Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
200 στο πεζοδρόμιο, 205 στον δρόμο!
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

200 στο πεζοδρόμιο, 205 στον δρόμο!

  • A-
  • A+
Ακόμη μία προσπάθεια για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ● Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «μικρές» πορείες θα γίνονται σε μία λωρίδα και οι «μικρότερες» στο πεζοδρόμιο, ενώ οι «μεγάλες» θα γίνονται σε συγκεκριμένο τόπο και διαδρομή!

Στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου για τον τρόπο διεξαγωγής των διαδηλώσεων βρίσκεται η νομική υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η πρωθυπουργική εξαγγελία περί κατάθεσής του εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, σε συνέντευξή του στις 2 Νοεμβρίου στον ΑΝΤ1, που είχε μιλήσει ξεκάθαρα για αλλαγές στο «καθεστώς» για τις πορείες με οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων, ενώ προχθές προστέθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι πορείες ή οι διαδηλώσεις οι οποίες είναι μικρού όγκου θα μπορούν να περιορίζονται στον αντίστοιχο χώρο του οδοστρώματος της κάθε πόλης ή θα μπορούν να διοχετεύονται από συγκεκριμένες οδούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο, ενώ ετοιμάζεται εδώ και καιρό από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι και χθες τηρούνταν από τους επιτελείς σιγή ιχθύος και το μόνο που ανέφεραν στους δημοσιογράφους ήταν ότι βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία και δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιορίζει διαδηλώσεις και συλλαλητήρια ανάλογα με τον όγκο των συγκεντρωμένων και θα προσδιορίζει αν θα γίνονται στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.

Οι «μικρές» πορείες θα γίνονται σε μια λωρίδα και οι «μικρότερες» στο πεζοδρόμιο, ενώ οι «μεγάλες» θα γίνονται σε συγκεκριμένο τόπο και διαδρομή!

Την απόφαση για το εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα την παίρνει ο επικεφαλής αξιωματικός στον οποίο θα έχει ανατεθεί η εφαρμογή των μέτρων τάξης, αναφέρουν οι πληροφορίες, χωρίς όμως να είναι σε θέση κανείς να απαντήσει εάν, για παράδειγμα, οι 200 συγκεντρωμένοι θα κάνουν πορεία στο πεζοδρόμιο και οι 205 στον δρόμο.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη «νομοθετική ρύθμιση» είχε επιχειρήσει να κάνει τον Μάιο του 2013 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους. Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι η ρύθμιση θα αφορούσε διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων, θα εφαρμοζόταν όλες τις περιόδους του χρόνου και ότι θα γινόταν σε πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους.

Ηταν ο έβδομος υπουργός που επιχειρούσε να πράξει κάτι τέτοιο. Η έναρξη των προσπαθειών να ελεγχθούν οι πορείες τοποθετείται στο 1998, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη και με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Γ. Ρωμαίο.

Στις 3 Οκτωβρίου 1998 η Διεύθυνση Μελετών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε στον Αρειο Πάγο σειρά ερωτημάτων και στις 30 Μαρτίου 1999 ο τελευταίος απεφάνθη ότι «δεν είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα περιορισμοί που αποβλέπουν στην προστασία άλλων έννομων αγαθών».

Στις αρχές του 2001 ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης υπέβαλε σχέδιο νόμου στα συναρμόδια υπουργεία, όμως τελικά «κόλλησε» καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν φόβους για αντιδράσεις.

Το «πρόβλημα» επιχείρησε να λύσει ο μετέπειτα υπουργός Γ. Φλωρίδης, που άλλαξε τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ., ώστε οι δρόμοι να κλείνουν μόνον όταν περνούν οι διαδηλωτές, ενώ το θέμα επανήλθε τον Αύγουστο του 2006 από τον Β. Πολύδωρα, όταν έστειλε ανοικτή επιστολή σε όλα τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Ετέθη πάλι τον Απρίλιο του 2009 από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ η τελευταία απόπειρα για «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» σημειώθηκε το 2011 από τον Χρ. Παπουτσή. Ολες οι απόπειρες συνοδεύονταν από τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την ταλαιπωρία των πολιτών και των καταστηματαρχών...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι διαδηλώσεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Ο έλεγχος των συγκεντρώσεων, διαρκής και διακαής πόθος της εξουσίας ● Το νομοσχέδιο δίνει στον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή την αρμοδιότητα να αποφασίζει πότε θα γίνονται, πότε θα απαγορεύονται και...
Οι διαδηλώσεις στο στόχαστρο της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. Παρά τις μικροαλλαγές που δέχτηκε η κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αριστερά και τα συνδικάτα.
Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
Μεγαλύτερη συρρίκνωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κρατούμενους και δημιουργία μιας υδροκέφαλης Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προτείνει το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο.
Αδειες και μεταγωγές με υπουργική έγκριση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
To χρονολόγιο της καταστολής
Πληθαίνουν τον τελευταίο χρόνο τα περιστατικά καταστολής που σημειώνονται από πορείες και διαδηλώσεις μέχρι κινηματογραφικές αίθουσες.
To χρονολόγιο της καταστολής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο υπoυργείο ΠΡΟΠΟ
Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπ. ΠροΠο, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή κατά των συγκεντρωμένων έξω από το υπουργείο Παιδείας με...
Κινητοποίηση κατά της αστυνομικής βίας στο υπoυργείο ΠΡΟΠΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας