ενημέρωσης και συμβούλων που κάνουν καθημερινά και ηλεκτρονικά σύζευξη αναγκών στην αγορά εργασίας, τότε όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χθες (σε μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών συνάντηση, με μεγάλες οθόνες, εκπροσώπους της αγοράς, καλό καφέ και υπέροχα μπισκότα και κέικ, όπως τον παλιό και καλό -προ κρίσης- καιρό) θα είχαν νόημα.

Επειδή, όμως, όλοι ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά αναπτυξιακό και επενδυτικό, η χθεσινή πρωτοβουλία με τις 4 δράσεις του «rebrain» δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί ως ακόμη ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μια επιδότηση επιχειρήσεων και κάποιων συμβούλων.

Το brain drain αποδεικνύεται μια καλή μπίζνα για το εσωτερικό της χώρας και για ένα εξειδικευμένο προσωπικό στον χώρο της πληροφορικής και του ανθρώπινου δυναμικού, που αναζητεί ευκαιρίες να βγει από το τέλμα όπου το οδήγησε η κρίση. Και αυτό, παρά τις όποιες καλές προσπάθειες και τον ενθουσιασμό των υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, τα όσα ανακοινώθηκαν χθες αφορούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «στοχεύει αρχικά, σε πρώτη φάση, στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες, με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη».

Πώς και πού θα επιστρέψουν; Στις επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας από αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στα 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της αμοιβής για έναν χρόνο και με υποχρέωση διατήρησης του εργαζομένου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα που θα ανοίξει σύντομα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, «ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου».

Επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση φορέα Rebrain Greece με τη μορφή ΝΠΙΔ μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών. Δηλαδή ακόμη ένας μηχανισμός ειδικών δίπλα στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, στα ΚΠΑ, στους φορείς των εργοδοτών, των συνδικάτων...

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, η Rebrain Greece CoLab, στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μορφωμένοι νέοι, μείνετε στην Ελλάδα κι ας είστε άνεργοι...
«Ανάθεμα» του υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση κατά του brain drain, την ώρα που αρνείται επιδεικτικά έστω και να συναντηθεί με τους χιλιάδες νεαρούς πτυχιούχους που απασχολούνταν μέσω ΟΑΕΔ.
Μορφωμένοι νέοι, μείνετε στην Ελλάδα κι ας είστε άνεργοι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
Χαίρεται με τη μείωση της ανεργίας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η κυβέρνηση παραλείποντας να αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μειώσεως οφείλεται στη μαζική μετανάστευση...
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφάπαξ 718 ευρώ σε εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων
Αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ποσού 718,65 ευρώ σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή...
Εφάπαξ 718 ευρώ σε εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Ευχολόγιο ένταξης για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την τηλεργασία
Αφορά τη δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασία.
Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την τηλεργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας