Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χορηγία με υστεροβουλία...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χορηγία με υστεροβουλία...

  • A-
  • A+
Με την υποστήριξη του υπ. Παιδείας και με τον Ερυθρό Σταυρό σε ρόλο «μπροστάρη», η κινεζική εταιρεία προχωρά πρόγραμμα για «την υποστήριξη 2.170 παιδιών που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες με κοινωνικό αποκλεισμό» ● Αντιδρά η ΕΛΜΕ Πειραιά που βλέπει προσπάθεια «εξαγοράς του πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ».

Μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Πειραιά ενημερώθηκαν προ ημερών για ένα πρόγραμμα με χορηγό την Cosco, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και αφορά «την υποστήριξη 2.170 παιδιών που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες με κοινωνικό αποκλεισμό».

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την τοπική ΕΛΜΕ, η οποία απορρίπτει τέτοιου είδους ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της εταιρείας είναι η «εξαγορά του πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ».

Το πρόγραμμα «Children Included» έχει 12μηνη χρονική διάρκεια, αφορά μαθητές ηλικίας από 6 έως 18 ετών και περιλαμβάνει την επιχορήγηση εκπαιδευτικών και δημιουργικών δράσεων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου του Πειραιά και των ευρύτερων περιοχών (Καμίνια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα) αλλά και της Αθήνας (Σεπόλια, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνός) καθώς και τη χρηματοδότηση των εξόδων προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις 80 μαθητών της Γ’ Λυκείου, για την επιλογή των οποίων θα συνυπολογιστούν τόσο οικονομικά κριτήρια όσο και ο βαθμός επίδοσης στη Β’ Λυκείου. Αριστεία υπέρ πάντων, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας...

Συνολικά στο πρόγραμμα διατίθενται 500.000 ευρώ από τις οποίες οι 280.000 θα δοθούν στις οικογένειες με παιδιά στην τελευταία τάξη του Λυκείου, η επιλογή των οποίων θα γίνει κατόπιν ελέγχου των στοιχείων που θα φτάσουν στον Ερυθρό Σταυρό από τις οικογένειες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αφού πρώτα οι μαθητές λάβουν τη σχετική ενημέρωση εντός των σχολείων από τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των μονάδων!

Αποπροσανατολισμός

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους προγράμματα και κατακεραυνώνει την Cosco, κατηγορώντας την ότι είναι αυτή που ουσιαστικά οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό τις οικογένειες των εργαζομένων που απασχολεί με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόγραμμα «ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των υπερκερδών».

«Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές θα βρουν ατομική και προσωρινή διέξοδο σε τέτοια προγράμματα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Το αντίθετο, πρέπει να μας πεισμώνει για την ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, για κρατική στήριξη των φτωχών παιδιών, για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Στα σχολεία μας, οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι τραγικές, η συντήρηση στα σχολεία και σε τεχνολογικό εξοπλισμό επίσης, κοντά μέσα Νοέμβρη και υπάρχουν ακόμα κενά ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο δυνάμωμα του κοινού αγώνα για να βγούμε από τη μιζέρια και όχι στην ‘‘ατομική’’ αναζήτηση για χορηγούς», τονίζει η τοπική ΕΛΜΕ στη σχετική ανακοίνωση.

Οι χορηγίες είναι κάτι που όχι μόνο δεν έχει απορρίψει η κυβέρνηση, αντίθετα τις στηρίζει αναφανδόν, συνδέοντάς τες μάλιστα άμεσα με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εν κατακλείδι με τη -χαμηλή- κρατική χρηματοδότησή τους.

Είναι σε γνώση του υπουργείου Παιδείας η ενέργεια αυτή; Η απάντηση μας δόθηκε εμμέσως, αφού στο ερώτημα που απευθύναμε στο υπουργείο ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν όχι μόνο γνωρίζει το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά το στηρίζει -όπως όλα δείχνουν- αφού εκπρόσωπός του θα παρευρεθεί αύριο στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Cosco για την υλοποίηση του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00, στα γραφεία του ΟΛΠ στον Πειραιά.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
240.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό
Χρηματική επιταγή ύψους 240.000 ευρώ παραδόθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο πλαίσιο της δράσης «EUStaff4Refugees» για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων. Το ποσό θα διατεθεί...
240.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
Το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα για την προσχολική αγωγή και τις προκάτ αίθουσες
Με στοιχεία απαντάει το υπουργείο Παιδείας τόσο στην ΚΕΔΕ, που ζητά από το υπουργείο την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ● Σε συνολικά 18 σχολικές μονάδες...
Κόντρα για την προσχολική αγωγή και τις προκάτ αίθουσες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου...
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άσυλο γράφεται με υ...
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί ως όχημα για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα, αρχή την οποία συμμερίζονται τα δύο συνεργαζόμενα υπουργεία, Παιδείας και...
Το άσυλο γράφεται με υ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης
«Φέτος βάλαμε τις βάσεις για τη συνύπαρξή μας και για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους μαζί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, που...
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας