Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα δάση θέλουν προστασία δώδεκα μήνες τον χρόνο

Στιγμιότυπο από προηγούμενη διαμαρτυρία των δασεργατών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δάση θέλουν προστασία δώδεκα μήνες τον χρόνο

  • A-
  • A+
Επειτα από 22 χρόνια υποστελέχωσης και ερήμωσης, τα δασαρχεία της επικράτειας στελεχώθηκαν πριν από 15 μήνες με 5.066 ανθρώπους που, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, δούλεψαν ως δασεργάτες προσφέροντας σημαντική δουλειά για την πυροπροστασία ● Οι συμβάσεις τους ανανεώθηκαν μία φορά και τώρα λήγουν εκ νέου, οπότε αύριο διαδηλώνουν στο υπ. Εργασίας ζητώντας την πρόσληψή τους

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε συναντήσει τον παππού Χρήστο που είχε προσφερθεί να μας σεργιανίσει στα καμένα του χωριού του. Ηξερε πού έβγαιναν τα σαλιγκάρια και πού τα σπαράγγια, αναφερόταν στα δέντρα με μεγάλη τρυφερότητα, δείχνοντάς μας από ποια έπαιρνε το ρετσίνι στα νιάτα του και είχε ένα παρατσούκλι για τις πλαγιές και τις κορφές.

«Τι τα θες, οι φωτιές σβήνονται το χειμώνα», μας είχε πει, εξηγώντας ότι είναι η πρόληψη αυτή που μπορεί να τα σώσει.

Τη σοφία του παππού μάς θύμισε και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που συντάχτηκε μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι και έγινε γνωστό από το όνομα του επικεφαλής του, σπουδαίου επιστήμονα Goldammer, που μαζί με Ελληνες συναδέλφους του εργάστηκαν αφιλοκερδώς για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα: τον κεντρικό ρόλο που παίζει η πρόληψη αλλά και η αποκατάσταση, όπως είναι η απομάκρυνση καμένων δέντρων, οι εργασίες για αποφυγή διάβρωσης του εδάφους από τις βροχές, οι αναδασώσεις κ.ά.

Αυτό ακριβώς είναι και το αίτημα των δασεργατών που θα συγκεντρωθούν αύριο Τετάρτη 20 του μήνα στο υπουργείο Εργασίας. Σύνθημά τους: «Τα δάση θέλουν προστασία 12 μήνες το χρόνο».

Περί τίνος πρόκειται; «Πριν από περίπου 15 μήνες ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 22 χρόνια, τα 102 δασαρχεία ολόκληρης της χώρας στελεχώθηκαν με προσωπικό, 5.066 ανθρώπων, οι οποίοι μετά από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα απόκτησαν την ιδιότητα του δασεργάτη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσληφθήκαμε την 1η Αυγούστου 2018. Οι προσλήψεις έγιναν με “κοινωνικά” κριτήρια. Το πρόγραμμα είχε σκοπό να έχει διάρκεια 8 μηνών. Προφανώς είδαν ότι αποδίδει το έργο και μας δώσαν άλλους 8 μήνες παράταση.

»Οι αρμόδιοι φορείς μάς αποκαλούν “ωφελούμενους”, ενώ είμαστε και εμείς εργαζόμενοι. Πολλοί επίσης δεν αναφέρονται καν στο έργο μας. Χειριζόμαστε αλυσοπρίονα, κονταροπρίονα, μεσινέζες, χειροπρίονα, κόφτες, τσάπες, τσεκούρια, γκασμάδες, κλαδευτήρια, κλαδοφάγους, και άλλα πολλά. Καθαρίζουμε από μπάζα, σκουπίδια τα δάση μας. Ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες ή συντηρούμε αυτές. Εργαζόμαστε κάνοντας τις ανάλογες εργασίες σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, πανεπιστήμια κ.ά. Μέσα στους 5.066 είναι και επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τα δασαρχεία, δηλαδή δασολόγοι και δασοπόνοι», μας εξηγεί ένας εκ των 5.066 «ωφελούμενων», ο Νίκος Καραγιάννης, εργαζόμενος στο δασαρχείο Αιγάλεω, που επιδίωξε να μας ενημερώσει για τη σπουδαιότητα της δουλειάς τους, διευκρινίζοντας ότι είναι απλώς ένας δασεργάτης στο Δασαρχείο Αιγάλεω, όχι συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.

Με έγνοια τόνισε τη σπουδαιότητα του πορίσματος Goldammer και των εργασιών πρόληψης και αποκατάστασης του δάσους που επιτελούν – ίσως για πρώτη φορά, αφού τα δασαρχεία ήταν πάντα υποστελεχωμένα, σε βαθμό απαξίωσης.

Δασεργάτες του δασαρχείου Αιγάλεω δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες

Ενδεικτικό είναι ότι στο Δασαρχείο Αιγάλεω το μόνιμο προσωπικό αποτελείται από 21 άτομα –και συγκεκριμένα 13 δασοφύλακες, 3 δασοπόνους, 3 δασολόγους, 1 διοικητικό, 1 οδηγό– που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα 1.260.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 765.000 είναι δάση ή και δασικές εκτάσεις. Και με τη συνδρομή του προγράμματος προστέθηκαν στο δυναμικό του συνολικά 55 άτομα: 47 δασεργάτες, 2 δασοπόνοι, 2 δασολόγοι, 3 διοικητικοί, 1 ειδικός δασικής προστασίας. Λειτουργούσε λοιπόν σχεδόν με λιγότερο προσωπικό από το 1/3 του δυναμικού που διαθέτει σήμερα μέσω του προγράμματος και που «κι αυτό δεν φτάνει», όπως λέει ο συνομιλητής μας.

«Το πρόγραμμα, η δουλειά σας, είχε κάποιο αποτέλεσμα;» ρωτάμε. «Το αποτέλεσμα που συντελέστηκε με τη βοήθεια αυτών των 5.066 δασεργατών και επιστημονικού προσωπικού φάνηκε ήδη από την πρώτη χρονιά: με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, στο τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σε σχέση με το 2018, είχαμε 84% περισσότερες πυρκαγιές, ενώ οι καμένες εκτάσεις ήταν μειωμενες κατά 39%. Είναι προφανές πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος δασοπροστασίας-πυροπροστασίας. Μετά από 15 μήνες λοιπόν θέλουν να σταματήσει το πρόγραμμα, προφασιζόμενοι και το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, και να μας στείλουν πάλι εμάς στην ανεργία και τα δάση στο έλεος του Θεού. Αραγε δεν βρέθηκε ούτε ένας επιστήμονας να πει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τώρα είναι που γίνεται καλύτερα η δουλειά αυτή; Για τον λόγο αυτό, επειδή αγαπάμε τα δάση και θέλουμε και το επόμενο καλοκαίρι να καούν ακόμα λιγότερες εκτάσεις δάσους, δεν έχουμε παρά μόνο δύο αιτήματα: ζητάμε την τουλάχιστον 8 μήνη παράταση του προγράμματος μπας και στο διάστημα αυτό οργανωθεί επιτέλους το πρόγραμμα διαχείρισης δασών, βάσει του πορίσματος Goldammer, κι ακόμη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, με το κλασικό, αλλά τι άλλο να πω, αξιοκρατικές διαδικασίες.

»Δεν επιθυμώ ετσιθελικά τη μονιμοποίησή μου. Αλλά δεν θέλω να πάει χαμένη και η εμπειρία μας. Δουλεύουμε σκληρά και με επικίνδυνα εργαλεία, αλλά συνήθως σε πανέμορφο περιβάλλον... Για να αποδώσουμε εμείς, και φαντάζομαι οι περισσότεροι, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες. Αν μας διώξουν και προσλάβουν άλλους την άνοιξη και βάλε, μέχρι να εκπαιδευτούν οι καινούργιοι θα περάσει όλο το καλοκαίρι. Και όλον αυτόν τον χειμώνα, που γίνεται καλύτερα η δουλειά, θα είναι μόνα τους τα δάση... Τέλος πάντων, για να μη σας ζαλίζω άλλο, στις 20 του μηνός έχουμε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Μετά πορεία στη Βουλή. Θα έρθει κόσμος από παντού...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσοστό δασοκάλυψης στη χώρα μας φτάνει το 64%: από αυτό, το 25,4% είναι δάση, το 25% δασικές εκτάσεις και το 13,6% βοσκότοποι και άλλες εκτάσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα έγγραφο του Δασαρχείου λέει πολλές αλήθειες
Πώς μεθοδεύεται η υλοτόμηση μέρους του Σέιχ Σου, προκειμένου να κατασκευαστεί λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας ● Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει την απάντηση της δασάρχη Ελ. Αγγελίδου προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία.
Ενα έγγραφο του Δασαρχείου λέει πολλές αλήθειες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς δύο εισόδων του υπουργείου Εργασίας στη οδό Σταδίου προχώρησαν από τις 8 το πρωί εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ, που ζήτησαν συνάντηση με τον Γιάννη Βρούτση.
Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο στις τράπεζες
Θέσεις «μάχης» παίρνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής και παντραπεζικής απεργίας με αφορμή τις απολύσεις των 24 υπαλλήλων της Πειραιώς.
Πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο στις τράπεζες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας
Σε πανελλαδική κινητοποίηση καλεί αύριο η Επιτροπή Αγώνα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας για τη διαφαινόμενη οριστική κατάργηση της επικουρικής παροχής που λάμβαναν από τον...
Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας
Χεβρώνα, πόλη - φάντασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
Τον Φεβρουάριο του 1994, ένας Ισραηλινός Εβραίος έποικος σκότωσε 29 Μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε ένα τζαμί στη Χεβρόνα, στη Δυτική Όχθη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από εκείνο το περιστατικό,θα...
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
«Κλείδωσε» για αύριο Πέμπτη (18.30) η συνάντηση μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, την υφυπουργό...
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας