Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην ανεργία για τρία ευρώ;
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ανεργία για τρία ευρώ;

  • A-
  • A+
Οι ασαφείς οδηγίες έγιναν αιτία για ένα μαζικό λάθος. Για απουσία δόλου και κατάφωρη αδικία μιλούν οι θιγόμενοι. Κατά τον δικηγόρο Ηλία Κολλύρη, το παράβολο δεν θεωρείται ουσιαστικό δικαιολογητικό για τον διορισμό, αλλά η τύχη των ενδιαφερομένων μπορεί να αλλάξει μόνο με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της υπ. Παιδείας.

Στα χέρια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως βρίσκονται πλέον οι τύχες των 1.750 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή λόγω ενός μπερδέματος που προέκυψε με το ηλεκτρονικό παράβολο των 3 ευρώ.

Ακόμη και άνθρωποι που βρίσκονται πολύ ψηλά στον πίνακα των αναπληρωτών σήμερα αποκλείονται ουσιαστικά από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή –όταν αυτοί δρομολογηθούν– αλλά και πετάγονται εκτός πινάκων αναπληρωτών για τρία ολόκληρα χρόνια, αφού ο τελικός ενιαίος πίνακας που θα καταρτιστεί θα κλειδώσει για την επόμενη τριετία.

Εκπαιδευτικοί με πολυετή προϋπηρεσία, που επί ολόκληρες δεκαετίες όργωναν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι, άνθρωποι με πτυχία, μεταπτυχιακά και ένα σωρό από σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με την ανεργία για... 3 ευρώ!

Τι έχει γίνει: Φέτος, πρώτη φορά, οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής κλήθηκαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, που συνοδεύονταν και από την πληρωμή ενός ηλεκτρονικού παραβόλου της τάξης των 3 ευρώ.

Οι ασαφείς οδηγίες σχετικά με την έκδοση και πληρωμή του εν λόγω παραβόλου οδήγησε αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικών να θεωρήσουν ότι η πληρωμή του παραβόλου είχε δρομολογηθεί κανονικά, αφού η αίτησή τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία.

Ωστόσο, μία δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε στις 20 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή (3ΕΑ/2019), οπότε και διαπίστωσαν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω πίνακα, αλλά στον πίνακα των απορριφθέντων.

Ούτε ως αναπληρωτές

«Ουδέποτε λάβαμε ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής του παραβόλου, ενώ οι αιτήσεις μας εγκρίθηκαν κανονικά, γεγονός το οποίο μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και το παράβολο έχει πληρωθεί και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ενώ τηρούμε όλα τα απαραίτητα προσόντα, βρισκόμαστε εκτός πινάκων, κινδυνεύουμε μετά από πολλά χρόνια εργασίας να αποκλειστούμε από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και να μείνουμε άνεργοι για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι πίνακες είναι κλειδωμένοι και δεν μπορούμε να δουλέψουμε ούτε ως αναπληρωτές. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία. Κι όλα αυτά για τη μη καταβολή του παραβόλου των τρία ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ε.Τ., αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής που επί 11 χρόνια έχει προσφέρει υπηρεσίες στο δημόσιο σχολείο με τεράστιο προσωπικό κόστος και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως και χιλιάδες ακόμη αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ηλία Κολλύρη, το παράβολο δεν θεωρείται ουσιαστικό δικαιολογητικό για τον διορισμό, συνεπώς η μη καταβολή του «ιδίως υπό συνθήκες πλάνης» δεν πρέπει να οδηγήσει σε απόρριψη των αιτήσεων.

Ο δικηγόρος τονίζει παράλληλα ότι αν το ΑΣΕΠ δεν αποδεχθεί στο πλαίσιο της αναλογικότητας τις ενστάσεις που θα γίνουν, τότε «επιβάλλεται να διεκδικηθεί η υπόθεση δικαστικώς στο Ακυρωτικό Εφετείο στα πλαίσια ομαδικής προσφυγής εντός 60ήμερης προθεσμίας μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, γιατί η αρχή της τυπικότητας της διαδικασίας δεν μπορεί να εξικνείται μέχρι του σημείου της τυπολατρίας σε βάρος της αξιοκρατίας».

Ενστάσεις, αντιδράσεις

Συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος πραγματοποίησε προχθές το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι θετική έκβαση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η υπουργός Παιδείας προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να δίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί ακόμη και εκπρόθεσμα το παράβολο των τριών ευρώ, ώστε να μπορέσει και το ΑΣΕΠ να κινηθεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, την οποία συνυπογράφουν ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α΄ Αθήνας, Νίκος Φίλης, καθώς και 29 ακόμα βουλευτές του κόμματος.

Μετά την ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση για το ίδιο ζήτημα προς την υπουργό Παιδείας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης, ενώ επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χθες και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποψήφιοι «δύο ταχυτήτων» για τους διορισμούς σε σχολεία
Λόγω καθυστερήσεων στην αναγνώριση integrated master οι υποψήφιοι εκπαιδευτικών Μουσικής υπολείπονται συγκριτικά με τους πτυχιούχους τμημάτων στους οποίους ήδη έχει χορηγηθεί ο τίτλος σπουδών.
Υποψήφιοι «δύο ταχυτήτων» για τους διορισμούς σε σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην αρένα της Εκπαίδευσης για μια μόνιμη θέση
Αρχισαν οι «παρενέργειες» του νόμου Γαβρόγλου. Για εμπόριο ελπίδας και κυνήγι προσόντων κάνουν λόγο οι χιλιάδες υποψήφιοι που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες του ΑΣΕΠ.
Στην αρένα της Εκπαίδευσης για μια μόνιμη θέση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξανά εκτός πινάκων ΑΣΕΠ χιλιάδες αναπληρωτές εξαιτίας του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ
Θεατές στο ίδιο έργο περισσότεροι από 2.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω του προβλήματος με την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ.
Ξανά εκτός πινάκων ΑΣΕΠ χιλιάδες αναπληρωτές εξαιτίας του ηλεκτρονικού παραβόλου των τριών ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
Το σύστημα διορισμών σε συνδυασμό με την τιμωρητική διάταξη 58 στο πρόσφατα κατατεθειμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας αφήνουν πρακτικά εκτός τους υποψηφίους με αναπηρία.
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5.250 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή του 2019 και νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προκήρυξη μόνιμου διορισμού για 5.250 εκπαιδευτικούς
5.250 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των τμημάτων που χαρακτηρίζονται ολιγομελή, ενώ οι αναπληρωτές διεκδικούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς...
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας