Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλα έλεγε, άλλα έκανε ο κ. Ζέρβας
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλα έλεγε, άλλα έκανε ο κ. Ζέρβας

  • A-
  • A+

Τα δημοτικά τέλη σηματοδότησαν το τέλος της εκεχειρίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και η διοίκηση δέχτηκε μαζική επίθεση από την αντιπολίτευση για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων τις οποίες ο δήμαρχος είπε ότι θα τις τηρήσει αλλά… σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Στο τέλος της έντονης συζήτησης, πάντως, η οριζόντια μείωση κατά 12,5% υπερψηφίστηκε και όλοι έχουν κρατήσει τις σημειώσεις τους για την επόμενη χρονιά…

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καμιά παράταξη δεν υστέρησε, αλλά σίγουρα ξεχώρισε η πρώτη «κανονιά» που ακούστηκε διά στόματος Γιώργου Ορφανού («Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον»), ο οποίος έκανε χρήση της πολιτικής του εμπειρίας σχολιάζοντας πως «ωραία περάσαμε, αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες», τονίζοντας ότι αυτό που κάνει η διοίκηση είναι «συνειδητή εξαπάτηση», αφού ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας προεκλογικά έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι θα μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Θέμα πολιτικής ηθικής έθεσε και ο Βασίλης Γάκης («Θεσσαλονίκη υπεύθυνα»), αλλά η συζήτηση πήρε άλλη διάσταση όταν ο Αντώνης Γαζάκης («Η πόλη ανάποδα») κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη, γεγονός που μάλλον εξέπληξε τους πάντες, σε σημείο να συμφωνήσει με την πρόταση ακόμη και ο σύμβουλος Γιάννης Κουριανίδης («Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική»), που βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά του ιδεολογικού τόξου με τις εθνικιστικές του θέσεις.

Το σχέδιο του κ. Γαζάκη προέβλεπε, εν συντομία, πως «ο γενικός συντελεστής για την κατοικία διαμορφώνεται στο 1,50 €/τ.μ. (μείωση κατά 42% σε σχέση με 2018) και για τους επαγγελματικούς χώρους αυξάνεται στα 5,50 €/τ.μ. (αύξηση κατά 28% σε σχέση με 2018). Οπότε τα έσοδα από κατοικίες θα είναι 17.682.858,00 € και από τους επαγγελματικούς χώρους 42.054.353,00 € (σύνολο 59 εκατ.)». Αντίθετα, με την πρόταση της διοίκησης, από τις κατοικίες θα εισπραχθούν 26.524.287 € και από τους επαγγελματικούς χώρους 28.749.884,96 €, σύνολο 55 εκατομμύρια. Με το σχέδιο της «Πόλης ανάποδα» θα υπήρχε και 75% μείωση σε πολύτεκνους, 50% σε τρίτεκνους, μείωση σε ΑμεΑ, απόρους και 75% μείωση για τους ανέργους.

Να ενταχθεί η πρόταση Γαζάκη στο σχέδιο του δήμου πρότεινε η Ελλη Χρυσίδου («Θεσσαλονίκη μαζί»), που νωρίτερα σχολίαζε πως είναι λαϊκισμός απλώς να υποστηρίζει η διοίκηση πως «όποια μείωση είναι καλή». Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη («Λαϊκή Συσπείρωση»), «η μείωση είναι ανεπαίσθητη», κακώς η πόλη διαιρείται σε δύο μόνο ζώνες οι οποίες πρέπει να καθοριστούν και να βασιστούν «όχι μόνο σε γεωγραφικά αλλά και σε άλλα ιδιαίτερα και αντικειμενικά καθορισμένα κριτήρια που να λαμβάνουν, π.χ., υπόψη την ανισομέρεια στο εισόδημα του κόσμου και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες».

Πυρ ομαδόν

Σφοδρή επίθεση για αθέτηση όσων η διοίκηση εξήγγελλε προεκλογικά έκαναν ο Ανδρέας Κουράκης («ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη») -λέγοντας ότι η διοίκηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την καθαριότητα- και ο Γιώργος Ρακκάς («Μένουμε Θεσσαλονίκη») -που σάρκασε πως «είναι η στιγμή που η μετεκλογική περίοδος εκδικείται την προεκλογική»-, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος («Οικολογία Αλληλεγγύη») πρότεινε μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις οροφές των κτιρίων του Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Γαζάκη, επικαλούμενος την έλλειψη έκθεσης της οικονομικής υπηρεσίας (!) ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τη χαρακτήρισε μεν πρωτόλεια, ωστόσο «μπορεί να αξιοποιηθεί την επόμενη χρονιά»…

Ο κ. Ζέρβας αντεπιτέθηκε φυσικά με την αναφορά του στην οριζόντια μείωση και την ελάφρυνση κυρίως των «μετρόπληκτων» καταστηματαρχών και σχολίασε πως αντιπαρέρχεται «τα περί ψεμάτων, τα περί πολιτικής ηθικής» διότι «πίστευα ότι κάποιοι άνθρωποι ξέρουν να χάνουν. Ελπίζω ότι ξέρετε να χάνετε, όπως ξέρετε και μαθηματικά. Τέσσερα χρόνια επί 12,5% ίσον 50%».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
Η σφοδρή ενόχληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο άκουσμα της προσφυγής στο ΣτΕ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε...
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
Κρατά μικρό καλάθι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ζητά να κριθεί στο τέλος της θητείας του για την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας της πόλης.
Πίστωση χρόνου ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την καθαριότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανω-κάτω είναι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς η νέα διοίκηση φαίνεται να… έχει χαθεί σε έναν λαβύρινθο, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη λογική των εκκαθαρίσεων.
Ιντριγκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
Με δεξιά ρητορική και αναβίωση όλων των αποτυχημένων σχεδίων από το 1980 και μετά των διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η πόλη που οραματίζεται τελικά ο δήμαρχός της Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μια σέξι πόλη με πολλούς… εγκληματίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Συγκλητικοί και πληβείοι άλλαξαν μαζί (και χώρια) χρόνο
Με ένα προχωρημένο μάθημα αυτογνωσίας από μάστερ του είδους ξεκίνησε για τους Θεσσαλονικείς το 2020. Η παράσταση υποδοχής του Νέου Έτους στην πλατεία Αριστοτέλους συνοδεύθηκε από την παρουσία κιγκλιδωμάτων που...
Θεσσαλονίκη: Συγκλητικοί και πληβείοι άλλαξαν μαζί (και χώρια) χρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας