Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μεθοδεύει διαγραφές φοιτητών από τον φοιτητικό σύλλογο στη Χίο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μεθοδεύει διαγραφές φοιτητών από τον φοιτητικό σύλλογο στη Χίο

  • A-
  • A+

Σκηνικό που θυμίζει σκοτεινές εποχές λογοκρισίας, αφαίρεσης λόγου και ξεκάθαρης φίμωσης λόγω πολιτικών θέσεων, έστησε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ την Παρασκευή (6/12) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα, μέλος του αριστερού, ανεξάρτητου κομματικά, φοιτητικού σχήματος «Ανεξάρτητη Συμμαχία», διεγράφη παράνομα από τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, έπειτα από τις μεθοδευμένες κινήσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Γεγονός που έχει συμβεί στο παρελθόν μόνο σε δύο περιπτώσεις βιαιοπραγίας, με πιο χαρακτηριστική αυτή του νυν υπουργού της κυβέρνησης Μάκη Βορίδη όταν ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να κυκλοφορεί με το περίφημο τσεκούρι!

Αφορμή για την διαγραφή του εν Χίω φοιτητή, υπήρξε μια αναφορά του στην μάχη του Μελιγαλά και η οποία είχε αναφερθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο εκτός πρακτικών.
«Η διαγραφή ξεκίνησε ύπουλα και μεθοδευμένα, όταν στις 7/11 πραγματοποιήθηκε παράτυπη "Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου" όπου με 17 άτομα πάρθηκε απόφαση ο σύντροφος -έναν χρόνο μετά τα λεγόμενα του- να απολογηθεί δημόσια, και αν δεν το πράξει να υπάρξει ''επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων''. Το μέλος μας -καθώς και όλη η Ανεξάρτητη Συμμαχία- ήταν απόν από την συγκεκριμένη Γ.Σ, αφού δεν νομιμοποίησε την διαδικασία, ενώ μετά την απόφαση ποτέ δεν ενημερώθηκε για τα όσα ψηφίστηκαν σε βάρος του σε μια αντικαταστατική συνέλευση». περιγράφει η «Ανεξάρτητη Συμμαχία» σε ανακοίνωση της.

Όπως μάλιστα σημειώνουν «το αδίκως κατηγορούμενο μέλος μας εν τέλει ενημερώθηκε μόνο όταν στις 3/12 έλαβε e-mail, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο απαιτούσε από αυτόν να απολογηθεί έως την επόμενη ημέρα, διαφορετικά  το Δ.Σ θα ήταν "υποχρεωμένο" να οδηγηθεί σε ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των ενεργειών για πειθαρχικές κυρώσεις. Το μέλος μας δεν είχε υποχρέωση να απολογηθεί για τις θέσεις και τις απόψεις του σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο, ειδικά εφόσον ποτέ δεν παρεμπόδισε τους σκοπούς του Συλλόγου. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οδήγησε στο πικ της δήθεν κλιμάκωσης, με τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ του από τον Φοιτητικό Σύλλογο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της 4/12 εν απουσία του μέλους μας το οποίο βρισκόταν εκτός Χίου εκείνες τις μέρες, αλλά ούτως ή άλλως ποτέ δεν έλαβε την επιστολή μια εβδομάδα πριν, όπως ρητά ορίζει το καταστατικό» αναφέρουν.

Ωστόσο δύο μέρες μετά, στις 6/12, πραγματοποιείται κι άλλη Γενική Συνέλευση, με μοναδικό σκοπό την απόπειρα διαγραφής του συγκεκριμένου φοιτητή κάτι που επετεύχθη μέσα από  διαδικασίες των οποίων η νομιμότητα αμφισβητείται.

«Παρότι ως Ανεξάρτητη Συμμαχία δεν είχαμε καμία καταστατική υποχρέωση να το πράξουμε, εφόσον δεν είχε ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, το μέλος μας υπέβαλε υπόμνημα στη συνέλευση, γιατί ακριβώς δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το Προεδρείο επέλεγε ποιος και πόσο θα μιλήσει, το σώμα δεν ενημερώθηκε για τους σαφείς λόγους διαγραφής του συντρόφου, ενώ παράλληλα η  απαίτηση τους  για την ανάγνωση των επίμαχων πρακτικών δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την έδρα. Αποκορύφωμα υπήρξε η διαδικασία της ψηφοφορίας, όπου τα ΥΠΕΡ της διαγραφής προσμετρήθηκαν περισσότερα από όσα ήταν, τα ΚΑΤΑ λιγότερα, ενώ τα ΛΕΥΚΑ δεν μετρήθηκαν ποτέ. Είναι φανερό πως η ΔΑΠ ΝΔΦΚ μεθοδεύει την διαγραφή φοιτητών από τους φοιτητικούς συλλόγους με παράνομες συνελεύσεις και διαδικασίες εξπρές, φοβούμενη τον αντίλογο. Δείχνοντας έτσι την στόχευση της οικογένειας της δεξιάς για την αδρανοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να κάνουν πράξη το πρόγραμμα τους για την εξάλειψη κάθε ιδέας και άποψης αντίθετης της δικής τους.

Πίσω από τους κομματικούς και πολιτικούς τους φορείς εύκολα πλέον μπορούν να αλωνίζουν μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, πιστεύοντας πως τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει, έχοντας ως μόνο στόχο με οποιοδήποτε μέσο να καταφέρουν την φίμωση μας και την πλήρη καταστολή» τονίζει η ανακοίνωση, αφού πλέον εκφράζονται φόβοι για παγίωση αυτή της πρακτικής.

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία πάντως δηλώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για την ανατροπή αυτής της πρωτοφανούς απόφασης, Ωστόσο καλεί «σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα, το πολιτικό σύστημα και όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ το γεγονός και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για σκεπτόμενους συλλόγους εντός ελεύθερων, δημοκρατικών, δημόσιων και δωρεάν Πανεπιστημίων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία χωρίς ξενοφοβία με εξαίρεση τον κ. Μουτζούρη
Πάνω από 15.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στις κεντρικές πλατείες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και ζήτησαν τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για μετατροπή των νησιών σε απέραντες φυλακές.
Διαμαρτυρία χωρίς ξενοφοβία με εξαίρεση τον κ. Μουτζούρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακροδεξιά Μποφόρ στο Αιγαίο
Ενισχυμένες οι ξενοφοβικές φωνές, που αναμένεται να εκφραστούν και στις συγκεντρώσεις οι οποίες προγραμματίζονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου
Ακροδεξιά Μποφόρ στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρόντηξε το Βροντάδο εναντίον του Μηταράκη
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Χίο η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό, με την απειλή διακοπής να επικρέμαται στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Βρόντηξε το Βροντάδο εναντίον του Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι επαφές Στεφανή και Γεραπετρίτη με αυτοδιοικητικούς για την κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών ● Στα κάγκελα οι τοπικές κοινωνίες ● Ποιοι δήμαρχοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις...
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάσταση απελπισίας σε Χίο και Λέσβο
Τα όποια εμβαλωματικά μέτρα της τελευταίας ώρας αποδείχτηκαν από ανύπαρκτα έως ανεπαρκή με συνέπεια πρόσφυγες να ψάχνουν απεγνωσμένα προστασία σε αυτοσχέδια παραπήγματα.
Κατάσταση απελπισίας σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο
Μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά απέναντι στο προσφυγικό δράμα επιλέγουν να κρατούν τοπικές αρχές και κοινωνία στη Χίο και στα άλλα νησιά, κοιτώντας μόνο πώς θα τους «ξεφορτωθούν».
Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδιαφορίας οι πρόσφυγες στη Χίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας