Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη

  • A-
  • A+

Με ένα μεγάλο και ειρηνικό συλλαλητήριο τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μαθητές και φοιτητές, χθες το μεσημέρι. Σε ένα κέντρο της Αθήνας που ήταν «αστακός», με εξαιρετικά έντονη αστυνομική παρουσία, οι συμμετέχοντες στις πορείες φώναξαν τα ακόμη επίκαιρα συνθήματα του Δεκέμβρη του 2008, μαζί με εκείνα για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή. Αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση από οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το μαθητικό ραντεβού είχε δοθεί στα Προπύλαια και μπροστά μπροστά βρισκόταν μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, που προπορευόταν της υπόλοιπης πορείας. Το μπλοκ συνόδευαν σε όλην την πορεία του αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ, με τη συνοδεία να συνεχίζεται ώς την ώρα που διαλύθηκε, και πάλι στα Προπύλαια. Την πολύ έντονη αστυνομική παρουσία στη μαθητική πορεία καταδίκασε με ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο πίσω βρισκόταν η Πρωτοβουλία μαθητών-μαθητριών και σχολείων Αθήνας για τον συντονισμό, άλλες μαθητικές συλλογικότητες, οι φοιτητικοί σύλλογοι από διάφορα πανεπιστήμια της Αθήνας, ενώ ακολουθούσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και μαθητές που πρόσκεινται στην ΚΝΕ. Μάλιστα, στο κάλεσμα της ΚΝΕ γίνεται λόγος για την προκλητική απόφαση αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα και για την καταστολή που έρχεται μαζί με τις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Η Ηλέκτρα είναι μαθήτρια στο 5ο ΓΕΛ Αθηνών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής: «Oλοι οι μαθητές, εδώ και χρόνια, παλεύουμε για τα δικαιώματά μας και για κάθε αλλαγή που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για να κάνει χειρότερες τις ζωές μας και τα σχολεία μας. Και για τις πανελλήνιες και για το νομοσχέδιο που σκέφτονται να φέρουν τον Ιανουάριο, μέσα στη μέση της χρονιάς, που θα έχει επιπτώσεις. Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη μετά από 11 χρόνια και οι μαθητές δίνουμε το “παρών” εδώ μαζί με τους φοιτητές, για να καταδικάσουμε όλες τις ενέργειες καταστολής από το σύστημα και τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια. Βλέπουμε πώς αντιδρούν μπροστά σε κάθε μορφή αγώνα των νέων και είμαστε εδώ για να το καταδικάσουμε και να ακουστούν οι φωνές μας. Βλέπουμε ότι τους πειράζει ο μαζικός αγώνας των νέων, φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων που δυναμώνει, βγαίνουμε έξω χωρίς κουκούλες, χωρίς να κρυβόμαστε, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας», είπε στην «Εφ.Συν.».

Οι φοιτητές βρίσκονται από την αρχή του εκπαιδευτικού έτους στους δρόμους, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση, και δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το ραντεβού στη μνήμη του Αλέξανδρου: «Βρισκόμαστε 11 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από το αστικό κράτος. Oπως τότε στο όνομα της κρίσης, έτσι και σήμερα στο όνομα της ανάπτυξης γίνεται μία άγρια καταστολή προς τους μαθητές, τους φοιτητές και όλο τον αγωνιζόμενο λαό, με πρόσφατα παραδείγματα τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι, με φοιτητές με σπασμένα κεφάλια και χέρια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Φαίνεται ότι τους τρομάζει ο οργανωμένος, προσανατολισμένος αγώνας που μπορεί να φέρει αποτελέσματα», ακούσαμε από την Εύα, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα από φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους και μέλη της οργάνωσης «Αναρχική μαθητική ομάδα» για την πορεία, η οποία συνοδεύτηκε από άντρες των ΜΑΤ.

Ξεκινώντας από την Καμάρα και προχωρώντας επί της Εγνατίας, φώναζαν συνθήματα όπως «οι ιδέες μας δεν δολοφονούνται» και «η παρουσία μας δεν καταστέλλεται», για να καταλήξουν και πάλι στην Καμάρα.

Μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν πάνω από 500 μαθητές, μέλη αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστές. Στο Αγρίνιο, περίπου 30 μαθητές έκαναν τη δική τους πορεία, με τη διακριτική παρουσία των αστυνομικών. Για τον ίδιο λόγο, διάφορα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στην Ηλεία βρίσκονταν υπό κατάληψη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν κάνουμε μνημόσυνα, αγώνες κάνουμε...
Με τα πρόσφατα γεγονότα να φορτίζουν ακόμα περισσότερο τη φετινή επέτειο, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού...
Δεν κάνουμε μνημόσυνα, αγώνες κάνουμε...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οκτώ χρόνια μετά...
Δυναμική διαδήλωση -μικρότερη σε έκταση από την περσινή- πραγματοποίησαν συλλογικότητες αντεξιουσιαστών και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε...
Οκτώ χρόνια μετά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αστυνομικό κλοιό η μαθητική-φοιτητική πορεία για τον Αλέξανδρο
Διαδήλωση προς τη Βουλή πραγματοποίησαν για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και μαθητές, που φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, του φασισμού...
Σε αστυνομικό κλοιό η μαθητική-φοιτητική πορεία για τον Αλέξανδρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Από τον Αλέξη ώς τον Ζακ το κράτος έχει συνέχεια»
Δέκα χρόνια από τον φόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου έγιναν δυναμικές πορείες σε όλη τη χώρα. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν έντονη, με εκτεταμένη χρήση χημικών και εμφάνιση υδροφόρων. Σημειώθηκαν επεισόδια σε Αθήνα...
«Από τον Αλέξη ώς τον Ζακ το κράτος έχει συνέχεια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχει ελπίδα...
«Η νεολαία στην πρώτη γραμμή, κόντρα στον φασίστα και στον εθνικιστή» και «Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή γίνεται μαχαίρι στα χέρια των ναζί» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο αντιφασιστικό μαθητικό...
Υπάρχει ελπίδα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξύλο, χημικά και συλλήψεις για τα μάτια του Τρούμαν
Στη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών προχώρησαν άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι τραυμάτισαν τρία άτομα, όταν κατά τη διάρκεια αντιπολεμικού συλλαλητηρίου επιχείρησαν να ρίξουν το άγαλμα Τρούμαν. Συγκέντρωση φοιτητών...
Ξύλο, χημικά και συλλήψεις για τα μάτια του Τρούμαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας