• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.5°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 11.1°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 13.2°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

Πανό συμπαράστασης στον Θανάση Αγαπητό έξω από τα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20 μέρες αναμονή για το πρόστιμο - χτύπημα στις αριστερές ιδέες

 • A-
 • A+
Η ένσταση κατά του εξοντωτικού και εμφανώς πολιτικού προστίμου (για αφισοκόλληση) εκδικάστηκε χτες στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, με τους νομικούς υπεράσπισης να δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία ακριβώς επειδή η δίωξη αντιβαίνει θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και πολιτικής δράσης.

Σε 20 μέρες... κληρώνει για το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε προεκλογικά στον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάση Αγαπητό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αφισοκόλληση. Εντυπωσιακό κύμα συμπαράστασης από δημοτικά συμβούλια, που εξέδωσαν περισσότερα από 180 ψηφίσματα!

Συζητήθηκε χθες στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώπιον της επιτροπής ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η ένσταση που υποβλήθηκε για τον Θανάση Αγαπητό, ενώ απ’ έξω δεκάδες σύντροφοί του πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης.

Η ένσταση αφορούσε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που του επιβλήθηκε (βάσει του άρθρου 14 παρ.1γ του ν. 3870/2010) ως επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» για παράνομη αφισοκόλληση, με τρία πανό και μια αφίσα, κατόπιν αναφοράς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών.

Η επιτροπή, όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Αγαπητού, Μπάμπης Κουρουνδής, «άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία μας, που εκτεινόταν σε ένα ευρύ φάσμα τυπικών και ουσιαστικών λόγων ανάκλησης της προηγούμενης απόφασής της και διαγραφής του προστίμου και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης».

Η «Ανταρσία», λίγο μετά την επιβολή του προστίμου που επιβαρύνει αποκλειστικά τον επικεφαλής του συνδυασμού, είχε καταγγείλει ότι πρόκειται για «απόφαση - πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και δίωξη των αριστερών ιδεών». Μάλιστα, ανέφερε ότι αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στην Καλαμάτα, όπου με αφορμή αφίσες επιβλήθηκε πρόστιμο στο Μ-Λ ΚΚΕ.

«Το γεγονός ότι η απόφαση δεν είναι μεμονωμένη αποδεικνύει πως αυτή η δίωξη είναι γενική γραμμή των δυνάμεων της Ν.Δ. στην τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ επισημαίνεται πως ελήφθη κατόπιν καταγγελίας «του υπερδραστήριου στις παρακολουθήσεις των πολιτικών και κινηματικών διαδικασιών Αστυνομικού Τμήματος Σερρών», το οποίο φέρεται να έκανε αντίστοιχες καταγγελίες και για άλλες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις με μόνιμη προτίμηση προς τα αριστερά...

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν οι νομικοί της παράταξης, ο Δήμος Σερρών, μη κατανέμοντας σύννομα (για την ακρίβεια, μη κατανέμοντας με οποιονδήποτε τρόπο) τους χώρους για την έκφραση των ιδεών και μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών, όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και επιτάσσει το Σύνταγμα, αποστέρησε από τα πολιτικά κόμματα και τους συνδυασμούς το δικαίωμα να εκφράσουν και να διαδώσουν νόμιμα τις απόψεις τους με τη μορφή της υπαίθριας διαφήμισης.

Ομως, η κατανομή συγκεκριμένων δημόσιων χώρων για την προβολή πολιτικών ιδεών και μηνυμάτων από τα κόμματα και τους συνδυασμούς αποτελεί θεμελιώδη υλική προϋπόθεση για την πραγμάτωση της συνταγματικής προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της πολιτικής δράσης. Επομένως, σε περίπτωση μη σύννομης κατανομής τέτοιων χώρων με ευθύνη της διοίκησης, η επιβολή προστίμου καταργεί στην πράξη τα συγκεκριμένα δικαιώματα...

Πάντως, το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε με αφορμή το «εξοντωτικό» αυτό πρόστιμο αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για τις δημοκρατικές ελευθερίες, καθώς επεκτάθηκε σε ένα εντυπωσιακό φάσμα φορέων.

Από θεσμικούς (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια), συνδικαλιστικούς (ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών κ.λπ.) και πολιτικούς (κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς, ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή) φορείς, μια πληθώρα τοποθετήσεων έχουν αρθρωθεί και μάλιστα όχι μόνο απέναντι στο συγκεκριμένο πρόστιμο, αλλά και γενικά υπέρ της αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Γεγονός είναι ότι η επιβολή τέτοιων προστίμων σε αριστερά κόμματα για προεκλογικές αφισοκολλήσεις δεν είναι πρωτόγνωρη. «Θύμα» έχει πέσει και το ΚΚΕ, που κλήθηκε να πληρώσει δύο ανάλογα πρόστιμα, ένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλο από την ίδια επιτροπή. Το πρώτο ακυρώθηκε αργότερα από τα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία προσέφυγε το κόμμα.

Το άλλο, ωστόσο, που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων, βεβαιώθηκε κανονικά και προσωπικά στον επικεφαλής του συνδυασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και η είσπραξη του προστίμου εκκρεμεί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
«Εθνικό συμφέρον» η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Με τον ισχυρισμό αυτόν και μέσα σε πλήθος εργαζομένων και αλληλέγγυων από την ακριτική πόλη, συζητήθηκε, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο...
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καπνός» η επένδυση, στην... καύτρα οι εργαζόμενοι
Το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη στη βόρεια Ελλάδα, η εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, μοιάζει να οδηγείται σε άδοξο τέλος, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά κυρίως για τους 170...
«Καπνός» η επένδυση, στην... καύτρα οι εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις
Ανακοινώνεται σήμερα η απόφαση για το αίτημα προσωρινής διαταγής ακύρωσης που έχουν υποβάλει οι δύο απολυθέντες συνδικαλιστές.
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σερίφης Χρυσοχοΐδης παίρνει τη σκούπα του στη Βόρεια Ελλάδα
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα μετά από σχετική εντολή του Μ. Χρυσοχοΐδη.
Ο σερίφης Χρυσοχοΐδης παίρνει τη σκούπα του στη Βόρεια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φτιάχνουν επιτροπή για την επίλυση της στέγασης των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης
Με τη μέθοδο της... «επιτροπής» ο υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι ξεκινά τις προσπάθειες επίλυσης για το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων που χρονίζει σχεδόν τρεις...
Φτιάχνουν επιτροπή για την επίλυση της στέγασης των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας