Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιστορική νίκη της… αποχής

Με τη χαμηλότερη συμμετοχή των τελευταίων αναμετρήσεων στις εκλογές του ΤΕΕ για την ανάδειξη νέας διοίκησης καθώς σε σύνολο 107.000 μηχανικών, στις κάλπες προσήλθαν 32.236 ψηφοφόροι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορική νίκη της… αποχής

  • A-
  • A+

ο σημερινός πρόεδρος Γ. Στασινός και επικεφαλής της «γαλάζιας» ΔΚΜ διατήρησε την πρωτιά ● Η ΔΗΣΥΜ, που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ παρέμεινε στην τρίτη θέση, έχοντας και οι δύο καταγράψει άνοδο σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων

Η μεγάλη αποχή των μηχανικών επισκιάζει την άνοδο των μεγαλύτερων παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Σε σύνολο 107 χιλιάδων μηχανικών, στις κάλπες προσήλθαν 32.236 ψηφοφόροι, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, που είναι η χαμηλότερη συμμετοχή των τελευταίων αναμετρήσεων.

Στις εκλογές του 2016, οπότε είχε σημειωθεί αύξηση 5% σε σχέση με το 2013, είχαν πάρει μέρος 32.978 μηχανικοί και έχει ενδιαφέρον ότι στο σάιτ του ΤΕΕ τα παλιά αποτελέσματα έχουν... εξαφανιστεί και στη θέση τους καταχωρίζονται αυτά της Κυριακής!

Ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και επικεφαλής της «γαλάζιας» ΔΚΜ διατήρησε την πρωτιά, κυρίως γιατί κατάφερε να συσπειρώσει τις «αντάρτικες» παρατάξεις στον χώρο της Ν.Δ., που στις προηγούμενες εκλογές είχαν κατέβει με χωριστά ψηφοδέλτια. Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ κινείται η ΔΗΣΥΜ, που διατήρησε τη δεύτερη θέση, και η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ παραμένει στην τρίτη θέση, έχοντας και οι δύο καταγράψει άνοδο σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των εκλογών της περασμένης Κυριακής και αυτών του 2016, κυρίως όμως από τη σταθερή μείωση της συμμετοχής των μηχανικών στις διαδικασίες του ΤΕΕ, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία έχουν αποδέκτριες όλες τις παρατάξεις.

Η εικόνα που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

■ Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) συγκέντρωσε το 39,66% των ψήφων, ωστόσο η σύγκριση με το 27,90% του 2016 δεν «φωτογραφίζει» την πραγματική αύξηση των δυνάμεών της, αλλά την προσέλκυση στελεχών και ψηφοφόρων από συγγενείς παρατάξεις που δεν κατέβηκαν, με την αξιοποίηση και της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Δεν συμμετείχε στη φετινή διαδικασία η παράταξη Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την Αρχή, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 6,53%. Ο ένας από τους δύο επικεφαλής της ήταν ο Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος πρόσφατα έχει τοποθετηθεί από τη Ν.Δ. στην προεδρία της ΕΡΓΟΣΕ. Το ίδιο ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της κίνησης Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ, η οποία το 2016 είχε συγκεντρώσει 4,67% και φέτος δεν συμμετείχε στις εκλογές.

■ Η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Νίκο Μήλη, συγκέντρωσε 15,11%, έναντι 13,38% στην αναμέτρηση του 2016, καταφέρνοντας να επαναπατρίσει τις δυνάμεις που είχαν τότε κατέβει με χωριστά ψηφοδέλτια, όπως η Αφετηρία (ποσοστό 2,72%).

■ Η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ, που συγκέντρωσε 9,20%, αποτελεί μετεξέλιξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας (7,31% το 2016). Κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί τη συνεργασία με τους Οικολόγους, ενώ κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική προς το ψηφοδέλτιό της το τελευταίο διάστημα. Σε αρκετές περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, κινείται λίγο πάνω από 10%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά της συγκέντρωσε στις Κυκλάδες (15,91%), στη Δυτική Κρήτη (13,48%) και στη Στερεά Ελλάδα (11,52%).

■ Στην τέταρτη θέση και με ανοδική τάση βρίσκεται η Πανεπιστημονική, που συσπειρώνει τις δυνάμεις του ΚΚΕ και πήρε το 7,53% των ψήφων, έναντι 6,09% το 2016.

■ Η πρωτοεμφανιζόμενη Δ.Ε.Σ.Μη πήρε 6,04%, ποσοστό που υπολείπεται από αυτά που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές η ανεξάρτητη ΕλΕΜ (5,81% το 2016) και η Περιφερειακή Συνεργασία (2,72%), που τότε είχαν κατέβει με χωριστά ψηφοδέλτια.

■ Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.), που αποτελεί συνέχεια των Συσπειρώσεων, πήρε 4,71%, έναντι 4,97% στην αναμέτρηση του 2016.

Στις εκλογές της Κυριακής συμμετείχαν συνολικά 16 παρατάξεις και τέσσερις μεμονωμένοι υποψήφιοι, διεκδικώντας τις 220 έδρες της Αντιπροσωπείας, της λεγόμενης «Βουλής» των μηχανικών, η οποία θα εκλέξει τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ, που θα έχει πλέον τετραετή θητεία. Εχει ενδιαφέρον η παράταξη Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης, που συσπειρώνει δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και συγκέντρωσε 1,85% σε πανελλαδική κλίμακα (1,09% το 2016), αλλά στα τοπικά τμήματα αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 37,26%.

Στο χθεσινό δελτίο Τύπου του ΤΕΕ γίνεται λόγος για «ιστορική πρωτιά» της ΔΚΜ. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού. Αλλά είναι παράλληλα εντολή να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να βρεθεί ξανά ο τεχνικός κόσμος στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, με νέες και καλές δουλειές για όλους», αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης και πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, που κινείται σε πιο χαμηλούς τόνους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ραντεβού στις κάλπες την Κυριακή για 107.000 μηχανικούς
Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι περίπου 107.000 μηχανικοί για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΤΕΕ, την οποία διεκδικούν δεκαέξι παρατάξεις, πανελλαδικής αλλά και κλαδικής ή τοπικής εμβέλειας.
Ραντεβού στις κάλπες την Κυριακή για 107.000 μηχανικούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με παραίτηση και... παράκαμψη στη διοικούσα ο Βίνης
Πώς ένας «αγαπημένος» μηχανικός της Ν.Δ. πήρε τη θέση συναδέλφου του στη «γαλάζια» παράταξη του ΤΕΕ • Τρικυμίες στην παράταξη όπου μέλος της διοικούσας επιτροπής οδηγήθηκε σε παραίτηση και ο διάδοχός του...
Με παραίτηση και... παράκαμψη στη διοικούσα ο Βίνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη αποχή και «γαλάζια» πρωτιά
Με τη συμμετοχή να παραμένει κάτω από το 40%, η δεξιά παράταξη ΔΚΜ βγήκε πρώτη στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αλλά με το απογοητευτικό 27,90%. Δεύτερη η ΔΗΣΥΜ με 13,38% και η «Ριζοσπαστική...
Μεγάλη αποχή και «γαλάζια» πρωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασπασμένοι στις κάλπες οι μηχανικοί
Πληθωρισμός... παρατάξεων, που προέκυψαν με διασπάσεις από τους «μεγάλους» του χώρου των μηχανικών, είναι το χαρακτηριστικό του προεκλογικού σκηνικού στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Στις 20 Νοεμβρίου ψηφίζουν για να...
Διασπασμένοι στις κάλπες οι μηχανικοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκη της «Συμμαχίας» στην ΕΥΔΑΠ
Μεγάλη νίκη, με αύξηση ποσοστού και εδρών, κατέγραψε η «Συμμαχία», η ενωτική παράταξη που έχει συγκροτηθεί στον χώρο των περίπου 2.100 εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκη της «Συμμαχίας» στην ΕΥΔΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αριστερή πρωτιά στην ΕΥΔΑΠ
Πρώτη, με ποσοστό 41%, αναδείχθηκε η νεοσύστατη «Προοδευτική και Δημοκρατική Συμμαχία», που συγκρότησαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρήσαντες από την ΠΑΣΚΕ, στις εκλογές που έγιναν χθες για την ανάδειξη νέας...
Αριστερή πρωτιά στην ΕΥΔΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας