• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.2°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.1°C / 11.0°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
Ανοίγουν την πόρτα στις προσλήψεις
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν την πόρτα στις προσλήψεις

 • A-
 • A+
Ο νέος κύκλος κινητικότητας θα κρίνει τον τελικό αριθμό
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σπεύστε να διεκδικήσετε προσλήψεις, αλλά... με φειδώ! Σε αυτό το πνεύμα κινείται η εγκύκλιος που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους φορείς του Δημοσίου, καλώντας τους να υποβάλουν μέχρι 26 Νοεμβρίου τα αιτήματά τους για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους με νέες προσλήψεις, είτε για τις πάγιες είτε για τις εποχικές τους ανάγκες. Πρόκειται για το πρώτο βήμα της νέας στρατηγικής προσλήψεων στο Δημόσιο, η οποία θα προχωρά ταυτόχρονα σε ετήσιο αλλά και πολυετές πλάνο. Βάση της εγκυκλίου, άλλωστε, αποτελούν οι σχετικές προβλέψεις του νόμου (4590/2019) που θέσπισε επί θητείας της στο (πρώην) υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Εν προκειμένω η εγκύκλιος αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020. Στόχος της συγκέντρωσης των αιτημάτων είναι ο καλύτερος προγραμματισμός της έγκρισής τους, με τρόπο «πλήρως εναρμονισμένο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα», σημειώνεται στην εγκύκλιο. Η αναλογία «Μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση» δεν πρόκειται να αλλάξει επί τα χείρω, όπως έχουν διαβεβαιώσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, το δόγμα στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών συνοψίζεται στο «πρώτα κινητικότητα, μετά προσλήψεις».

Επομένως, κομβικός για την εξέλιξη των αιτημάτων για προσλήψεις θα είναι ο νέος κύκλος κινητικότητας που πρόκειται να εκκινήσει από το υπουργείο. Οπως έχει γράψει πρώτη η «Εφ.Συν.» (12/09/2019), τα προς έγκριση αιτήματα των φορέων αφορούν την κάλυψη 8.005 θέσεων μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων υπαλλήλων. Η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας δημοσιεύθηκε προσφάτως σε ΦΕΚ και προσεχώς αναμένεται να εξετάσει τα αιτήματα των δημόσιων φορέων. Αν εγκριθούν στο σύνολό τους, ο νέος κύκλος κινητικότητας θα είναι ο μαζικότερος ως προς την προσφορά θέσεων.

Αξιολόγηση

Με την εγκύκλιο το υπουργείο επισημαίνει στους φορείς ότι πριν από την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος για προσλήψεις θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί «αν ο φορέας έχει καταφέρει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του». Τα αιτήματα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη την αναγκαιότητα της πρόσληψης, τον αριθμό των κενών θέσεων του φορέα, τον αναγκαίο χρόνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων, καθώς και το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης και, στην περίπτωση που πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, τη συνολική προκαλούμενη δαπάνη για κάθε έτος.

Προϋπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση όποιου αιτήματος πρόσληψης είναι προηγουμένως ο φορέας να έχει προβλέψει κενή θέση στο ψηφιακό του οργανόγραμμα. Ο τελικός ετήσιος προγραμματισμός θα διαμορφωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις οδηγίες προς τους ΟΤΑ σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό οι προσλήψεις προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, καθώς οι εν λόγω θέσεις θεωρούνται ήδη δεσμευμένες.

Τοποθετήσεις πελατειακού τύπου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πεδίο για αυθαίρετες μετακινήσεις προϊσταμένων στη Βουλή και διευθετήσεις πελατειακού τύπου «έστρωσε» η κυβέρνηση με τις τροποποιήσεις του κανονισμού της Βουλής που ψηφίστηκαν χθες.

Με τροποποίηση του άρθρου 81, δίνεται η δυνατότητα για μετακινήσεις κάθε βαθμίδας προϊσταμένων (διευθυντών, γενικών διευθυντών, τμηματαρχών), με μόνη απόφαση του προέδρου της Βουλής, χωρίς να προηγείται κάποια γνωμοδότηση αρμόδιου οργάνου.

Οπως τονίζουν πηγές μας, με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η φιλοσοφία του νόμου που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και επί προεδρίας Ν. Βούτση (έθετε σε εφαρμογή για πρώτη φορά ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων στη Βουλή στα πρότυπα του «νόμου Βερναρδάκη», με αξιοκρατικές διαδικασίες βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων), δεδομένου ότι ο κάθε υποψήφιος είχε υποβάλει αίτηση για συγκεκριμένες θέσεις και η συνάφεια των τίτλων σπουδών του είχε κριθεί με βάση τις απαιτήσεις της θέσης ευθύνης.

Πηγές της «Εφ.Συν.» περιγράφουν τον παραλογισμό των τροποποιήσεων με συγκεκριμένα παραδείγματα: κάποιος με πτυχίο και μεταπτυχιακό στα οικονομικά, που έχει κριθεί διευθυντής Οικονομικού, θα μπορεί να μετακινηθεί στη διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων. Ακόμη, θα μπορεί κάποιος να βρεθεί προϊστάμενος σε κάποια μονάδα χωρίς να έχει καθόλου προϋπηρεσία στο σχετικό αντικείμενο και ενδεχομένως χωρίς να έχει κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση!

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
Για την έγκαιρη υποβολή των αιτημάτων τους για προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού στη διάρκεια του 2019 καλεί το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ της χώρας, με εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γενικοί γραμματείς από το Μητρώο Στελεχών
Πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπει αλλαγές στον τρόπο διορισμού των γενικών γραμματέων των ΟΤΑ. Το σχέδιο αλλαγής της διαδικασίας στελέχωσης που υπακούει στη μνημονιακή...
Γενικοί γραμματείς από το Μητρώο Στελεχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχι στην κατάργηση των κοινοτήτων λέει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων
Βέλη από κάθε πολιτική κατεύθυνση εκτοξεύθηκαν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα ανάδειξης αυτοδιοικητικών αρχών.
Οχι στην κατάργηση των κοινοτήτων λέει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας