• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 33.2°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.1°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 27.2°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενόψει κατάρρευσης ο Δήμος Χαϊδαρίου

 • A-
 • A+
Η οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του, με τον δήμο να βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης στάσης πληρωμών, αρχής γενομένης από τους ίδιους τους εργαζομένους του ● Ευελπιστεί σε κυβερνητική παρέμβαση-σανίδα σωτηρίας για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ευελπιστώντας σε μια σανίδα σωτηρίας που θα τον βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση που έχει χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου. Η οικονομική κατάσταση του δήμου χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη από αρμόδια στελέχη του, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες (με κυριότερη τη μισθοδοσία του προσωπικού) είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του· υπολείπονται κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) που παίρνει, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών που διαθέτει η δημοτική αρχή.

Τα νούμερα που παρουσίασαν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στην «Εφ.Συν.» είναι αμείλικτα: ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει σήμερα αποθεματικά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (περιγράφονται ως τα χαμηλότερα αποθεματικά ανά τους ΟΤΑ της χώρας), ενώ απαιτούνται 1,5 εκατ. για τη μισθοδοσία δύο μηνών. Για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 υπολείπονται 400.000 ευρώ. Και αυτό ενώ έχει αφεθεί εκτός προϋπολογισμού σειρά προτάσεων διευθύνσεων του δήμου για παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες συνολικού ύψους 850.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν έναν δήμο πολύ κοντά στην κήρυξη στάσης πληρωμών, ξεκινώντας από τους δημοτικούς υπαλλήλους και μάλιστα από τον επόμενο μήνα. Η δημοτική αρχή ευελπιστεί σε μια κυβερνητική παρέμβαση που θα τη σώσει από το αδιέξοδο, έχοντας ξεκινήσει τακτικές επαφές με αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών), διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, έκτακτη χρηματοδότηση, αναχρηματοδότηση δανείων και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τους.

Ομως παράλληλα εξετάζει πρόσθετες επιλογές, που χωρίς αμφιβολία μοιάζουν τρομακτικές για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σε πρώτο βαθμό, ο δήμος προτίθεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: μείωση μισθολογικού κόστους και είσπραξη οφειλών από ιδιώτες.

Το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς κάθε διεκδίκηση εργαζομένων (δίκαιες αναμφίβολα διεκδικήσεις) είχε θετική για τους ίδιους εξέλιξη: θεσμοθετήθηκαν το λεγόμενο επίδομα 176 ευρώ και 13ος-14ος μισθός και απέκτησαν μόνιμες σχέσεις εργασίας επιπλέον 80 εργαζόμενοι.

Ενδεχόμενο λουκέτου

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης μισθολογικού κόστους παραπέμπει σε μείωση προσωπικού. Εξετάζεται το ενδεχόμενο λουκέτου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες στο οργανόγραμμα του δήμου. Σύμφωνα με δημοτικά στελέχη, το συγκεκριμένο λουκέτο θα εξυπηρετούσε το σχέδιο του δήμου να μειώσει το μισθολογικό κόστος μόνο εάν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου – αίτημα για αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση έχει τεθεί στην κυβέρνηση.

Οι ανείσπρακτες οφειλές στον Δήμο Χαϊδαρίου από ιδιώτες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ. Αναζητώντας τις οφειλές, ο δήμος μάλλον θα είναι αμείλικτος απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες, αν κρίνουμε από την περίπτωση που μας περιγράφηκε: ιδιώτης που χρωστούσε 650.000 ευρώ παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα τελευταία στιγμή πριν παραγραφούν οι οφειλές του.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούν να βγάλουν άμεσα τον δήμο από το οικονομικό αδιέξοδο. Χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν στήριξη από την κυβέρνηση και ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

«Υφίσταται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Εχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια και πολυμέτωπη προσπάθεια ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση. Στους πολίτες του Χαϊδαρίου αξίζει ένας δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική συνολικά της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός. Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος έχει εντοπίσει καλές διαθέσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αρκούν, όμως, οι διαθέσεις;

Διεκδικήσεις ακινήτων

Δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια διεκδικεί παράλληλα ο Δήμος Χαϊδαρίου, θέλοντας να τα θέσει προς αξιοποίηση και να ενισχύσει τα έσοδά του. Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η δημοτική αρχή για την παραχώρηση ακινήτου έκτασης 66 στρεμμάτων που βρίσκεται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Πιο επιτακτικό είναι το αίτημα του δήμου να παραχωρηθεί στον ίδιο και τους κατοίκους του Χαϊδαρίου η έκταση της προβλήτας 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, έκταση «πολύτιμη για την αναβάθμιση του Χαϊδαρίου αλλά και για την πρόσβαση της πόλης στο φυσικό και ιστορικό της επίνειο, την Ακτή Σκαραμαγκά», όπως αναφέρει πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Στο σημείο λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων και στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Χαϊδαρίου με τη λήξη της λειτουργίας της δομής.

Η δημοτική αρχή ζητά να του δοθεί το συντομότερο η ιδιοκτησία της έκτασης, ασχέτως της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων, στους οποίους δηλώνει ότι στέκεται αλληλέγγυα, ζητάει όμως την αποσυμφόρηση της δομής για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερπληθυσμού και γκετοποίησης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, φιλοξενούνται σήμερα 2.700 πρόσφυγες ενώ η δομή μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 ανθρώπους.

Ο δήμος, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ζητάει «να ενισχυθούν άμεσα από την κεντρική εξουσία οι λειτουργίες της πόλης και του δήμου οι οποίες επιβαρύνονται από τη χωροθέτηση του Κέντρου στον Σκαραμαγκά (ασφάλεια, συγκοινωνία, υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου)» και «να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο σε όλη τη χώρα η διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία ισχύει η προθεσμία για μια «χρυσή» ευκαιρία διαγραφής προσαυξήσεων και τόκων από βεβαιωμένα χρέη προς τους δήμους, από πηγές πάσης φύσεως έχουν οι οφειλέτες.
Λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους
Παράταση δύο μηνών, ώς το τέλος του έτους, παίρνει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε έως και 100 δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων ● Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα.
Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στους δήμους
Γενναίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους επαναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών ● Προσφέρεται σε οφειλέτες η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους, αλλά και πλήρους...
Νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρωστάνε στον δήμο ακόμα και τα δέντρα
Βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δ.Αθηναίων έχουν 1.150.000 πολίτες, όταν οι εγγεγραμμένοι σ’ αυτόν είναι 664.000. Οι υπηρεσίες του καταθέτουν 3+1 προτάσεις για τους πλειστηριασμούς, καθώς οι υφιστάμενες διατάξεις...
Χρωστάνε στον δήμο ακόμα και τα δέντρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας