• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.0°C
  1 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 27.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 25.6°C
  0 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.4°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.2°C
  1 BF
  17%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 27.0°C
  1 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 22.1°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίνατε... επί δεξιά!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εργο ψυχοφθόρο να αποδεικνύεις ξανά και ξανά ότι δυο καρπούζια δεν χωράνε κάτω από μια μασχάλη, το φέρνει όμως, βασανιστικά και ξεπίτηδες, λες, η πολιτική ζωή του τόπου να καλούμαστε να συνεισφέρουμε διαρκώς φρέσκες αποδείξεις. Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκης ήταν ως προς τούτο κανονικό εργαστήρι παραγωγής τεκτονικών μετατοπίσεων, οι πλείστες –δυστυχώς– προς τα δεξιά.

Η μετεκλογική συνέχεια αποδεικνύεται έτι περαιτέρω ενδιαφέρουσα, αν δεν έχει κάποιος βαρεθεί τις σχετικές καταγραφές. Αλλά όταν η ζωή τρέχει, καλό είναι να μη σκοντάφτει κανείς και πάνω σε αποδείξεις...

Προερχόμενος από την αριστερά της Αριστεράς, ο σημερινός αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, μετατοπίστηκε αιφνιδίως στα δεξιά, επιλέγοντας να εγκαταλείψει αρχικά την «Ανοιχτή Πόλη» και τη Ρία Καλφακάκου και να μη στρατευθεί με την Κατερίνα Νοτοπούλου, ούτε με κάποιο άλλο αριστερότερο σχήμα, αλλά προτίμησε την ομάδα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του επιχείρησε να αποδείξει ότι αυτός τα καταφέρνει και με τα δύο (δεξιά και αριστερά) καλοκαιρινά φρούτα. Μόνο που τα γεγονότα παραμένουν ζόρικα και οι δηλώσεις παρελθόντων ετών τα κάνουν αβάσταχτα -και πριν τελειώσει η συνέντευξη, τα είχε σπάσει και τα δύο...

Πέρυσι, ο κ. Αβαρλής ξιφουλκούσε με σφοδρότητα κόντρα στην επιλογή της διοίκησης Μπουτάρη να φέρει για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μεταξύ άλλων καλλιτεχνών και τον Γιώργο Σαμπάνη. Μεμφόταν, μάλιστα, τους αντιδημάρχους Μπαρμπουνάκη και Πέγκα ότι «αυτά τα έκανε αυτή η φαύλη διοίκηση [του Παπαγεωργόπουλου], που καταδικάσαμε, τα κάνετε και εσείς, εκπλήσσομαι».

Φέτος, που στο πρόγραμμα υπάρχει η καλλιτέχνις Φουρέιρα –λίγο ώς πολύ της ιδίας τεχνοτροπίας με τον κ. Σαμπάνη–, ο κ. Αβαρλής υπερασπίζεται την επιλογή διότι «όπως μου είπε η κόρη μου “ρε μπαμπά, αισθητικής δικής σου και του Ζέρβα είναι το πρόγραμμα, αφήσατε και ένα 5% και για μας που ακούμε και Φουρέιρα”».

Πάει να πει ότι οι περυσινοί υψηλοί τόνοι μετατράπηκαν σε χαριτωμένα τιτιβίσματα μέσα σε έναν χρόνο, κι εκείνο το «καταδικάσαμε» κυκλοφορεί αδέσποτο και αφηνιασμένο στην πόλη μας. Ισως φταίει βέβαια που ο κ. Αβαρλής είναι σήμερα αντιδήμαρχος και είναι στην ίδια ομάδα με τον κ. Μπαρμπουνάκη, ο οποίος εξελέγη με τον Σπύρο Βούγια, αλλά μετά τις εκλογές διαπίστωσε ότι έκανε λάθος και προτίμησε τη νέα διοίκηση.

Ποιες αρχαιότητες...

Αλλά οι εορταστικές επιλογές και οι αισθητικές μετατοπίσεις είναι το λιγότερο. Διότι ερωτηθείς ο κ. Αβαρλής αν συμφωνεί με την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ή τάσσεται υπέρ της παραμονής τους, απάντησε πως είναι υπέρ μιας λύσης «που θα μας παρέδιδε τον σταθμό το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς και οι δύο λύσεις θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση. Στα ζητήματα απόσπασης και επανατοποθέτησης, δεν είναι αυτά στα οποία μπορώ να απαντήσω εγώ… αν με ρωτήσετε για ηλεκτρονικά βιβλία (λογιστικής) έχω άποψη».

Αφήνοντας κατά μέρος πως όταν πολιτευόταν με την «Ανοιχτή Πόλη» κάτι θα ήξερε για τις θέσεις της και τον αγώνα της για το θέμα, η επιχειρηματολογία του τον ακυρώνει:

α. από τη θέση της αντιδημαρχίας που ανέλαβε, διότι τι γνωρίζει από διοικητικά θέματα και τι από ηλεκτρονικά και

β. στην ίδια συνέντευξη, και παρότι δεν απέκλινε από τις περυσινές θέσεις του να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας (στην οποία έχουν «παγώσει» τα έργα μετατροπής της σε χώρο υψηλού πράσινου), είπε ότι «αρχαία δεν υπάρχουν, μόνον το τείχος, και παρακάτω να σκάψουν δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν κάτι (!)».

Ας του θυμίσουμε λοιπόν, ότι και το τείχος αρχαίο είναι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα βρουν αν σκάψουν παρακάτω (ας ρίξουν μια ματιά οι ενδιαφερόμενοι στην πλατεία Διοικητηρίου, εκεί η διοίκηση Κοσμόπουλου –προηγούμενου δημάρχου από τον Παπαγεωργόπουλο– έλεγε ότι θα κάνει πάρκινγκ γιατί… δεν υπάρχει τίποτα).

Ο κ. Αβαρλής έχει επιλέξει για δικούς του λόγους να πορευθεί με μια παράταξη και έναν μεγαλοαστό δήμαρχο που δεν έχουν κρύψει τις δεξιές τους πολιτικές επιλογές. Φυσικά και από τους αστούς κάτι μπορεί να μάθει κανείς, και μια καλή αρχή για την κατανόηση του κόσμου τους είναι το «Δυσκολίες Πολιτευόμενου» του Τ.Σ. Ελιοτ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από την περασμένη Πέμπτη όλες οι υπηρεσίες του δήμου είναι όμηροι ομάδας χάκερ, η οποία φέρεται να ζητά και λύτρα ● Σε ομηρία βρίσκονται όλοι οι σκληροί δίσκοι και 1.500 υπολογιστές ● Η αποκατάσταση της ζημιάς...
Το μεγάλο χακάρισμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
Στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ολοκαυτώματος και για την πλήρη ενημέρωσή του θα βρεθεί ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ.
Γερμανικό... πόδι για τις καθυστερήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ο Πέτρος Λεκάκης εξελέγη τελικά χθες νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης παρά τις αντιδράσεις παρατάξεων της μειοψηφίας και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.
Αρον άρον να κλείσουν οι πληγές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά
Απάντηση του Δήμου Παύλου Μελά για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για την αποκατάσταση κτιρίων και το μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό.
Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας