• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύ έργο αναμένει την επιτροπή Αλιβιζάτου

 • A-
 • A+
Με τα όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες, η πενταμελής επιτροπή που σύστησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων της Αστυνομίας προβλέπεται να έχει τεράστιο όγκο δουλειάς.

Δεν γνωρίζουμε αν τα μέλη της νέας επιτροπής που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σκέφτηκαν να κάνουν μια βόλτα στη συναυλία ενάντια στην αστυνομική βία, που γέμισε και κυριολεκτικά «φώτισε» το Σύνταγμα. Θα έβλεπαν ανάμεσα στους χιλιάδες νέους, αρκετούς με ράμματα στα κεφάλια από αστυνομικά κλομπ. Και, αν δεν είχαν αυτή την ευκαιρία, τότε σίγουρα θα ενημερώθηκαν για τα τέσσερα χτυπημένα μέλη της φοιτητικής νεολαίας του ΚΚΕ.

Ο υπουργός ΠροΠο, σε μια εμφανή προσπάθεια κατευνασμού της οργής για τις αναίτιες και βίαιες επιθέσεις κατά φοιτητών, γονέων, δικηγόρων και δημοσιογράφων και, κυρίως, κατά ανθρώπων που ήδη είχαν συλληφθεί, σύστησε αυτήν την επιτροπή.

Αντικείμενό της, η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων».

Η επιτροπή είναι πενταμελής, με πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Νίκο Αλιβιζάτο, και μέλη τη Β. Χρήστου, επίσης καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, και τον Β. Μάλλιο, διδάκτορα Νομικής. Τα άλλα δύο μέλη δεν ανακοινώθηκαν ακόμα. Μάλιστα, ο κ. Μάλλιος και η κ. Χρήστου ορίστηκαν αντίστοιχα εκπρόσωπος και αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), αντικαθιστώντας τούς μέχρι τώρα υπηρεσιακούς εκπροσώπους, που υπάγονταν στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και εν συνεχεία στο ΠροΠο, κατά παρέκβαση της πάγιας διαδικασίας που θέλει να εκπροσωπούνται στην ΕΕΔΑ οι φορείς και τα υπουργεία από υπηρεσιακούς παράγοντες, για ευνόητους λόγους.

Προηγήθηκαν της σύστασης οι καταγγελίες και της Εθνικής Επιτροπής για το ότι υπάρχει «πλούσιο» υλικό και τεκμήρια εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ την ίδια στιγμή «διατυπώνεται από αρμόδια και αναρμόδια πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διαμορφωτές κοινής γνώμης ένας δημόσιος λόγος, που δικαιολογεί ή, ακόμα χειρότερα, επικροτεί παρόμοια φαινόμενα». Πρόσφατο, εξάλλου, το παράδειγμα της τοποθέτησης του Μ. Βορίδη για τα ευεργετικά αποτελέσματα των αστυνομικών ξυλοδαρμών. Πρόσφατες, επίσης, και οι επιβεβαιωμένες καταγγελίες για ξεγύμνωμα συλληφθέντων και για ανήκουστες σεξιστικές και χυδαίες λεκτικές επιθέσεις από αστυνομικούς.

Η CPT στην Αθήνα

Η πραγματική, όμως, αιτία, που προφανώς έκανε τον υπουργό να συστήσει αυτή την επιτροπή, ήταν η επίσκεψη της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT). Οι εκπρόσωποι, συμπτωματικά, επισκέφτηκαν την Αθήνα 18-19 Νοεμβρίου 2019, τις ίδιες δηλαδή ημέρες που έλαβαν χώρα περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας.

Η αντιπροσωπεία της CPT ήρθε, προκειμένου να συζητηθούν «τα μέτρα που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανησυχιών της Επιτροπής σχετικά με τα ζητήματα κράτησης, αστυνομίας και μετανάστευσης». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της CPT, συζητήθηκε η ανάγκη «να αντιμετωπιστεί η κρίση στο σύστημα των φυλακών και να βελτιωθεί η μεταχείριση των προσώπων που κρατούνται από την αστυνομία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί κακής μεταχείρισης από τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου».

Η συζήτηση, πάντα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της CPT, διεξήχθη με ανοιχτό πνεύμα, ενώ όλα τα μέρη εξέφρασαν την επιθυμία τους να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση των προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους.

Τα μέλη της CPT συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠροΠο, Ε. Οικονόμου (προφανώς ο υπουργός ήταν απασχολημένος με την επιβολή της τάξης), τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Τσουβάλα (γνωστό από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι), τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Καραμαλάκη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο και με το Γραφείο του Διαμεσολαβητή. Η CPT εκπροσωπήθηκε από τρία μέλη της, τον Mykola Gnatovskyy (πρόεδρο της CPT), τον Alan Mitchell και τον Hugh Chetwynd.

Αμέσως μετά, ο Μ. Χρυσοχοΐδης σύστησε την επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις αθρόες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και οι επιβαρυντικές εκθέσεις της CPT. Δύσκολα βέβαια ο Νίκος Αλιβιζάτος θα ηγηθεί μιας επιτροπής που θα αποτελεί απλά το γνωστό άλλοθι συγκρότησης επιτροπών - γλάστρα, προκειμένου να θαφτεί ένα θέμα.

Η επιτροπή προβλέπεται να έχει τεράστιο όγκο διερεύνησης περιστατικών, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Αναμένεται ασφαλώς να κληθούν άμεσα να καταθέσουν όσοι υπέστησαν βία και κυρίως όσοι υπέστησαν κακοποίηση και εξευτελισμό μετά τη σύλληψή τους.

Ελπίζουμε γρήγορα να ενημερωθούν και οι πολίτες για την πορεία του έργου της επιτροπής που περιλαμβάνει και την αστυνομική κατάχρηση εξουσίας σε βάρος ευάλωτων κατηγοριών (πρόσφυγες, μετανάστες, εξαρτημένοι, κρατούμενοι κ.λπ.). Αυτονόητα κάθε χτυπημένο κεφάλι και κάθε ξεγυμνωμένο κορμί αποτελεί στίγμα, ακόμα και για το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέουν τα περί «λελογισμένης χρήσης καταστολής»
Η υποκρισία πίσω από τη σύσταση επιτροπής μετά το αίσχος με την οικογένεια Ινδαρέ και την αστυνομική βία στο Κουκάκι και οι εννέα προτάσεις με ζητούμενο τον περιορισμό της αστυνομικής... ασυλίας.
Καταρρέουν τα περί «λελογισμένης χρήσης καταστολής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη ζητά ο Αλιβιζάτος, πάλι δεν είδε αστυνομική βία ο υπουργός
Ο Ν. Αλιβιζάτος, με αφορμή το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι καλεί τον υπουργό να διατάξει ΕΔΕ και δεν αποκλείει την παραίτησή του από την Επιτροπή. Τι απαντά ο υπουργός Προστασίας του...
Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη ζητά ο Αλιβιζάτος, πάλι δεν είδε αστυνομική βία ο υπουργός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομάδα Νομικής Βοήθειας: Φωτογραφίες και δικογραφία διαψεύδουν τον Χρυσοχοΐδη
Καταστρατηγεί το τεκμήριο της αθωότητας η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άγρια καταστολή.
Ομάδα Νομικής Βοήθειας: Φωτογραφίες και δικογραφία διαψεύδουν τον Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλύπτουν τους ρατσιστές στο Λασίθι;
Εξαιτίας ενός δικονομικού προβλήματος τα εντάλματα σύλληψης των «παλικαριών» που μετά το κρητικό γλέντι τους συνέχισαν τη «διασκέδαση» με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών εργατών γης, ακυρώθηκαν για να...
Καλύπτουν τους ρατσιστές στο Λασίθι;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόσχεται νόμο και τάξη για τα πάρτι στις βίλες της Μυκόνου
Επίσκεψη στη Μύκονο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απ' όπου μίλησε για τουρισμό στο νησί κοντά στα επίπεδα του 2019 και ζήτησε την τήρηση των μέτρων.
Υπόσχεται νόμο και τάξη για τα πάρτι στις βίλες της Μυκόνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας