Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκκαθάριση με... επιδότηση

Συνδικαλιστικές παρατάξεις εργαζομένων στο υπουργείο αμφισβητούν το κατά πόσο είναι εφικτό το Ταμείο να εκκαθαριστεί εντός ενός έτους, όπως προβλέπει η προωθούμενη διάταξη

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκαθάριση με... επιδότηση

  • A-
  • A+

Επιστροφή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) στο «αμαρτωλό» του καθεστώς επιφυλάσσει η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, με διάταξη (άρθρο 19) που περιλαμβάνεται στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αν και η διάταξη αποτυπώνει την εξαγγελία της υπουργού για «εκκαθάριση εν λειτουργία» του Ταμείου και στη συνέχεια την οριστική λύση του σε διάστημα όχι παραπάνω από ένα έτος, την ίδια στιγμή φαίνεται να προωθείται παχυλή κρατική χρηματοδότηση στο Ταμείο από επιχορηγήσεις του υπουργείου που προέρχονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), σε μεγέθη που δεν μοιάζει να αντιστοιχούν σε ένα Ταμείο που οδηγείται σε «λουκέτο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την προωθούμενη διάταξη, το Ταμείο τίθεται αυτοδίκαια σε καθεστώς εκκαθάρισης από τη στιγμή δημοσίευσης του νομοσχεδίου σε ΦΕΚ. Εκκαθαριστής θα τοποθετηθεί ένας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ουσιαστικά θα επιλεγεί από την κ. Μενδώνη. Ναι μεν η διάταξη αναφέρεται σε προς έκδοση ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο υπάλληλο του υπουργείου που πληροί ορισμένα προσόντα, ωστόσο δεν ορίζεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και κρίσης των υποψηφίων για τη θέση. Δηλαδή, αυτή που θα κρίνει θα είναι η υπουργός. Αν δεν τον έχει επιλέξει ήδη…

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η υπουργός άλλαξε με απόφασή της τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου από πενταμελή σε επταμελή. Η σκοπιμότητα δεν είναι άλλη από το να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να αποκτήσει πλειοψηφία η ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ (4 από τα 7 μέλη, έναντι 2 επί πενταμελούς σύνθεσης), παράταξη από την οποία προέρχεται ο πρώην και επί 15ετία πρόεδρος του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκος, που κατά δήλωσή του περιλαμβάνεται στους 17 που διώκονται με πέντε βαριές, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες για την υπόθεση των δανείων-μαϊμού.

Το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες με τα ονόματα των δύο νέων μελών επιβεβαίωσε πλήρως σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που προανήγγειλε τα παραπάνω. Γιατί, όμως, η υπουργός διορίζει νέα μέλη σε ένα διοικητικό συμβούλιο που υποτίθεται θα καταργηθεί σύντομα με την επιλογή εκκαθαριστή; Επιδιώκεται με αυτήν τη διπλή κίνηση μια ευελιξία ανάλογα με τυχόν εξελίξεις σε υποθέσεις που ελέγχει η Δικαιοσύνη;

Παραδείγματα

Πάντως, ήδη συνδικαλιστικές παρατάξεις εργαζομένων στο υπουργείο αμφισβητούν το κατά πόσο είναι εφικτό το Ταμείο να εκκαθαριστεί εντός ενός έτους, όπως προβλέπει η προωθούμενη διάταξη. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ΥΠΠΟ (ΕΑΚ-ΥΠΠΟ) θυμίζει πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να εκκαθαριστούν οργανισμοί που είχαν τεθεί προηγουμένως σε καθεστώς «λύσης και εκκαθάρισης» και όχι σε «εν λειτουργία εκκαθάριση»: η εκκαθάριση στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997 ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2012, η εκκαθάριση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) ξεκίνησε το 2010 και ακόμα να ολοκληρωθεί, θυμίζει η ΕΑΚ-ΥΠΠΟ, συμπληρώνοντας πως, αν και είχαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, «με διαδοχικές παρατάσεις (που έδιναν οι υπουργοί...) πέρασαν χρόνια ολόκληρα μέχρι να εκκαθαριστούν».

Και αυτό που προκαλεί εντύπωση, εάν δεχτούμε ότι το Ταμείο θα εκκαθαριστεί σε έναν χρόνο, είναι τα 500.000 ευρώ που, σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης που συνοδεύει το νομοσχέδιο, θα δαπανήσει το υπουργείο για «τακτικές και έκτακτες δαπάνες τού υπό εκκαθάριση Ταμείου» και για «δαπάνες λειτουργίας παιδικού σταθμού και λοιπές δαπάνες».

Πρόκειται για ποσό 16,7 φορές μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που είχε προβλέψει νόμος του τέως υφυπουργού Πολιτισμού, Κ. Στρατή, για τις ανάγκες του Ταμείου. «Να υποθέσουμε ότι και ο εκκαθαριστής -που σύμφωνα με το νομοσχέδιο επίσης θα διορίσει η υπουργός- θα προέρχεται επίσης από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, για να “κλείσει” ο κύκλος, και με την ελπίδα (τους) ότι “εκκαθάριση εν λειτουργία” θα σημάνει απλώς το να κουκουλωθούν οι υποθέσεις του Ταμείου και να βρεθεί ένας αθόρυβος τρόπος να βρεθεί η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ να ροκανίζει ξανά την επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού στο όνομα των εργαζομένων;», διερωτάται σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ-ΥΠΠΟ.

Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, «που δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος από τον ορισμό του εκκαθαριστή», σύμφωνα με τη διάταξη «η λειτουργία του παιδικού σταθμού δεν διακόπτεται». Τι γίνεται όμως μετά; Οι μέχρι σήμερα αναφορές της κ. Μενδώνη δεσμεύονται για τη λειτουργία του σταθμού το έτος 2019-2020, ενώ σχετικά με τη μεταφορά των περίπου 35 εργαζομένων της δομής παιδικής φροντίδας στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που είχε δρομολογηθεί με νόμο του κ. Στρατή, η σημερινή υπουργός έχει επικαλεστεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

«Αν η υπουργός πιστεύει ότι ο ν. 4589 (σ.σ. νόμος του Κ. Στρατή) ήταν ατελής, γιατί δεν ενσωματώνει νέα ρύθμιση στο άρθρο που μόλις κατατέθηκε με τις αλλαγές στο Ταμείο;», διερωτάται η ΕΑΚ-ΥΠΠΟ. Αυτή τη στιγμή, το μέλλον των εργαζομένων στη δομή παιδικής φροντίδας είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλο 1 εκατ. στο «αμαρτωλό» Ταμείο
Ερωτήματα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη προς Λίνα Μενδώνη και Θ. Σκυλακάκη για τη νέα επιχορήγηση που ενέκριναν για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
Αλλο 1 εκατ. στο «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
Ο εκκαθαριστής του «αμαρτωλού» Ταμείου χρηματοδότησε το συνέδριο της ομοσπονδίας με ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς δύο μηνών για τους υπαλλήλους του νηπιαγωγείου.
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της, η Λίνα Μενδώνη απήθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομόφωνη γνωμοδότηση......
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
Δυνατότητα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με τα εικονικά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δίνει ΚΥΑ της υπουργού Πολιτισμού και του...
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
Με… γραμμή Τσακοπιάκου οι (μη) απαντήσεις της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) προς γραφεία παλαιότερων υπουργών.
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας