• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.9°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.3°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Η νέα βιομηχανική απειλή, που επαναφέρει και πάλι τον εφιάλτη στη Δραπετσώνα, καταφθάνει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, με το διυλιστήριο της OilOne του γνωστού επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη

Μέτωπο για να γίνουν οι εφιάλτες Λιπάσματα ζωής

 • A-
 • A+

Περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας ο εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής επιστρέφει. Οι αναμνήσεις τους από τον μαύρο ουρανό, που για 80 και πλέον χρόνια σκέπαζε τη Βιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας, είναι νωπές ακόμα και τώρα.

Οσο για το δίλημμα που επικρατούσε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα «υγεία ή δουλειά» παραμένει και σήμερα μια πολύ επικίνδυνη παγίδα για όσους ζουν σ’ αυτές τις επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές. Είναι γνωστό ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο πράσινου, όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά πράσινου ανά κάτοικο.

Η νέα βιομηχανική απειλή, που επαναφέρει και πάλι τον εφιάλτη στη Δραπετσώνα, καταφθάνει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, με το διυλιστήριο της OilOne του γνωστού επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 75 μέτρων από τα σπίτια, τα σχολεία και τα γήπεδα, ενάντια στους διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Ενα εργοστάσιο το οποίο έλαβε άδεια λειτουργίας μόλις πέντε μέρες πριν από τις εκλογές.

Στις 21/1/2015 με την υπ’ αριθμ. Δ3/Β/11148/9-7-2013 ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αποφάσισε τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της OilOne ABEE με δραστηριότητες ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτέλαιων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων και χωρητικότητας 20.695 κ.μ. (4 δεξαμενές) για υγρά καύσιμα, 3.433 κ.μ. (18 δεξαμενές) για ορυκτέλαια.

Οι πέντε δήμαρχοι

Χθες μίλησαν για όλα αυτά και για πολλά άλλα σε κοινή συνέντευξη Τύπου πέντε δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους και προχώρησαν σε κοινό μέτωπο για ένα και μοναδικό στόχο: την αξιοποίηση της έκτασης των 640 στρεμμάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OilOne, η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ώστε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από βιομηχανική ζώνη, και η απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται ως ιδιοκτήτρια η Εθνική Τράπεζα, είναι τα βασικά αιτήματα της δημοτικής αρχής.

«Για δεκαετίες αυτή η πόλη προσπαθούσε να πει το αυτονόητο· ότι τα εργοστάσια δεν μπορεί να βρίσκονται δίπλα στην πόλη, δίπλα στα σπίτια» τόνισε ο Χρήστος Βρεττάκος, ξεκαθάρισε ότι το εργοστάσιο της OilOne δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στην πόλη και πρόσθεσε ότι ιδιοκτήτης του χώρου είναι μόνο ο λαός.

Μια πολύ σκληρή αλλά ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος χαρακτήρισε την ποιότητα ζωής «λίγο πάνω από το μηδέν» και -όπως τόνισε- «τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα και δεν πρέπει να χαθεί».

Χρειάζεται πολιτική λύση, υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον δήμο θα προκηρύξουν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου, ενώ έκανε γνωστό ότι στον προϋπολογισμό του 2015 της Περιφέρειας Πειραιά θα δεσμευτούν χρήματα για την ανάπλαση.

Γιάννης Μώραλης (δήμαρχος Πειραιά): Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια αυτονόητη διεκδίκηση. Το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διυλιστήρια 70 μέτρα από τα σπίτια, βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατοικίες. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση.

Σταύρος Κασιμάτης (δήμαρχος Κορυδαλλού): Οι γειτονιές της Β’ Πειραιά ανέκαθεν θεωρούνταν χαβούζα και οι κάτοικοί τους β’ κατηγορίας. Οι αντιλήψεις αυτές πρέπει ν’ αλλάξουν. Ο χώρος αυτός επιβάλλεται να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων.

Γιάννης Λαγουδάκης (δήμαρχος Περάματος): Ηρθε η ώρα η κυβέρνηση της Αριστεράς να διεκδικήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά και ένα από αυτά είναι και η υπόθεση των Λιπασμάτων. Δεν πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία βιομηχανικών μονάδων μέσα στον οικιστικό ιστό.

Ισιδώρα Νάννου (δήμαρχος Σαλαμίνας): Να μην ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης. Το Κερατσίνι-Δραπετσώνα είναι δίπλα στην πόρτα μας και πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.

Κώστας Τσεφαλάς (γ.γ. του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη): Να μην πέσουμε στην παγίδα «δουλειά ή περιβάλλον». Ανάπτυξη δεν σημαίνει η εγκατάσταση ενός εργοστασίου, ανάπτυξη σημαίνει η ανάπτυξη του ανθρώπου.

Σε ποιους ανήκουν τα 640 στρέμματα

Η πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δηλαδή η ευρύτερη παραλιακή περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, αποτελείται από 640 στρέμματα τα οποία είναι κυρίως ιδιωτικής ιδιοκτησίας και ανήκουν στις εξής εταιρείες: στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (που ανήκει σήμερα στη Lafarge), στην BP (με ανενεργές δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων), στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, μέσω της θυγατρικής της ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. και σήμερα ΕΘΝΑΚ (στην οποία ανήκει το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων), στην OilOne και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Επίσης, ένα μέρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»
Για επικίνδυνη απόρριψη βυθοκορημάτων που περιέχουν τοξικά απόβλητα στον Σαρωνικό από την ΟΛΠ Α.Ε κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν πρόκειται να φιμωθούν»
«Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή της Oil One εναντίον του Χρήστου Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμηση • Η εταιρεία αξιώνει 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση του δημάρχου, στον οποίο συμπαραστάθηκε...
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν πρόκειται να φιμωθούν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ για υφιστάμενα και νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά συγκροτούν οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανικός στο λιμάνι από το master plan του ΟΛΠ
Οι έντονες αντιδράσεις και οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις οδήγησαν σε αναβολή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία θα εξέταζε την έγκριση δύο νέων έργων που...
Πανικός στο λιμάνι από το master plan του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας