Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.7°C / 16.0°C
  5 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  92%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.9°C
  2 BF
  93%
Μπλόκο στο 5G της Καλαμάτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπλόκο στο 5G της Καλαμάτας

 • A-
 • A+
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διακοπούν οι πιλοτικές δοκιμές της Wind. ● Επιστολή επιστημόνων επισημαίνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. ● Για τεχνοφοβικές απόψεις κάνουν λόγο από την εταιρεία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας αποφάσισε κατά εντυπωσιακά διαπαραταξιακή πλειοψηφία (16 σύμβουλοι από 7 παρατάξεις) να διακοπούν οι δοκιμές του δικτύου 5G στη μεσσηνιακή πόλη, προκαλώντας αντιδράσεις και ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση πανελλαδικά.

Οι επικριτές της απόφασης μιλούν για «σκοταδισμό» από ομάδες πολιτών που επέβαλαν στον Δήμο Καλαμάτας τις απόψεις τους, τις οποίες χαρακτηρίζουν τεχνοφοβικές αλλά και ξενοφοβικές. Ομως τα ερωτήματα για τις επιπτώσεις του καινοτόμου δικτύου και του «ίντερνετ των πραγμάτων» στη δημόσια υγεία είναι υπαρκτά, με αρκετά μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να εφιστούν την προσοχή.

Η Καλαμάτα είναι ένας από τους 3 δήμους της χώρας μας όπου από τον Ιούλιο δοκιμάζεται πιλοτικά το 5G από τη Wind. Οι άλλοι δύο είναι ο Δήμος Ζωγράφου (Cosmote) και ο Δήμος Τρικκαίων (Vodafone). Ηδη από την άνοιξη του 2018 με την επιλογή των δήμων για την πιλοτική εφαρμογή είχαν υπάρξει αντιδράσεις από ομάδες πολιτών που φοβούνταν τη μετατροπή τους σε «πειραματόζωα».

Τον Νοέμβριο του 2018, επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και άλλων κλάδων είχαν στείλει επιστολή προς την τότε πολιτική ηγεσία αναφερόμενοι στις πιθανές επιπτώσεις του 5G στη δημόσια υγεία και ζητώντας να σταματήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή.

Στην επιστολή γινόταν αναφορά σε μελέτες της ανεξάρτητης διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που μιλούν για επιπτώσεις στην υγεία, μεταξύ των οποίων η εμφάνιση καρκινικών όγκων, λευχαιμίας, καρδιολογικών, κυκλοφορικών και νευρολογικών προβλημάτων και η πρόκληση υπογεννητικότητας.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν τότε βρίσκεται και ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος-μηχανικός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Μέτσης, που όμως είναι και ο συντάκτης της επιστολής που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας στις 2 Δεκεμβρίου καλούμενο να διακόψει τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G.

Σε αυτήν την τελευταία, όμως, αποτελεί μελανό σημείο η απόπειρα σύνδεσης των πιθανών επιπτώσεων με το δημογραφικό της χώρας μας και η αναφορά σε «στείρωση των Καλαματιανών» πλάι στην «αθρόα προσέλευση μεταναστών». Το ύφος της επιστολής δικαίως χαρακτηρίστηκε συνωμοσιολογικό και ξενοφοβικό, ενώ αρκετά ΜΜΕ, όπως η τοπική «Ελευθερία», αλλά και η Wind, μιλούν για παραπλάνηση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών από ακραίες απόψεις.

H «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Μέτση, που αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, λέγοντας ότι παρακινείται από τον σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες και να ανοίξει η συζήτηση για τις πιθανές συνέπειες από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οσον αφορά τα περί αλλοίωσης του πληθυσμού, μιλά για ανησυχία του περί του δημογραφικού, χωρίς πάντως να παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ξενοφοβία που του καταλογίζεται.

Τέλος, αναφέρει ότι βρέθηκε στην Καλαμάτα στις αρχές Αυγούστου, κατόπιν πρόσκλησης από ομάδες πολιτών που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του 5G, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ δηλώνει ανοιχτός να συμμετάσχει σε κάθε νέα σχετική συζήτηση.

«Επιστημονική ημερίδα»

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, εξέφρασε σκεπτικισμό για τους όρους της σύμβασης με τη Wind και ζήτησε να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου ημερίδα με εξειδικευμένους επιστήμονες και επίσημους φορείς ώστε να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα του 5G.

Η Wind από την πλευρά της μιλά για τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να πάνε τη χώρα μας δεκαετίες πίσω: «Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα».

Το 5G, πάντως, φέρνει εδώ και καιρό σε ευθεία αντιπαράθεση τμήμα της επιστημονικής κοινότητας με τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, που απαντούν με μιντιακές εκστρατείες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχετική (με τον τρόπο υλοποίησης των συστημάτων 5G) αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας στο πλαίσιο του εμπορικού τους πολέμου και της γεωστρατηγικής τους αντιπαράθεσης, όπως και το ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί ενιαία στάση.

Τι είναι

Το 5G (δίκτυο κινητής πέμπτης γενιάς) υπόσχεται τρία νέα στοιχεία: ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στη διακίνηση δεδομένων (data), ακόμα χαμηλότερο χρόνο αναμονής δικτύου (latency) και τη δυνατότητα της άμεσης διασύνδεσης περισσότερων «έξυπνων» συσκευών μεταξύ τους. Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται να φυτευτούν κεραίες παντού! Ηδη χρησιμοποιείται ευρέως σε Κίνα και Νότια Κορέα και αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως εντός του 2020.

«Πάνω απ’ όλα η υγεία»

Της Πολυξένης Νικολοπούλου-Σταμάτη*

Η αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής οφείλει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας από τους κινδύνους για τους οποίους διαρκώς προειδοποιεί η ανεξάρτητη διεθνής επιστημονική κοινότητα τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η κυβέρνηση αποφασίζουν επί αυτού του θέματος όχι εκ προθέσεως αλλά λόγω περιορισμένης και μη αντικειμενικής πληροφόρησης, με αποτέλεσμα πιθανών επιβλαβών συνεπειών τους στη δημόσια υγεία. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεδομένου ότι οι βλάβες που προκαλούνται στον πληθυσμό κατατάσσονται και σε χρόνια νοσήματα και επιφέρουν ένα επιπλέον «κρυφό» κόστος.

Θεωρούμε ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τους πολίτες της χώρας μας οφείλει να επιδιώκει την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωσή του επί των βιολογικών επιπτώσεων της (μη ιονίζουσας) Η/Μ ακτινοβολίας, ώστε να μπορεί να παίρνει υπεύθυνη θέση για τις συγκεκριμένες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στις οποίες εκτίθενται εν αγνοία τους οι γενιές του σήμερα αλλά και του αύριο, πάντα στα πλαίσια της Αρχής της Προφύλαξης.

* Η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη είναι ανάμεσα στους επιστήμονες-συντάκτες της επιστολής του Νοεμβρίου του 2018, που προειδοποιεί τους αρμόδιους για τους πιθανούς κινδύνους του 5G

** καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος για εκατοντάδες παιδιά από κεραίες κινητής
Συνεχίζεται η άναρχη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις πόλεις, στα χωριά και στις γειτονιές της χώρας μας, με τελευταία περίπτωση αυτήν στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Ηλιούπολη, σε μικρή απόσταση...
Κίνδυνος για εκατοντάδες παιδιά από κεραίες κινητής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αυστηρή καραντίνα ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου
Αυστηροί περιορισμοί στον οικισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου μετά την εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού.
Σε αυστηρή καραντίνα ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία κατά του «φτωχού» προϋπολογισμού του 2021 στην πλατεία Κοραή
Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων από τους κλάδους υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Άνοιξε το μετρό.
Διαμαρτυρία κατά του «φτωχού» προϋπολογισμού του 2021 στην πλατεία Κοραή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μπουλντόζες της αναλγησίας
Οι επενδυτές γκρεμίζουν και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ● Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα για μετεγκατάσταση που πλέον θα στεγάζεται σε χώρο του Δήμου Γλυφάδας.
Οι μπουλντόζες της αναλγησίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με αποστάσεις ασφαλείας και παραγωγούς μόνο της ίδιας Περιφέρειας οι λαϊκές αγορές
Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών μετά από ένα διάλειμμα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από τον κορονοϊό.
Με αποστάσεις ασφαλείας και παραγωγούς μόνο της ίδιας Περιφέρειας οι λαϊκές αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας