Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελπίδα ζωής για 6χρονο Αφγανό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίδα ζωής για 6χρονο Αφγανό

  • A-
  • A+

Ολες του τις ελπίδες για να μπορέσει να ζήσει με ασφάλεια ο εξάχρονος γιος του, να παρακολουθείται σε νοσοκομείο και να μπορεί να παίρνει την πανάκριβη και εξειδικευμένη αγωγή που κρατά τον εγκέφαλό του λειτουργικό, ο Ραχίμ Ρ. τις στηρίζει πια στην αυριανή εξέταση της μεταγενέστερης αίτησής του για άσυλο σε δεύτερο βαθμό.

Μεταγενέστερη είναι η αίτηση που περιλαμβάνει νέα υποστηρικτικά στοιχεία, τα οποία δεν ήταν γνωστά όταν εξετάστηκε η αίτηση σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Η διαδικασία έχει κατασυκοφαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που σχεδόν ομολογεί ότι επείγεται να κάνει απελάσεις και βέβαια θεωρεί ότι η υποβολή μεταγενέστερου αιτήματος καθυστερεί τον στόχο της απέλασης.

Αλλά η υπόθεση του Ραχίμ Ρ. αναδεικνύει αυτό που είναι γνωστό: λόγω εξοντωτικού φόρτου εργασίας, απειρίας ή σκοπιμότητας, η εξέταση των αιτημάτων ασύλου μπορεί να γίνει βιαστικά και επιδερμικά, χωρίς γνώση όλων των στοιχείων και χωρίς ενδελεχή αξιολόγησή τους, οδηγώντας σε μια συχνά καταστροφική για τη ζωή του πρόσφυγα απόφαση απέλασης.

Ο Ραχίμ έφτασε στη Χίο μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά στις 19 Μαρτίου 2016, μία μέρα πριν τεθεί σε ισχύ η αμφιλεγόμενη ευρωτουρκική συμφωνία. Είναι αφγανικής καταγωγής αλλά σχεδόν όλη τους τη ζωή την πέρασαν στο Ιράν. Εκεί δούλευε προπονητής καράτε και κικ μπόξινγκ, εργάστηκε μάλιστα στην εθνική ομάδα, εκεί γεννήθηκε η κόρη του και ο γιος του, ο Αχμάντι. Πέντε μέρες μετά τη γέννησή του διαγνώστηκε με φαινυλκετονουρία.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», πρόκειται για νόσημα γενετικό και χρόνιο που συνίσταται σε ανεπάρκεια ενός ενζύμου. Αν δεν αντιμετωπιστεί με ειδική δίαιτα, μπορεί να προκαλέσει «δυσλειτουργία του εγκεφάλου, με συνέπεια καθυστέρηση της νοητικής και κινητικής εξέλιξης του ασθενή».

Προτείνεται μέχρι την ηλικία των 12 δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη με ειδικά τρόφιμα και συμπληρώματα αμινοξέων, ενώ βασική προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση από ειδικό παιδίατρο και έμπειρο διαιτολόγο, η μέτρηση σε εξειδικευμένο εργαστήριο κάθε 15 ημέρες και η κλινική εξέταση με ειδικό αιματολογικό έλεγχο κάθε χρόνο.

Μόνο τα συμπληρώματα διατροφής που πρέπει να παίρνει ο Αχμάντι κοστίζουν 803,35 ευρώ τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σύμφωνα με προσφορά ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Οπως λέει ο Ραχίμ, δεν είχε ασφάλιση στο Ιράν και δεν δικαιούνται δωρεάν τα σκευάσματα. Εβαλε μέσο για να εξασφαλίσει μια ποσότητα και διαπίστωσε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, ενώ είχε ήδη πάρει κλήση να υπηρετήσει στον ιρανικό στρατό. Μαζί με τη σύζυγό του πήραν την απόφαση να φύγουν.

Από τη Χίο μεταφέρθηκαν αμέσως στον καταυλισμό του Κατσικά στα Γιάννενα. Εκεί γνώρισε μια εθελόντρια που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Φαινυλκετονουρία και κατάφερε να εξασφαλίσει την αποστολή των σκευασμάτων από την Ισπανία. Για να μπορεί να προμηθεύεται τα σκευάσματα και να κάνει τις εξετάσεις στην Ελλάδα, θα έπρεπε να αναγνωριστεί πρόσφυγας.

Πρώτα η υγεία...

Ο Ραχίμ πήγε για τη συνέντευξη ασύλου στο γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Πειραιά χωρίς νομική βοήθεια, θεωρώντας αυτονόητο ότι δικαιούται διεθνή προστασία. Η συνέντευξη κράτησε ώρες, αλλά το θέμα της υγείας του παιδιού απασχόλησε την κουβέντα μόνο λίγα λεπτά.

Η απόφαση βγήκε στις 17 Μαΐου 2017 και ήταν αρνητική, που σημαίνει ότι η οικογένεια του Ραχίμ μπορούσε να απελαθεί στη χώρα καταγωγής του, το Αφγανιστάν, στην οποία δεν έχει ζήσει ποτέ. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η θεραπεία της φαινυλκετονουρίας είναι δυνατή στο Αφγανιστάν, καθώς μια γερμανική οργάνωση έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του νοσοκομείου Μαζάρ Σαρίφ.

Οπως λέει ο δικηγόρος Θοδωρής Ζέης, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας της οργάνωσης Solidarity Now, που ανέλαβε την υπόθεση στο στάδιο της προσφυγής σε δεύτερο βαθμό, η αίτηση στο σκέλος αυτό εξετάστηκε επιπόλαια και επιφανειακά.

«Ενώ υπάρχει πληθώρα πηγών για τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας του Αφγανιστάν, η υπηρεσία ασύλου επέλεξε μονόπλευρα να χρησιμοποιήσει μια μόνο αμφιλεγόμενη πηγή που αναφερόταν γενικά στην εκπαίδευση που παρείχε μια γερμανική οργάνωση στο νοσοκομείο. Ομως αυτή ήταν η άποψη της Υπηρεσίας τη δεδομένη στιγμή. Θα περίμενε κανείς ότι ένα δευτεροβάθμιο όργανο, όπως η Αρχή Προσφυγών, που παρέχει όλα τα εχέγγυα δικαστικής και επιστημονικής εμπειρίας, θα έκανε εμπεριστατωμένη έρευνα στις πηγές», σημειώνει.

Η προσφυγή κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2017. Τον Οκτώβριο του 2018, η Επιτροπή έβγαλε απορριπτική απόφαση, επαναλαμβάνοντας σχεδόν αυτολεξεί την πρωτοβάθμια απόφαση. «Σαν να μην αξιοποιήθηκε καθόλου η δυνατότητα και η ερευνητική εμπειρία των διαθέσιμων εμπειρογνωμόνων…», επισημαίνει ο κ. Ζέης.

Μετά την απόρριψη σε δεύτερο βαθμό, εξασφάλισε απάντηση της διοίκησης της γερμανικής οργάνωσης, ότι παρείχε μόνο στοιχειώδη εκπαίδευση γενικής πρόληψης στο νοσοκομείο του Αφγανιστάν μέχρι το 2015, χωρίς καμία επιβεβαίωση για τη δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί στην παρακολούθηση και θεραπεία της ασθένειας.

Εξασφάλισε επίσης μέσω της πρεσβείας έγγραφο του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν που σημειώνει ότι «η θεραπεία για την αναφερόμενη ασθένεια […] δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα, συνεπώς η οικογένεια πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία». Αυτά τα νέα στοιχεία τα παρέθεσε στη μεταγενέστερη αίτηση, η οποία όμως απορρίφθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες ως μη παραδεκτή, χωρίς να εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Η απάντηση της γερμανικής οργάνωσης που επισημαίνει ότι παρείχε εκπαίδευση για μάλλον συνηθισμένες ασθένειες στο νοσοκομείο «Μαζάρ Σαρίφ» του Αφγανιστάν και δεν επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατή η θεραπεία της φαινυλκετονουρίας

«Είναι αδικία, μάλλον δεν είχαν χρόνο να σκεφτούν τι είναι αυτή η αρρώστια. Αυτός που έκανε την έρευνα μάλλον δεν έιχε υπομονή να το ψάξει. Οποιοσδήποτε να ψάξει στο ίντερνετ, θα δει ότι ακόμα και στην Ελλάδα είναι δύσκολη η θεραπεία. Στεναχωρέθηκα πάρα πολύ», λέει ο Ραχίμ.

Για πρωτοφανή τάχιστη απόρριψη λόγω προφανούς ανθρώπινου λάθους κάνει λόγο ο κ. Ζέης, που έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης και προσφυγή σε δεύτερο βαθμό, η οποία εξετάζεται αύριο.

«Πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις, όπου η αποτυχημένη διαχείριση ενός αιτήματος ασύλου από όλο συνολικά το σύστημα ασύλου, αδικεί καταφανώς τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2013 να συγκροτηθεί ένα δίκαιο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, ενώ οι συνέπειες αυτής της διοικητικής δυσλειτουργίας στη ζωή της οικογένειας των αιτούντων είναι δυσανάλογα βαριές έως ανυπέρβλητες», σημειώνει.
 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτωπο απέναντι στο «φασιστικό» παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης
Αντιφασιστικό μέτωπο αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και λογικής υψώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης - Μελισσίων απέναντι στο ρατσιστικό παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης.
Μέτωπο απέναντι στο «φασιστικό» παραλήρημα της Επιτροπής Κατοίκων Πεντέλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προστατευτικά μέτρα στη Ριτσώνα
Εγκυος μεταφέρθηκε από τη δομή στέγασης προσφύγων της περιοχής σε μαιευτήριο για να γεννήσει και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό ● Δέκα υγειονομικοί σε κατ’ οίκον καραντίνα
Προστατευτικά μέτρα στη Ριτσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι
Πιο εκτεταμένη και πιο σημαντική εμπλοκή στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, το γνωστό EASO.
Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά προσφύγων
Αύριο οι υπογραφές για τη σύσταση έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο στην Αθήνα. Οι προσδοκίες Κουμουτσάκου για μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα...
Πρωτοβουλίες κατά προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά «σκουπιδότοπος» η Υπηρεσία Ασύλου
Σκουπιδότοπο θυμίζει ξανά ο χώρος υποδοχής της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς φαίνεται ότι έληξε η προσωρινή λύση να αναλάβει την καθαριότητα του χώρου συνεργείο από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Ξανά «σκουπιδότοπος» η Υπηρεσία Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας