• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ψήφο των αποδήμων

 • A-
 • A+

Διατυπώνοντας κάποιες πρώτες ενστάσεις και εγείροντας προβληματισμούς γύρω από συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό υποδέχτηκαν τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο εστάλη χθες στα κόμματα συνοδευόμενο από την αιτιολογική του έκθεση. Αποτυπώνει τα σημεία στα οποία υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία στις τρεις συνεδριάσεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, ώς ένα βαθμό όμως όπως προκύπτει, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» μαζί τους, εμφανίζουν επιφυλάξεις και τονίζουν ότι υπάρχουν επιμέρους ζητήματα στο νομοσχέδιο που χρήζουν αλλαγών ή τουλάχιστον περαιτέρω διευκρινίσεων και εξειδικεύσεων. Περαιτέρω βελτιώσεις ζητά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με το νομοσχέδιο δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό αποκτούν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της επιλογής τους. Η ψήφος τους θα προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα και θα υπολογίζεται για την κατανομή των 300 εδρών.

Οσον αφορά την αύξηση του αριθμού των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15, υπενθυμίζεται ότι προωθείται μέσω έτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού είναι να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο ως εξής:

α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν οι ίδιοι ελληνικό ΑΦΜ ή οι σύζυγοί τους ή το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Οι αιτήσεις των εκλογέων του εξωτερικού θα υποβάλλονται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Η τεκμηρίωση της διετούς διαμονής στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίες 35ετίας μπορεί να γίνει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με βεβαιώσεις:

α) φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής, γ) εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων και τυχόν αποδοχή ή απόρριψή τους θα γίνεται από τη διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτή η πρόβλεψη εγείρει τις πρώτες ενστάσεις από πλευράς αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι αρμόδιο πρέπει να είναι όργανο με διακομματική εκπροσώπηση, έχοντας μάλιστα ενημερώσει για τη θέση αυτή στη διάρκεια των συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής. Υπέρ αυτής της θέσης είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΚΚΕ θεωρείται προβληματική και η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα είναι επ’ αόριστον, ζήτημα στο οποίο αναμένεται να ζητήσει αλλαγές. Περαιτέρω διευκρινίσεις και βελτιώσεις αναμένεται να ζητήσει στον τρόπο πιστοποίησης της διετίας διαμονής στην Ελλάδα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι, αν και στο νομοσχέδιο υπάρχει η αναφορά για ΑΦΜ, δεν υπάρχει τρόπος που να διασφαλίζει ενεργούς οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα, ζήτημα στο οποίο -θυμίζουν- επέμενε το ΚΚΕ. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που βλέπουμε με επιφυλάξεις.

Πολλά θέματα είναι ανοιχτά και θεωρούμε ότι δεν εγγυώνται μια αντικειμενική εκλογική διαδικασία» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εφ.Συν.».

Η οπτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ενστάσεις από διαφορετική αφετηρία αποτυπώνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, με το νομοσχέδιο «δεν διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των ομογενών στο Εθνικό Κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση επιμένει να την αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων και να μην την επιβάλλει με τον νόμο», ενώ «δεν επιτρέπεται με τις γραφειοκρατικές και εν πολλοίς ανεφάρμοστες προϋποθέσεις σε τεράστιο τμήμα του εκλογικού σώματος των Ελλήνων εκτός επικράτειας ούτε καν να συμμετάσχει στις εκλογές».

Μάλιστα ο κ. Σκανδαλίδης προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί μελλοντικά η συνταγματική νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Εντύπωση προκαλεί ότι επαναφέρει το αίτημα για επιστολική ψήφο, η οποία είχε απορριφθεί από πολλά αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αυτοπροσώπως, σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες και σε προξενεία, ακόμα και «ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων» - πανομοιότυπη διατύπωση με την αντίστοιχη του πορίσματος της «Επιτροπής Πουλάκη». Κάθε εκλογικό τμήμα θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 εκλογείς και μέγιστο 600.

Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί και προς δημόσια διαβούλευση (opengov.gr), οπότε θα είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών τονίζεται η πρόθεση να υπάρχει εξαντλητικός διάλογος με τα κόμματα, είτε στο πλαίσιο μια πρώτης διαβούλευσης είτε στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με υπουργικές πηγές, θα διατηρήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, αλλιώς δεν εφαρμόζεται.

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα αναλύσει σήμερα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στην ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήστε τους μηχανισμούς
Νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα της μη συμμετοχής 100.000 18χρονων νέων στις εκλογές της 25ης Γενάρη, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται από το νομοθετικό σύστημα οι σχετικές διαδικασίες,...
Κινητοποιήστε τους μηχανισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απώλειες για τη Δεξιά στις εκλογές της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ
Στο 9ο Συνεδρίο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης «έσπασε» η επί μακρόν κυριαρχία της ΔΑΚΕ και πλειοψήφησε η συμπαράταξη «Αγωνιστική Πρωτοβουλία».
Απώλειες για τη Δεξιά στις εκλογές της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγει προσεχώς πλατφόρμα για τους Ελληνες εκλογείς του εξωτερικού
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους Ελληνες εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίζουν στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Ανοίγει προσεχώς πλατφόρμα για τους Ελληνες εκλογείς του εξωτερικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτά διόδια και εκπτώσεις για τις εκλογές
Πλήθος διευκολύνσεων μπορούν να αξιοποιήσουν ψηφοφόροι και δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις μετακινήσεις τους για τις εκλογές. Εταιρείες και κοινοπραξίες ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα των υπουργείων.
Ανοιχτά διόδια και εκπτώσεις για τις εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Αδιανόητο να παραχωρηθούν εκλογικά περίπτερα στην Χ.Α.
Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Αντ. Ρουπακιώτη, ώστε να μην ακυρωθεί -εκ νέου- η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αποκλείσει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή από την κατανομή δημόσιου χώρου για εκλογικά...
ΚΕΕΡΦΑ: Αδιανόητο να παραχωρηθούν εκλογικά περίπτερα στην Χ.Α.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας