• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.2°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα
  26°C 24.3°C / 28.2°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι φωνές του ΚΕΘΕΑ είναι πιο δυνατές από τη λασπολογία

 • A-
 • A+

Ενα σημαντικό πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ για προβληματικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα στην κοινότητα των Διαβατών κι ένα ετεροχρονισμένο γράμμα 20 και πλέον ετών από πρώην στέλεχος της κοινότητας «Ιθάκη» (η πρώτη κοινότητα του ΚΕΘΕΑ) έδωσαν τροφή σε όλους εκείνους που απεργάζονται τη διάλυση και την κομματικοποίηση του φορέα.

Ειδικότερα, το πόρισμα ενός φορέα που χρόνια τώρα ελέγχεται και αυτοελέγχεται όσο κανένας άλλος οργανισμός ή φορέας στη χώρα έγινε σημαία για τον υπουργό Υγείας και μερίδα των ακραίων και φανατικών ΜΜΕ.

Επιλεκτικά, τα «ρεπορτάζ» υιοθετούν τις παλιές καταγγελίες του πρώην στελέχους Φοίβου Ζαφειρίδη, που αναφέρονται φυσικά όχι σε έκνομες ενέργειες αλλά σε προσωπικές κυρίως διενέξεις του παρελθόντος και τις ανακατεύουν με τα συμπεράσματα του πορίσματος που παραδόθηκε στον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ τον Ιούλιο.

Ολα αυτά, δε, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο. Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε το πόρισμα πριν δοθεί από τον υπουργό Υγείας στη δημοσιότητα και προφανέστατα καταγράφονται εκεί περιστατικά που θίγουν το κύρος του φορέα, πλην όμως η διερεύνησή τους εντόπισε την «πληγή» και πλέον η επόμενη στάση θα είναι εκείνη της Δικαιοσύνης.

Στη Βουλή, όμως, εκτός από την επιστολή Ζαφειρίδη, παραδόθηκε και υπόμνημα αναλυτικό του πρώην διευθυντή και ενός από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του φορέα.

Το συγκεκριμένο υπόμνημα διέλαθε της προσοχής του υπουργού και των κυριακάτικων ρεπορτάζ, ενώ το ίδιο συνέβη με τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, των εκπροσώπων των οικογενειών και των εργαζομένων του φορέα. Το ίδιο έγινε και με τα δελτία Τύπου που εξέδωσαν όλοι όσοι συγκροτούν το ΚΕΘΕΑ.

Η μονομερής αυτή ενημέρωση προφανώς εξυπηρετεί σαφέστατους σκοπούς αποδοχής μιας πράξης και μιας διορισμένης διοίκησης ανθρώπων που έχουν σχεδόν στο σύνολό τους πλήρη μεσάνυχτα για το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ και γενικότερα για τις εξαρτήσεις.

Στην ετεροχρονισμένη επιστολή-υπόμνημα Ζαφειρίδη απαντά –όπως τότε, έτσι και τώρα– ο Θεοχάρης Τζάλας, πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα των διενέξεων που υπήρξαν τότε στο ΚΕΘΕΑ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΑΝΤΙ» το 1999 (βλ. φωτογραφία).

Υπόμνημα Πουλόπουλου

Στο ανάλογο υπόμνημα του πρώην διευθυντή Χ. Πουλόπουλου, που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ιστορικό του αυτοδιοίκητου και στον Νόμο που ψηφίστηκε το 2003, επί υπουργίας του καθηγητή Κ. Στεφανή, όταν με πρότασή του προς τη Βουλή των Ελλήνων, το ΚΕΘΕΑ τέθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας με ρητή αναφορά στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του, καθώς και στον τρόπο εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, οι λήπτες των υπηρεσιών (μέλη επανένταξης και μέλη οικογένειας) και καταξιωμένα πρόσωπα της κοινωνίας που έχουν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Νόμος 3204/2003). Εκτοτε ο χαρακτήρας και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ έχουν γίνει σεβασά από όλες τις κυβερνήσεις, παρά τις κάποιες αμφιταλαντεύσεις.

«Οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται το κοινωνικό έργο του ΚΕΘΕΑ είναι καταγεγραμμένες στον Κώδικα Δεοντολογίας του Οργανισμού και στον Χάρτη Δικαιωμάτων για τα μέλη και το προσωπικό του. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ έχει υιοθετήσει διαδικασίες ελέγχου τυχόν “παρεκκλίσεων” για ολόκληρο το εσωτερικό του, στις οποίες μπορούν να προσφύγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο του, μέλη, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές.

»Αυτούς τους μηχανισμούς έθεσε σε κίνηση το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, στην περίπτωση της μονάδας στα Διαβατά, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Η εκ των υστέρων πολιτική εκμετάλλευση της εσωτερικής αυτής διαδικασίας και του παραγόμενου πορίσματος, που στην πραγματικότητα μαρτυρούν τα υγιή αντανακλαστικά του ΚΕΘΕΑ και τη δέσμευσή του στη διαφάνεια και δεοντολογία, απαξιώνουν τον Οργανισμό. Ταυτόχρονα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με όσους έχουν ανάγκη τη βοήθειά του.

Γι’ αυτό και οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι ενδιαφέρεται για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους και επιθυμεί να διαφυλάξει το έργο και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ακούγονται τουλάχιστον αστείοι. Η αποδόμηση του ΚΕΘΕΑ που επιχειρεί, προκειμένου να ελέγξει τις αντιδράσεις εντός και εκτός του Οργανισμού, αποτελούν συνταγή διάλυσης [...]»

 

Προς την «Εφημερίδα των Συντακτών»

θέμα: Σχετικά με το Υπόμνημα του κ. Φ. Ζαφειρίδη στη Βουλή για το ΚΕΘΕΑ

Αθήνα 11.11.2019

Με έκπληξη διάβασα το υπόμνημα του κ. Φ. Ζαφειρίδη προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στο οποίο αναφέρονται παραποιημένα τα γεγονότα που αφορούν την αποχώρησή του από το ΚΕΘΕΑ. Ο κ. Ζαφειρίδης απεχώρησε το 1995 από το ΚΕΘΕΑ, όπου ήμουν Πρόεδρος του Δ.Σ., μετά από μία περίοδο κρίσης της οποίας είχε τη βασική ευθύνη και που τον έφερε αντιμέτωπο με τους εργαζόμενους, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του φορέα.

Ευτυχώς με την αποχώρησή του ο κ. Ζαφειρίδης επέτρεψε τη συνέχιση της λειτουργίας και την ανάπτυξη του οργανισμού, για τον οποίο πίστευε ότι μετά από την παραίτησή του θα έπρεπε να κατακερματιστεί ή να διαλυθεί. Ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια με δημοσίευσή μου στο Περιοδικό ΑΝΤΙ (Τεύχος 698/29.10.1999) είχα εξηγήσει τους λόγους αποχώρησης του κ. Ζαφειρίδη από το ΚΕΘΕΑ. Σας αποστέλλω συνεπώς το σχετικό δημοσίευμα και αναρωτιέμαι ποια είναι τα κίνητρα του κ. Ζαφειρίδη σε μια περίοδο που το ΚΕΘΕΑ βάλλεται. Μπορώ να κατανοήσω την πικρία και το φθόνο των λεγόμενων «ιδρυτών» από έναν οργανισμό, αλλά δυσκολεύομαι να ανεχθώ τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Μετά την αποχώρηση του κ. Ζαφειρίδη, το ΚΕΘΕΑ ενέταξε θεσμικές διαδικασίες σχετικές με την ορθή διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Εκείνη την περίοδο συστάθηκε και ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όλα τα επόμενα χρόνια και έως σήμερα. Επίσης, διευρύνθηκε το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ, θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση και συστάθηκαν άλλα θεσμικά όργανα και διαδικασίες, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, που έδωσαν τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ με τη δέσμευση του προσωπικού, των μελών των προγραμμάτων και των οικογενειών, να προχωρήσει σε ανάπτυξη.

Το ΚΕΘΕΑ, ένας φορέας που παρέχει σημαντικό έργο στην ελληνική κοινωνία είναι αναγκαίο να σταματήσει να πλήττεται για πολιτικούς ή μικροπολιτικούς λόγους και για ανερμάτιστες προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων που απεχώρησαν πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Με εκτίμηση

Θεοχάρης Τζάλας

Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕθΕΑ (1992-1993, 1995)

Μέλος του Δ.Σ. και εντεταλμένος σύμβουλος (1994-1995)

 

Οι οφειλόμενες απαντήσεις

Στο τελευταίο δελτίο Τύπου οι εργαζόμενοι αποδομούν ένα προς ένα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα αλλά και την πολιτική χρήση ενός εσωτερικού ελέγχου:

Τι πραγματικά συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ

10 Νοεμβρίου 2019

Τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος με άνισα μέσα ενάντια στο ΚΕΘΕΑ. Για να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πραγματοποιήθηκε για να αποτραπεί η εκλογή νέας διοίκησης από τη Γενική του Συνέλευση.

Πρώτα, βαπτίστηκε κουκούλωμα ένα πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ που αποκάλυπτε αντιδεοντολογικές συμπεριφορές ελάχιστων εργαζομένων σε μια μονάδα του. Ενα πόρισμα που το ίδιο το ΚΕΘΕΑ παρέδωσε στον κ. υπουργό.

Μετά εφευρέθηκαν «ατασθαλίες» με αφορμή έναν έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που όμως έδινε καλύτερο βαθμό στο ΚΕΘΕΑ από την πλειοψηφία των Οργανισμών που ελέγχθηκαν, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπώνται όλοι οι έλεγχοι των ορκωτών λογιστών που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα υπόμνημα του «ιδρυτή» και πρώτου Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ –από πότε άραγε έχουν ιδρυτές οι δημόσιοι οργανισμοί;– ο οποίος, πραγματοποιώντας οβιδιακή μεταστροφή, από επικριτής της ΠΝΠ μεταμορφώνεται σε υπέρμαχο της παρέμβασης του κ. Κικίλια. Παράλληλα αγνοείται στον δημόσιο διάλογο το υπόμνημα που κατέθεσε ο δεύτερος στη σειρά Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ μετά την εκδίωξη του πρώτου από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο.

Περισσότερο φως πέφτει βέβαια στις γνωστές εδώ και δυο δεκαετίες επιθέσεις του κ. Ζαφειρίδη στο ΚΕΘΕΑ, ο οποίος ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την απομάκρυνσή του, παρά στην πρότασή του αντί για ένα να έχουμε πολλά, μικρά, αυτοδιοίκητα ΚΕΘΕΑ.

Και έπεται συνέχεια, όπως αναγγέλλουν τα μέσα ενημέρωσης. Το νέο διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση δεν ενδιαφέρθηκε για τον Οργανισμό, δεν απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, δεν ζήτησε να μάθει για το τι κάνουν οι μονάδες του και με τι ασχολούνται. Ζήτησε να του παραδοθούν μέσα σε δυο μέρες, μεταξύ άλλων, όλοι οι φάκελοι που αφορούν υπηρεσιακές ενστάσεις και παραβιάσεις του εσωτερικού κώδικα δεοντολογίας που μόνοι μας θεσπίσαμε, σε αντίθεση με τον οποιονδήποτε άλλο Οργανισμό. Γιατί; Θα διαβάσουμε αποσπάσματα στις εφημερίδες άραγε;

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να απολαύσουμε και νέα ζουμερά σκάνδαλα και ατασθαλίες στο «αυτοδιοικητικό χάος» του ΚΕΘΕΑ. Πράγματα ανήκουστα για οποιονδήποτε άλλον κομματικά διοικούμενο Οργανισμό στη χώρα: ενστάσεις εργαζομένων που δεν πήραν μια θέση που διεκδικούσαν, που δεν πήραν απάντηση εντός του προβλεπόμενου χρόνου, καταγγελίες για υπέρβαση εξουσίας και κακή συμπεριφορά προϊσταμένων και πολλά άλλα πικάντικα που θα γίνουν τρικάκια. Ναι, έχει πολλά τέτοια στο ΚΕΘΕΑ. Προφανώς στους αυτοδιοίκητους οργανισμούς αυτά συνιστούν χάος, ενώ στους άλλους κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος Εργαζομένων θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο που διαθέτει τη δημοσιοποίηση θεμάτων που άπτονται των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Το πώς μπορεί όμως ένα διοικητικό συμβούλιο που συμπεριφέρεται ως εισαγγελέας να διοικήσει μετά έναν Οργανισμό που θα έχει κρεμάσει στα περίπτερα είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί τον κ. Υπουργό; Πώς θα μπορέσει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει σε κενό κτήριο, μετά τη λήξη του ωραρίου, ζητώντας τα κλειδιά και τον κωδικό του συναγερμού, να εγκαταστήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους, τους γονείς και την κοινότητα, δεν απασχολεί τα μέλη του;

Πολύ φοβόμαστε πως αυτή η πρακτική δεν προμηνύει τίποτα καλό για το αύριο των ανθρώπων, εργαζομένων κι εξυπηρετούμενων, στο ΚΕΘΕΑ. Τίποτα καλό δεν θα προκύψει ούτε για την κοινωνία, καθώς το κενό που θα αφήσει ένα τραυματισμένο και συρρικνωμένο ΚΕΘΕΑ θα καλυφθεί από ιδιώτες. Ή μήπως αυτό είναι το ζητούμενο;

Στην προσπάθειά του να ελέγξει το ΚΕΘΕΑ, ο κ. Υπουργός το δολοφονεί. Δεν συνδιαλέγεται, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Το ίδιο και το διοικητικό συμβούλιο που διόρισε. Ο κ. Υπουργός με τον τρόπο που ενεργεί, δεν έρχεται να καταλύσει τις παθογένειες του ΚΕΘΕΑ αλλά τον ίδιο τον οργανισμό, καταλύοντας ταυτόχρονα και τη μόνη δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών από μέσα.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων εδώ και χρόνια έχει βάλει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του αλλαγές που ενισχύουν τη δημοκρατία όπως της αξιολόγησης προσωπικού, του τρόπου επιλογής προϊσταμένων ή του δεσμευτικού χαρακτήρα των πορισμάτων των θεσμών εσωτερικού ελέγχου και για τον Διευθυντή.

Το διακύβευμα δεν είναι η διατήρηση ενός «αυτοδιοίκητου» όπως αυτό που εγκαινίασε ο Φοίβος Ζαφειρίδης. Είναι η αποκατάσταση ή, ακόμα καλύτερα, η εγκαθίδρυση ενός πραγματικού αυτοδιοίκητου όπως και της δημοκρατίας μέσα στο ΚΕΘΕΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ

Το γράμμα που... ανακαλύφθηκε 20 χρόνια μετά τη σύνταξη του

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
Ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την κατάργηση του φορέα, ενώ ο πρόεδρος Χρ. Λιάπης προσπαθεί με αστήρικτα επιχειρήματα να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση.
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα.
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
Με υπομνήματα και επιστολές και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, καθηγητή Χ. Πουλόπουλου, συνεδρίασε -ακούγοντας εργαζόμενους, γονείς και εκλεγμένη διοίκηση- η αρμόδια επιτροπή της...
Ξεσπάθωσαν οι εργαζόμενοι για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
Η πλειονότητα των ανθρώπων που θέλει να επιβάλει στη διοίκηση του Κέντρου ο υπουργός Υγείας δεν έχει καμία σχέση με την απεξάρτηση και τις κοινότητες. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις έως ότου διασφαλιστεί το...
Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΚΕΘΕΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αυτοδιοίκητο
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει ακόμα κατανοήσει την κρισιμότητα του αυτοδιοίκητου του φορέα και το πώς συνδέεται άμεσα με το θεραπευτικό μοντέλο.
Το ΚΕΘΕΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αυτοδιοίκητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κυβέρνηση θέλει διακαώς να κομματικοποιήσει το ΚΕΘΕΑ
Οργή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας. Οπως σχολίασαν ότι η ανακοίνωση του υπουργού δεν αφήνει κανένα περιθώριο εκτός από τον...
Η κυβέρνηση θέλει διακαώς να κομματικοποιήσει το ΚΕΘΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας