Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλίνατε... επί δεξιά!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίνατε... επί δεξιά!

  • A-
  • A+

Εργο ψυχοφθόρο να αποδεικνύεις ξανά και ξανά ότι δυο καρπούζια δεν χωράνε κάτω από μια μασχάλη, το φέρνει όμως, βασανιστικά και ξεπίτηδες, λες, η πολιτική ζωή του τόπου να καλούμαστε να συνεισφέρουμε διαρκώς φρέσκες αποδείξεις. Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκης ήταν ως προς τούτο κανονικό εργαστήρι παραγωγής τεκτονικών μετατοπίσεων, οι πλείστες –δυστυχώς– προς τα δεξιά.

Η μετεκλογική συνέχεια αποδεικνύεται έτι περαιτέρω ενδιαφέρουσα, αν δεν έχει κάποιος βαρεθεί τις σχετικές καταγραφές. Αλλά όταν η ζωή τρέχει, καλό είναι να μη σκοντάφτει κανείς και πάνω σε αποδείξεις...

Προερχόμενος από την αριστερά της Αριστεράς, ο σημερινός αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, μετατοπίστηκε αιφνιδίως στα δεξιά, επιλέγοντας να εγκαταλείψει αρχικά την «Ανοιχτή Πόλη» και τη Ρία Καλφακάκου και να μη στρατευθεί με την Κατερίνα Νοτοπούλου, ούτε με κάποιο άλλο αριστερότερο σχήμα, αλλά προτίμησε την ομάδα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του επιχείρησε να αποδείξει ότι αυτός τα καταφέρνει και με τα δύο (δεξιά και αριστερά) καλοκαιρινά φρούτα. Μόνο που τα γεγονότα παραμένουν ζόρικα και οι δηλώσεις παρελθόντων ετών τα κάνουν αβάσταχτα -και πριν τελειώσει η συνέντευξη, τα είχε σπάσει και τα δύο...

Πέρυσι, ο κ. Αβαρλής ξιφουλκούσε με σφοδρότητα κόντρα στην επιλογή της διοίκησης Μπουτάρη να φέρει για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μεταξύ άλλων καλλιτεχνών και τον Γιώργο Σαμπάνη. Μεμφόταν, μάλιστα, τους αντιδημάρχους Μπαρμπουνάκη και Πέγκα ότι «αυτά τα έκανε αυτή η φαύλη διοίκηση [του Παπαγεωργόπουλου], που καταδικάσαμε, τα κάνετε και εσείς, εκπλήσσομαι».

Φέτος, που στο πρόγραμμα υπάρχει η καλλιτέχνις Φουρέιρα –λίγο ώς πολύ της ιδίας τεχνοτροπίας με τον κ. Σαμπάνη–, ο κ. Αβαρλής υπερασπίζεται την επιλογή διότι «όπως μου είπε η κόρη μου “ρε μπαμπά, αισθητικής δικής σου και του Ζέρβα είναι το πρόγραμμα, αφήσατε και ένα 5% και για μας που ακούμε και Φουρέιρα”».

Πάει να πει ότι οι περυσινοί υψηλοί τόνοι μετατράπηκαν σε χαριτωμένα τιτιβίσματα μέσα σε έναν χρόνο, κι εκείνο το «καταδικάσαμε» κυκλοφορεί αδέσποτο και αφηνιασμένο στην πόλη μας. Ισως φταίει βέβαια που ο κ. Αβαρλής είναι σήμερα αντιδήμαρχος και είναι στην ίδια ομάδα με τον κ. Μπαρμπουνάκη, ο οποίος εξελέγη με τον Σπύρο Βούγια, αλλά μετά τις εκλογές διαπίστωσε ότι έκανε λάθος και προτίμησε τη νέα διοίκηση.

Ποιες αρχαιότητες...

Αλλά οι εορταστικές επιλογές και οι αισθητικές μετατοπίσεις είναι το λιγότερο. Διότι ερωτηθείς ο κ. Αβαρλής αν συμφωνεί με την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ή τάσσεται υπέρ της παραμονής τους, απάντησε πως είναι υπέρ μιας λύσης «που θα μας παρέδιδε τον σταθμό το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς και οι δύο λύσεις θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση. Στα ζητήματα απόσπασης και επανατοποθέτησης, δεν είναι αυτά στα οποία μπορώ να απαντήσω εγώ… αν με ρωτήσετε για ηλεκτρονικά βιβλία (λογιστικής) έχω άποψη».

Αφήνοντας κατά μέρος πως όταν πολιτευόταν με την «Ανοιχτή Πόλη» κάτι θα ήξερε για τις θέσεις της και τον αγώνα της για το θέμα, η επιχειρηματολογία του τον ακυρώνει:

α. από τη θέση της αντιδημαρχίας που ανέλαβε, διότι τι γνωρίζει από διοικητικά θέματα και τι από ηλεκτρονικά και

β. στην ίδια συνέντευξη, και παρότι δεν απέκλινε από τις περυσινές θέσεις του να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας (στην οποία έχουν «παγώσει» τα έργα μετατροπής της σε χώρο υψηλού πράσινου), είπε ότι «αρχαία δεν υπάρχουν, μόνον το τείχος, και παρακάτω να σκάψουν δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν κάτι (!)».

Ας του θυμίσουμε λοιπόν, ότι και το τείχος αρχαίο είναι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα βρουν αν σκάψουν παρακάτω (ας ρίξουν μια ματιά οι ενδιαφερόμενοι στην πλατεία Διοικητηρίου, εκεί η διοίκηση Κοσμόπουλου –προηγούμενου δημάρχου από τον Παπαγεωργόπουλο– έλεγε ότι θα κάνει πάρκινγκ γιατί… δεν υπάρχει τίποτα).

Ο κ. Αβαρλής έχει επιλέξει για δικούς του λόγους να πορευθεί με μια παράταξη και έναν μεγαλοαστό δήμαρχο που δεν έχουν κρύψει τις δεξιές τους πολιτικές επιλογές. Φυσικά και από τους αστούς κάτι μπορεί να μάθει κανείς, και μια καλή αρχή για την κατανόηση του κόσμου τους είναι το «Δυσκολίες Πολιτευόμενου» του Τ.Σ. Ελιοτ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπό διάλυση η παράταξη του Ν. Ταχιάου
Είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο μια δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε για να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που ήρθε δεύτερη και εξέλεξε 11 συμβούλους, να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.
Υπό διάλυση η παράταξη του Ν. Ταχιάου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
H Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης απέκτησε γενικό διευθυντή, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφύγει τις νομικές παρενέργειες.
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρή απάντηση Νοτοπούλου για τη... μεταγραφή του Γενάρη!
Η «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» μόλυνε και τη δημοτική παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη σύμβουλο Δήμητρα Αλεξίου να εγκαταλείπει τα αριστερά έδρανα και να μετακομίζει με...
Σκληρή απάντηση Νοτοπούλου για τη... μεταγραφή του Γενάρη!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζουν την υποβάθμιση του μηχανουργείου
Η παράταξη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τα σχέδια του Κ. Ζέρβα για ιδιωτικοποίηση, που απαξιώνει τον εξοπλισμό και το εργατικό δυναμικό του ίδιου του δήμου.
Συνεχίζουν την υποβάθμιση του μηχανουργείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θράσος Ζέρβα για τους απλήρωτους 489 νεοπροσληφθέντες της «προκήρυξης 3Κ»
Δεν είναι μόνο απλήρωτοι οι 489 νεοπροσληφθέντες, χρωστάνε και… «μια κάποια λογική σε αιτήματα και διεκδικήσεις» στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που συνάδελφός τους έφτασε στο σημείο να κοιμάται...
Θράσος Ζέρβα για τους απλήρωτους 489 νεοπροσληφθέντες της «προκήρυξης 3Κ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας