Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας ενάντια στον ξαφνικό θάνατο της ΔΕΗ

Από αφίσα των κινητοποιήσεων

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας ενάντια στον ξαφνικό θάνατο της ΔΕΗ

  • A-
  • A+

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται ενεργειακοί δήμοι και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (προσυγκέντρωση στις 3 μ.μ. στην Χαλκοκονδύλη 3), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν την απολιγνιτοποίηση της περιοχής και την παύση όλων των λιγνιτικών εργοστασίων έως το 2028.

Σε συνέντευξης Τύπου την Παρασεκυή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες της Εορδαίας να δώσουν μαζικό παρών στο συλλαλητήριο γιατί όπως τόνισε «εάν δεν ακουστεί τώρα η φωνή μας σε όσους στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την βίαιη μετάβαση της περιοχής, δεν θα ακουστεί ποτέ». Ο ίδιος επισήμανε ότι «μετά από 70 χρόνια προσφοράς στην εθνική ανάπτυξη της χώρας, η περιοχή μας με την ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού, αντιμετωπίζει έναν "Αρμαγεδώνα" που θα την κάνει να μοιάζει σε κρανίου τόπο».

Ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών δήμων της χώρας, Βασίλης Γιαννάκης σημείωσε ότι «οι αποφάσεις της πολιτείας, μας αναγκάζουν να βρισκόμαστε σε άμυνα» και ότι «οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ για το κλείσιμο όλων των μονάδων μας δημιούργησαν πρόβλημα και ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για το μέλλον» και τόνισε πως «οι σχετικά νέες μονάδες δεν πρέπει να κλείσουν το 2028 ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων μας».

Ο κ. Γιαννάκης ανακοίνωσε ότι την ίδια ημέρα και ώρα διοργανώνεται ανάλογο συλλαλητήριο και στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης και υπογράμμισε ότι το δίκτυο των ενεργειακών δήμων «ενώνει την φωνή του με τους υπόλοιπους φορείς και τους πολίτες, ώστε οι τελικές αποφάσεις να μην είναι για εμάς, χωρίς εμάς».

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, έκανε λόγο για συνθήκες βίαιης μετάβασης και για «ένα τσουνάμι που θα πλήξει την περιοχή μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης». Τόνισε την ανάγκη στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει να υπάρχει ισχυρή ΔΕΗ προκειμένου να κλείσουν μια σειρά μεγάλες εκκρεμότητες που έχει η περιοχή.

Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των τηλεθερμάνσεων που τροφοδοτούνται από τις μονάδες που θα κλείσουν, την συνεχή και απρόσκοπτη αποκατάσταση των εδαφών από τα εξαντλημένα ορυχεία, ζητήματα που σχετίζονται με μετεγκαταστάσεις οικισμών και γενικότερα θέματα περιβάλλοντος. Τέλος απευθυνόμενος στους πολίτες στην αίθουσα, διευκρίνισε ότι «το σχέδιο ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης, προσδιόριζε ότι έως το 2030 ο λιγνίτης θα συμμετείχε με 16% στο μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δηλαδή, θα λειτουργούσαν περίπου 4 λιγνιτικές μονάδες, τρεις στην Δυτική Μακεδονία και μία στην Μεγαλόπολη ενώ σήμερα με το υπό διαμόρφωση ΕΣΕΚ έως το 2028, δεν θα λειτουργεί καμία από τις παραπάνω μονάδες.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Λευτέρης Αδάμ ανέφερε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ, έχουν σχεδόν πανομοιότυπες απόψεις στο θέμα της απολιγνιτοποίησης" και πρόσθεσε πως "είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε μόνοι μας απέναντι σε αυτήν την καταιγίδα».

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «όπως αντιπαλέψαμε την μικρή ΔΕΗ το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα με το κλείσιμο όλων των μονάδων. Δεν θα γίνουμε Μαντούδι». Υπογράμμισε δε πως το άμεσο αίτημα όλων των φορέων είναι "η συνέχιση της λειτουργίας και μετά το 2028 των τριών μονάδων Αγ. Δημήτριος 5, Mελίτη I, η νέα μονάδα που κατασκευάζεται στην Πτολεμαΐδα καθώς και μια μονάδα στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής μίλησε για «ξαφνικό θάνατο της περιοχής, με τις συνέπειες να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις». Από έρευνα που έκανε το Επιμελητήριο το 2015 όπως ανέφερε, «το 45% του ΑΕΠ της περιοχής προέρχεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και τις συναφείς με αυτήν δορυφορικές επιχειρήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι για τα στελέχη της ΔΕΗ
Την ώρα που καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι αποζημιώσεις απόλυσης για τους νέους εργαζομένους, «απελευθερώνονται» οι μηνιαίες αμοιβές των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων, γενικών...
Πάρτι για τα στελέχη της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
Το τεκμηριωμένο «όχι» των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ στο ενεργειακό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Αντιρρήσεις και από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.
ΔΕΗ: σε διασταυρούμενα πυρά οι αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται στη ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε χθες η επεξεργασία του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
Η επέκταση των εισπρακτικών μεθόδων, που ήδη ισχύουν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θεσπίζεται με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την ενέργεια, που...
Σε εισπρακτικές οι οφειλές στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπ. Κ. Χατζηδάκης
Επικοινωνιακά τρικ για «άλωση» της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απορρίπτει τις εργασιακές ανατροπές η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε πως τα μέτρα στην ουσία θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Απορρίπτει τις εργασιακές ανατροπές η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας