Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέντε παρατάξεις, έξι αρχηγοί

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής*

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε παρατάξεις, έξι αρχηγοί

  • A-
  • A+

Στις εκλογές της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), που διεξάγονται την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, κατεβαίνουν πέντε παρατάξεις με… έξι υποψήφιους προέδρους. Αιτία της… αναντιστοιχίας στον αριθμό παρατάξεων και υποψήφιων προέδρων δεν είναι άλλη από το διπλό ενδιαφέρον που υπάρχει για την ηγεσία του ψηφοδελτίου της προσκείμενης στη Ν.Δ. παράταξης (φαινόμενο που εμφανίζεται βεβαίως και σε άλλες ΠΕΔ, αλλά και στην ΚΕΔΕ).

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει στα αυτοδιοικητικά στελέχη της ότι δεν θα δεχθεί «αντάρτικα», παρά μόνο την κάθοδο ενιαίων ψηφοδελτίων. Στην προκειμένη περίπτωση, υποψήφιοι πρόεδροι με το ψηφοδέλτιο της «Ενωμένης Αυτοδιοίκησης Αττικής» κατεβαίνουν ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Πέρα από τη μάχη για τη νίκη της παράταξής τους καλούνται να δώσουν και έναν προσωπικό-ανταγωνιστικό αγώνα: αυτόν του σταυρού. Σε κομματικό επίπεδο έχει συμφωνηθεί ότι όποιος έρθει πρώτος στις προτιμήσεις των εκλεκτόρων που θα ψηφίσουν την παράταξη θα στηριχθεί για πρόεδρος από όσα μέλη της παράταξης εκλεγούν στο 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ. Προϋπόθεση βέβαια είναι να επιτευχθεί αυτοδυναμία, ενδεχόμενο για το οποίο γνώστες του αυτοδιοικητικού σκηνικού αμφιβάλλουν.

Ανάμεσα στους δύο προερχόμενους από τη Ν.Δ. υποψηφίους εντοπίζονται αρκετά κοινά σημεία αλλά και αρκετές διαφορές. Αμφότεροι έχουν αυτοδιοικητική σταδιοδρομία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’90, ενώ τον περασμένο Μάιο κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι και εκλέχθηκαν για δεύτερη διαδοχική θητεία στους δήμους τους, από τον πρώτο γύρο, αυξάνοντας ποσοστά σε σύγκριση με το 2014 και αποδεικνύοντας ότι η απήχησή τους στις τοπικές κοινωνίες ξεπερνά κομματικά στεγανά. Διαμετρικά αντίθετο, όμως, το μεταξύ τους προφίλ.

Πάνω σε δίκυκλο

Ενδεικτικά είναι στιγμιότυπα από τις προεκλογικές τους εκστρατείες στις δημοτικές εκλογές. Ο μεν κ. Μαρκόπουλος «όργωνε» με το δίκυκλό του τις ανηφόρες του Γαλατσίου, σπεύδοντας στα προβλήματα των δημοτών του (αγαπημένη του «συνήθεια» και σε μη προεκλογικές περιόδους). Ο δε κ. Κωνσταντέλλος ξεκίνησε τον αγώνα για την επανεκλογή του από το υπερπολυτελές Divani Palace στο Καβούρι, έχοντας στην «πρώτη γραμμή» οικονομικούς παράγοντες όπως ο εφοπλιστής Θ. Μαρτίνος, επιβεβαιώνοντας και την προτίμηση του κεφαλαίου στο πρόσωπό του.

Πληροφορίες θέλουν να είναι τεταμένες οι μεταξύ τους σχέσεις. Αμφότεροι ομνύουν στην ενότητα της παράταξης προεκλογικά και μετεκλογικά. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντέλλος (ήδη επικεφαλής της «Ενωμένης Αυτοδιοίκησης») έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν χάσει στην ενδοπαραταξιακή αναμέτρηση, με σκοπό να μη δημιουργηθούν υποψίες για τυχόν υπονόμευση του έργου της νέας διοίκησης. Κατά την ανάγνωση ορισμένων, η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και μια αναλλοίωτη πολιτική παράμετρο: «Οταν σε έναν σχηματισμό υπάρχουν δύο πόλοι, η συνύπαρξή τους δεν μπορεί να γίνει αρμονική».

Στα φαβορί για τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΠΕΔΑ συγκαταλέγεται, κατά κοινή ομολογία αυτοδιοικητικών στελεχών, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΑ, πολύπειρος αυτοδιοικητικός και επί διαδοχικές θητείες δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης. Κατεβαίνει επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», μιας παράταξης πολυσυλλεκτικής, της μοναδικής που δεν έχει κομματική στήριξη και συσπειρώνει αιρετούς κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει απήχηση και σε άλλα πολιτικά ακροατήρια.

Τα διαβατήρια

Αλλωστε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Σαν διαβατήριο για μια νέα θητεία προέδρου, ο κ. Ιωακειμίδης θα αξιοποιήσει το πολύπλευρο έργο του στην ΠΕΔΑ, που έφερε το συλλογικό όργανο σε περίοδο εξωστρέφειας, εστιάζοντας στην ενημέρωση των δημάρχων και την εκπόνηση μελετών για κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, βεβαίως και την υπεράσπιση των αυτοδιοικητικών συμφερόντων.

Ο εκλεγμένος για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», παράταξης προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ψηφοδέλτιό του έχει ξεκάθαρη αναφορά στον χώρο της Αριστεράς, περιλαμβάνει παράλληλα και αιρετούς από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Ο για τρίτη θητεία δήμαρχος Ν. Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου τού «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», το οποίο πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά περιλαμβάνει και αιρετούς από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, μη ενταγμένους σε κόμματα.

Στις εκλογές της ΠΕΔΑ θα συμμετάσχει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ. Το ψηφοδέλτιό της συγκροτείται με ισότιμους υποψηφίους, χωρίς να αποτελεί προτεραιότητα το ποιος θα οριστεί (έστω τύποις) επικεφαλής.

*Στη φωτογραφία από αριστερά: Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, υποψήφιος πρόεδρος με τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Γιώργος Μαρκόπουλος, δήμαρχος Γαλατσίου, υποψήφιος πρόεδρος με την «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, υποψήφιος πρόεδρος με τη «Νέα Αυτοδιοίκηση». Κάτω από αριστερά: Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, υποψήφιος πρόεδρος με την «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής»,  Σταύρος Τζουλάκης, δήμαρχος Νέας Σμύρνης, υποψήφιος πρόεδρος με το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νικήτρια η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση»
Οριακή αυτοδυναμία κατέγραψε στις εκλογικές διαδικασίες της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση», που καταλαμβάνει 13 έδρες.
Νικήτρια η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τζήμερος εκτός ορίων
Ο Θ. Τζήμερος σε έξαλλη κατάσταση κάλεσε την αστυνομία να εισβάλει στο δημοκρατικό όργανο για να συλλάβει τον σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Πρωτούλη.
Τζήμερος εκτός ορίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το όραμα Πατούλη: δήμαρχοι... μονάρχες
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει αλλαγές στα όρια της αντισυνταγματικότητας ζητώντας ενίσχυση των εξουσιών των δημάρχων σε βάρος των συμβουλίων.
Το όραμα Πατούλη: δήμαρχοι... μονάρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πόλεις έχουν ανάγκη τις συνεργασίες
Από τους 68 δήμους όπου σημειώθηκε ανατροπή μεταξύ πρώτου και δεύτερου εκλογικού γύρου, στους 57 εκλέχθηκε δήμαρχος με λιγότερες έδρες από τον αντίπαλό του. Αραγε, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «ακυβερνησίας»;...
Οι πόλεις έχουν ανάγκη τις συνεργασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας