• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας χρόνος Δημοτική Αγορά Κυψέλης

 • A-
 • A+
Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έσβησε το πρώτο της κεράκι ● Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με παραγωγούς, εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων που νοικιάζουν τα καταστήματα και απλούς πολίτες-καταναλωτές για το παρόν και το μέλλον του εγχειρήματος

Εναν χρόνο και έναν μήνα λειτουργίας έκλεισε η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στις αρχές Οκτωβρίου οργανώθηκαν εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή, δείχνοντας την αναγνώριση που έχει πλέον το εγχείρημα στην τοπική κοινωνία -και όχι μόνο.

Η «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε τη ΔΑΚ και συναντήθηκε με τους ανθρώπους του Impact Hub που βάσει συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη Δήμο Αθηναίων θα έχουν τη διαχείριση του χώρου ώς το 2022, ενώ συνομίλησε με παραγωγούς, εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων που νοικιάζουν τα καταστήματα και απλούς πολίτες για την προσπάθεια αναγέννησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάθε απόγευμα Τετάρτης στη Δημοτική Αγορά στήνεται η λαϊκή αγορά φυσικών προϊόντων «Το Μποστάνι» όπου 10 παραγωγοί από την Αττική και κοντινές περιοχές εμπορεύονται υψηλού επιπέδου οπωροκηπευτικά εποχής, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, κρασί, τσίπουρο, αιθέρια έλαια, μανιτάρια κ.ά. Πρόκειται για τη μέρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για την αγορά, με ανθρώπους όλων των ηλικιών, από φοιτητές ώς συνταξιούχους, μετανάστες, ακόμα και τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή ως ενοικιαστές βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Δήμητρα Τσακίρη εμπορεύεται εσπεριδοειδή και λαχανικά και έρχεται από το Κυβέρι Αργολίδας: «Οι καταναλωτές είναι συνειδητοποιημένοι και οι παραγωγοί έχουν υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που φέρνει καθαρά τρόφιμα, χωρίς τη χρήση αγροτοξικών, στο τραπέζι. Οι διαφορές στην τιμή είναι πολύ μικρές σε σχέση με μια συμβατική λαϊκή και οι καταναλωτές αναζητούν καθαρά και γευστικά προϊόντα», μας λέει.

Δεκάδες καταναλωτές έρχονται και συζητούν με τους παραγωγούς, με κάποιους να δυσκολεύονται να δεχτούν τις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» λόγω... φόρτου εργασίας. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το Μποστάνι. Ο χώρος είναι θαυμάσιος, αλλά θα θέλαμε ακόμα περισσότερους παραγωγούς και ποικιλία σε προϊόντα», μας λέει η κ. Μαρίνα, κάτοικος Κυψέλης από τη δεκαετία του ’80.

Ο Νίκος από τα Μέγαρα, που κάθε Τετάρτη στήνει τον πάγκο του λίγο πιο δίπλα και είναι από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή, μιλά για μια σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί και αποτελεί το σημαντικότερο κέρδος για την αγορά που μετρά περίπου 6 μήνες ζωής.

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης, από πλευράς Impact Hub, κάνει λόγο για μια προσπάθεια στην οποία έπρεπε να συνεργαστούν διάφοροι φορείς από το Δημόσιο, τον Δήμο Αθηναίων, ΜΚΟ και πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, που πλέον έχει καταφέρει να γίνει ένα σημείο συνάντησης για όλες τις κοινωνικές ομάδες της περιοχής στην οποία δίνει ζωή.

Η εμπειρία του από την προσπάθεια συντονισμού συνολικά 17 διαφορετικών φορέων και εγχειρημάτων που συμμετέχουν τον κάνει πιο αισιόδοξο για ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και μελλοντικές δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Στόχος είναι στο επίκεντρο να βρίσκονται το παιδί και η οικογένεια, ενώ τα μαθήματα με την πρωτοποριακή μέθοδο STEAM στο εκπαιδευτικό κέντρο που έχει στηθεί (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) προσελκύουν οικογένειες από όλη την Αθήνα.

Στην αγορά λειτουργεί ΚΕΠ που τις καθημερινές κλείνει στις 8 το βράδυ, 2 χώροι εκπαίδευσης για μαθήματα σε υπολογιστές και δραστηριότητες για τα παιδιά. Διατηρούν γραφεία 2 ΜΚΟ που προσφέρουν υποστήριξη και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και εύρεσης απασχόλησης σε μετανάστες και ντόπιους, το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC) και η Caritas Hellas.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις

Οσον αφορά τις κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, αυτές είναι η κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι «Αρχιπέλαγος», το Χυμοποιείο, η Epanekinissis που ασχολείται με την κοινωνική ανακύκλωση Η/Υ και ηλεκτρονικών συσκευών, η γκαλερί και εργαστήριο μεταξοτυπίας του ΕΕΑ «Μαργαρίτα», μία καντίνα και το κατάστημα της Wise Greece που προωθεί την εξωστρέφεια μικρών Ελλήνων παραγωγών, υποστηρίζοντας με μέρος των κερδών κοινωνικές δομές.

Η Ολγα Χατζοπούλου, που διαχειρίζεται το κατάστημα της Wise, είναι γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτισσα και, όπως μας λέει, από εκεί που υπήρχαν κάτοικοι που δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξη της ΔΑΚ, πλέον βλέπει συνταξιούχους να έρχονται να ψωνίσουν από το υστέρημά τους γιατί ο χώρος τούς δίνει την αίσθηση της παλιάς τους γειτονιάς.

Στη συζήτηση που ακολουθεί με τον Δημήτρη Κοκκινάκη, του υπενθυμίζουμε το περσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για την έναρξη της προσπάθειας (9/7/2018: «Ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης) και τον ρωτάμε σε ποιο σημείο πιστεύει ότι θα βρίσκεται το εγχείρημα σε άλλον έναν χρόνο, καθώς αρκετές πρωτοβουλίες στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και των startups αργοσβήνουν έπειτα από ένα κρίσιμο αρχικό διάστημα:

«Αυτό που γίνεται εδώ θέλουμε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Οχι ένα success story που θα σβήσει. Είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή συμπράττει με την κοινωνία των πολιτών και υπάρχει ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχουν ζητήσει έστω και ανεπίσημα τεχνογνωσία άλλοι δήμοι στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αποτελεί case study για μελέτες πανεπιστημίων από το εξωτερικό ως κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην πόλη, κάτι που φέρνει εξωστρέφεια», καταλήγει ο κ. Κοκκινάκης.

«Κοινωνικό αποτύπωμα»

◼ Περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες.

◼ 21 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας (52 στο σύνολο άμεσες+έμμεσες).

◼ Περισσότεροι από 7.450 έχουν ωφεληθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες της αγοράς.

◼ 175 δωρεές επισκευασμένων υπολογιστών σε 27 σχολεία από την Epanekinissis.

◼ 23 ωφελούμενοι από τα επιμορφωτικά σεμινάρια της Caritas Hellas στην αγορά εργασίας.

◼ 1.114 άνθρωποι έλαβαν νομική υποστήριξη από το Danish Refugee Council.

◼ 2 τόνοι τροφίμων πρώτης ανάγκης δόθηκαν σε πολίτες του Δήμου Αθηναίων από τη Wise Greece.

?Info: agorakypselis.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά
Πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρείας «Νηρέας» να απομακρύνει 32 εργαζόμενους στη φύλαξη των εγκαταστάσεών της στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν χώρους αποκλειστικά για καπνιστές
Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στους χώρους εστίασης συζητώντας με θαμώνες και επιχειρηματίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, τις πιθανές εναλλακτικές, και το εάν πιστεύουν ότι αυτή τη φορά η εφαρμογή του θα προχωρήσει.
Ζητούν χώρους αποκλειστικά για καπνιστές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan
Ενας μικρός παράδεισος σε λίγα τετραγωνικά για όσους αγαπούσαν τα ανατολίτικαγλυκά ήταν τα καταστήματα Karavan. Η γνωστή αλυσίδα, με παρουσία άνω των 30 ετών, βάζει τίτλους τέλους. Στα 5 εναπομείναντα...
Στερνή πικρή γεύση από τα γλυκά Karavan
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για ρευματοκλοπή συνελήφθη ο υπεύθυνος του «Da Capo» στο Κολωνάκι
O ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει... διακρίσεις και δεν κοιτάζει ονόματα επιχειρήσεων, ακόμα κι αν πρόκειται για το «Da Capo» στο Κολωνάκι. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ....
Για ρευματοκλοπή συνελήφθη ο υπεύθυνος του «Da Capo» στο Κολωνάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης
Η πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τοπόσημο της περιοχής, εγκαινιάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων ● Πώς σώθηκε από την κατεδάφιση και τα σχέδια για υπόγειο πάρκινγκ...
Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας